BTA nosauc Latvijas ceļotāju biežākos draudus ārvalstīs

Pēdējos gados Latvijas iedzīvotāju populārākie vasaras ceļojumu galamērķi ir Vidusjūras un Melnās jūras piekrastes valstis – Bulgārija, Turcija, Grieķija un citas. Arī šogad saglabājusies līdzīga tendence, un iedzīvotāji lielākoties izvēlējušies doties vasaras ceļojumos uz šīm valstīm. Apdrošināšanas sabiedrība ''BTA Insurance Company'' SE (turpmāk – BTA), apkopojot 2013. gada vasaras - aktīvās tūrisma sezonas - laikā pieteiktos atlīdzību gadījumus ceļojumu apdrošināšanā secinājusi, ka tūristus no Latvijas ārzemju ceļojumos visbiežāk apdraud traumas, proti, katrs ceturtais pērnā gada vasarā pieteiktais atlīdzības gadījums ceļojumu apdrošināšanā bijis par kādu traumu, sasitumu vai kaulu lūzumu. Latvijas iedzīvotāju iecienītajā ceļojumu galamērķī - Turcijā - pērn visbiežāk tūristi saaukstējušies vai sasirguši ar augšējo elpceļu slimībām, Bulgārijā - vienlīdz bieži ceļotāji saaukstējušies, guvuši augšējo elpceļu iekaisumus, kā arī vēdera vīrusus, savukārt biežākais atlīdzību pieteikumu iemesls, atpūšoties Grieķijā, pērnvasar - dažādas traumas.

Jūlijs ir vasaras sezonas aktīvākais tūrisma mēnesis, kad arvien vairāk iedzīvotāju dodas pavadīt atvaļinājumu ārpus Latvijas. Diemžēl, kā liecina BTA statistika par pieteiktajiem atlīdzību gadījumiem ceļojumu apdrošināšanā, pērn tieši jūlijā visbiežāk ceļotāji saskārušies ar dažādām veselības problēmām. Pērnā gada jūlijā gandrīz puse jeb 42 % no visiem BTA pērnā gada vasarā pieteiktajiem apdrošināšanas gadījumiem ceļojumu apdrošināšanā saņemti tieši jūlijā. Kopumā pērnā gada vasaras sezonas trīs mēnešos BTA saņēma 495 atlīdzības pieteikumus par Latvijas ceļotāju negadījumiem ārvalstīs un apdrošināšanas atlīdzībās izmaksāja 166 tūkstošus eiro.

Analizējot datus par pērnā gada vasarā pieteiktajiem apdrošināšanas gadījumiem ceļojumu apdrošināšanā, BTA secinājusi, ka visbiežākie negadījumi - 23 % no visiem saņemtajiem atlīdzību pieteikumiem - Latvijas tūristiem ārvalstīs ir dažādas traumas, kaulu lūzumi un sasitumi. Skaitliski otrs biežākais apdrošināšanas gadījumu iemesls ceļojumu laikā ir dažādas augšējo elpceļu saslimšanas, tai skaitā, mandeļu iekaisums, bronhīts, angīna, un saaukstēšanās (17 % no visiem pērnā gada vasarā pieteiktajiem ceļojumu apdrošināšanas gadījumiem), savukārt trešais biežākais apdrošināšanas gadījuma iemesls - vēdera vīrusi un gastroenteroloģiskās saslimšanas (11 %).

Apkopojot informāciju par to, kurās valstīs ceļotājiem no Latvijas visbiežāk nākas saskarties ar ķibelēm, BTA secinājusi, ka pērnā gada vasarā visvairāk jeb 129 atlīdzību pieteikumus BTA saņēmusi par dažādiem negadījumiem Turcijā. Otrajā vietā ierindojās Bulgārija - 65 atlīdzību pieteikumi, bet trešajā vietā – Grieķija, kur 41 BTA ceļojumu apdrošināšanas klientam gadījusies kāda ķibele.

Katrīna Radzinska, apdrošināšanas sabiedrības „BTA Insurance Company” SE Personu apdrošināšanas departamenta direktore: ''Jāatzīmē, ka ceļotāji arvien biežāk cenšas nodrošināties pret iespējamiem riskiem ceļojumu laikā. Daudziem iedzīvotājiem, dodoties ceļojumā, ir pašsaprotami iegādāties ceļojumu apdrošināšanas polisi. Tomēr, kā rāda mūsu statistika, liela daļa ceļotāju polisi iegādājas pēdējā brīdī, izmantojot BTA piedāvāto iespēju iegādāties ceļojumu apdrošināšanas polisi ar SMS starpniecību, kad jau šķērsota Latvijas robeža. BTA ceļojumu apdrošināšanas pārdoto polišu skaits ar īsziņas starpniecību šogad ik mēnesi palielinās par vidēji 25 %. Vērtējot atlīdzību pieteikumus par negadījumiem iecienītākajos kūrortos, jāatzīmē, ka diemžēl savā praksē esam saskārušies arī ar dienvidu valstu medicīnas ''ēnas pusēm'', proti, tūristi, nonākot slimnīcā, var nesaņemt atbilstošo ārstēšanu, tāpēc, nonākot nelaimē, mēs aicinām ceļotājus nekavējoties sazināties ar savu apdrošinātāju un informēt par notiekošo, lai nepieciešamības gadījumā, sazinoties ar sadarbības partneriem attiecīgajā valstī, apdrošinātājs varētu sniegt maksimālu atbalstu klientam.''

Ņemot vērā, ka Turcija, Bulgārija un Grieķija ir Latvijas iedzīvotāju iecienītākie ceļojumu galamērķi, BTA, analizējot saņemtos apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus ceļojumu apdrošināšanā, ir apkopojusi informāciju par biežākajiem negadījumu iemesliem šajās valstīs. Pagājušā gada vasarā Latvijas iedzīvotājus Turcijā visbiežāk apdraudēja saaukstēšanās un augšējo elpceļu saslimšanas (24 % no visiem atlīdzību pieteikumiem par negadījumiem Turcijā), bet Bulgārijā ceļotāji vienlīdz bieži saskārušies gan ar saaukstēšanos un augšējo elpceļu saslimšanām, gan arī ar vēdera vīrusiem (abi negadījumu iemesli veido 31% no visiem atlīdzību pieteikumiem par negadījumiem Bulgārijā). Savukārt Grieķijā Latvijas iedzīvotāji visbiežāk guvuši dažādas traumas un sasitumus (29 % no visiem atlīdzību pieteikumiem par negadījumiem Grieķijā). Raugoties uz biežākajām nelaimēm, kas piemeklējušas ceļotājus iecienītākajos kūrortos, BTA pieredze rāda, ka pārtikas kvalitātei liela uzmanība jāpievērš, atpūšoties tieši dienvidu valstīs, kur karstumā ēdiens strauji bojājas un var izraisīt saindēšanos. Savukārt no pārēšanās parasti cieš tūristi, kuri izvēlējušies ''all inclusive'' ceļojumu paketes. Lai izvairītos no pārēšanās, ceļotājiem jābūt apdomīgiem un ar mēru jāizmanto bagātīgie ēdināšanas piedāvājumi un vietējās valsts tradicionālās ''virtuves'' degustācijas. Tāpat arī liela uzmanība jāpievērš gaisa temperatūras maiņai un pareizai kondicionieru noregulēšanai, lai nesaaukstētos vai neiegūtu augšējo elpceļu iekaisumus.

Pērn vasarā BTA TOP1 lielākā izmaksātā atlīdzība ceļojumu apdrošināšanā - 27 000 eiro.

BTA apkopojusi arī informāciju par lielākajām pērnā gada vasarā izmaksātajām apdrošināšanas atlīdzībām ceļojumu apdrošināšanā. TOP 1 lielāko apdrošināšanas atlīdzību - 27 683 eiro – BTA izmaksāja kādam ceļotājam, kuram Turcijā pēkšņi strauji pasliktinājās veselības stāvoklis, tika konstatēts miokarda infarkts un nekavējoties bija jāveic operācija. Šajā gadījumā tika atlīdzināti arī lidojuma izdevumi pavadošajam medicīnas darbiniekam, jo pēc operācijas klienta pārvešana varēja notikt tikai medicīnas darbinieka pavadībā. TOP 2 lielāko apdrošināšanas atlīdzību 20 627 eiro apmērā BTA izmaksāja par negadījumu Amerikas Savienotajās Valstīs – BTA klients bija salauzis potīti un tika veikta operācija. Arī TOP 3 lielāko apdrošināšanas atlīdzību - 15 952 eiro – BTA izmaksāja par kādu negadījumu Amerikas Savienotajās Valstīs, kad hroniskas sirds asinsvadu saslimšanas rezultātā BTA klientam tika sniegta pirmā palīdzība un veikta diagnostika.  

BTA atgādina, ka, dodoties ceļojumā ārpus Latvijas robežām, vienīgā apdrošināšanas polise, kas pasargās no finansiāliem izdevumiem par lidojuma aizkavēšanos, bagāžas nozaudēšanu, nelaimes gadījumiem, traumām un saslimšanām būs ceļojumu apdrošināšana. Veselības apdrošināšanas polišu darbības robežas ir tikai Latvijas teritorija.

COMMENTS

(name)


 

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.19078112sec.