4 sporta aktivitātes katra gaumei un ikdienai

Tas brīdis, kad Rīga un visa Latvija sportos no agra rīta līdz pat vēlai naktij, tuvojas arvien straujāk. #BEACTIVE Fitnesa un Sporta nakts 29. septembrī, tāpēc piedāvājam ieskatu 4 dažādas sporta aktivitātēs, no kurām izvēlēties sev piemērotāko un nodarboties ar to regulāri. Starp citu - daudzas no tām arī varēsi izmēģināt sporta un fitnesa nakts ietvaros. Un būsim atklāti - šis ir visīstākais brīdis aizrauties ar kādu no aktivitāšu veidiem, jo skaidrs ir viens - kad ārā kļūst vēsāk, vislabākais veids, kā sasildīties, ir sportot!
Vislabākais un efektīgākais veids, kā izvēlēties sev atbilstošāko sporta nodarbi, ir vispirms saprast, kādā treniņu vidē un apstākļos jūties vislabāk  - sportojot vienatnē, kopā ar kādu, iesaistoties sporta spēlēs vai kombinējot visus trīs iepriekšminētos veidus. Lai uzzinātu, kur tos varēsi izmēģināt 29. septembrī, ieskaties oficiālajā Eiropas Sporta nedēļas #BeActive lapā.

SPORTOT VIENATNĒ
Esi individuālists un ar augstu pašmotivāciju? Ja tā, tad treniņi vienatnē vai individuālie sporta veidi būs tev piemērotākie. Tāpat arī gadījumos, kad tava ikdienas rutīna ir tik neparedzama, ka grūti ko ieplānot konkrētos laikos, kā tas mēdz būt sporta spēļu treniņos, grupu nodarbībās vai vienkārši labāko draugu kompānijā.


Riteņbraukšana
Ieguvumi: efektīga ķermeņa svara samazināšanā, saudzīga pret locītavām un uzlabo kardiovaskulāro (sirds) veselību, kā arī var būt tavs bezmaksas transports uz darbu.
Paturi prātā: kvalitatīvs ekipējums būs salīdzinoši dārgs, lai gan ikdienas vajadzībām un pāris atpūtas braucieniem derēs arī ekonomiskāks variants. Lai rūpētos par savu drošību, būs nepieciešama regulāra tā apkope un remonts, kā arī apzināt veiksmīgākos maršutus, ņemot vērā pilsētas satiksmi.

Peldēšana
Ieguvumi: zemas slodzes fiziskā aktivitāte, kas būs ļoti piemērota tiem, kas sportot vēlas uzsākt tieši tagad, senioriem vai cilvēkiem ar paaugstinātu ķermeņa svaru. Šis ir arī ļoti saudzīgs sporta veids un traumu risks ir minimāls. Peldēšanas laikā tiek nodarbināts viss ķermenis, bet īpaši muguras, krūšu un roku muskuļu grupas.
Paturi prātā: ir nepieciešama peldētprasme, tāpēc sākotnēji, ja iepriekš neesi ar to nodarbojies, būs nepieciešamas nodarbības trenera vadībā. Peldēšana nav tik ļoti ķermeņa svaru samazinoša aktivitāte,  ja salīdzina ar pastaigām vai skriešanu, kuras vairāk nostiprina kaulus un dedzina kalorijas.

SPORTOT KOPĀ AR KĀDU
Ar sevi daudz ko var sarunāt, bet pievilt  treniņu biedru ir grūtāk. Patiesībā tieši trenējoties kopā ar kādu, būs daudz vieglāk sportu padarīt par ikdienu - jūs būsiet sarunājuši doties kopā trenēties, viens otru motivēsiet, neļausiet padoties vai izlaist ieplānoto treniņu.

Sporta kluba abonements
Ieguvumi: sporta klubi piedāvā plašas iespējas sportot - sākot no daudzveidīga ekipējuma svaru zālē, kā arī grupu nodarbības. Līdz ar to tev vienmēr būs ļoti daudz alternatīvu, kā sportot, atbilstoši enerģijas līmenim un noskaņojumam. Tāpat vienmēr būs iespēja konsultēties ar speciālistu - instruktoru, kurš spēs dot norādījumus pareizai vingrinājumu izpildei, tādējādi novēršot traumu risku.
Paturi prātā: abonementu cenas var būt augstas, kā arī sporta zāles darba dienas noslēgumā varētu būt ļoti piepildītas. Tāpēc, ja trenēšanās lielā cilvēku ielenkumā tevi mulsina, izvēlies sporta klubus, kas ir mazāk noslogoti vai arī, ja iespējams, dienas pirmo pusi, kad tie ir tukšāki.

KOMANDU SPORTA VEIDI
Iesaistoties sporta spēļu komandās vislielākais ieguvums līdztekus tam, ka uzlabosies fiziskā forma, būs arī plašāks paziņu loks un sociāli aktīvāka dzīve.

Komandu spēles
Ieguvumi:jautrība un jaunas draudzības ir garantētas. Kā arī tad, kad izbaudi procesu pilnībā, aizmirstas, ka ir grūti, negribas un jāpiespiež sevi sportot. Lielākā daļa komandu spēles, kā futbols, basketbols un citas, ātrā laikā uzlabo kardiovaskulāro veselību, jo to laikā ir jāskrien, kā arī jāizdara veicīgas eksplozīvas kustības.
Paturi prātā:ja ar komandu sporta veidiem nodarbojas ar ilgākiem pārtraukuma periodiem, tas var būt izaicinājums ķermeņa locītavām un saitēm. Tas savukārt palielina traumu risku, īpaši ceļgalos un potītēs. Komandu sporta veidie bieži ir sezonāli, tāpēc tev jāizdomā, kā sevi nodarbināt konkrētā sporta veida ne-sezonā.
KOMBINĀCIJA NO VISIEM 3 IEPRIEKŠMINĒTAJIEM
Daži cilvēki izvēlas kombinēt visus iepriekšminētos veidus, ņemot vērā savas iespējas un sajūtas. Piemēram, darba dienās, vari trenēties viens vai tajos vakaros, kad dienas režīms līdzīgs ar treniņu biedru - sportot kopā, bet brīvdienās sanākt lielākā kompānijā un pavadīt laiku, spēlējot kādu no komandu sporta spēlēm.
Pastaigas
Ieguvumi: zemas slodzes aktivitāte, kas ir ļoti piemērota iesācējiem. Tā ir viegla, par brīvu, nav nepieciešams speciāls eikpējums, kā vien ērti apavi un laikapstākļiem piemērots apģērbs. Pastaigas ir lieliskas kā vienatnē, tā arī kopā ar draugu vai arī vari pievienoties kādiem publiski organizētiem pārgājieniem.
Paturi prātā: gada tumšajā periodā, daudzi nejūtas droši uz ielām, tāpēc labāk atrast kādu pastaigu kompanjonu vai lielāku kompāniju.

PADOMI, IZVĒLOTIES SPORTA VEIDU
Mēģini izvēlēties tādu fizisko aktivitāšu veidu, kuru pilnībā spēj izbaudīt un kurš atbilst tavam dzīvesstilam. Esam apkopojoši dažus aspektus, par kuriem aizdomāties, kad nolem par labu kādas konkrētas fiziskas aktivitātes uzsākšanai.
●    Izvēlies sporta veidu, ar kuru var nodarboties iekštelpās, ja nejūties komfortiekstrēmos laikapstākļos - pārāk lielā aukstumā/karstumā/lietū/vējā.
●    Spēja izbaudīt un aizrauties ir zelta atslēga, izvēloties fizisko aktivitāšu veidu. Sāc nodarboties ar to sporta veidu, kurš tev patīk, nevis tādu, kurš pēc tavām domām “ir vislabākais tavai veselībai”.
●    Ieskaties pagātnē. Kura no fiziskajām aktivitātēm tev patika bērnībā? Riteņbraukšana? Basketbols? Dod tai vēl vienu iespēju!
●    Padomā par budžetu - cik daudz esi gatavs investēt izvēlētajā sporta veidā. Dažas no aktivitātēm, kā slēpošana vai burāšana prasīs lielāku finansiālu ieguldījumu, nekā piemēram skriešana vai vingrošana.
●    Reālistiski novērtē savu pašreizējo veselību un fizisko sagatavotību. Ja iepriekš neesi nodarbojies ar sportu, var gadīties, ka konkrēti sporta veidi (piemēram, skriešana) var dot organismam pārāk lielu slodzi un būtu vēlams sākt ar kādu mierīgāku alternatīvu.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.30034304sec.