| Bizness

Dikļu pilī apskatāms fotostāsts par Latvijas privāto muižu likteņiem

No 3. jūlija līdz 23. jūlijam Dikļu pilī apskatāms fotoprojekts "Latvijas kultūrceltņu mantojums laikmeta griežos", kurā iekļauti 15 Latvijas privāto muižu likteņstāsti par ēku ziedu laikiem, padomju okupācijas gadiem un mūsdienām. Visus stāstus vieno apņēmīgu cilvēku paveiktais muižu atjaunošanā un izglābšanā no bojāejas.

Fotoprojekta mērķis ir iepazīstināt sabiedrību ar privāto vēsturisko ēku arhitektūras un kultūrvēsturisko bagātību, vēsturiskajām izmaiņām un īpašnieku spēju ēkām un to ansambļiem piešķirt jaunu elpu. Vienlaikus projekts mudina Latvijas muižu apskati iekļaut tūrisma braucienos, apceļojot Latviju. Idejas autors ir Eiropas Parlamenta deputāts Artis Pabriks, kurš projekta realizācijā  ir konsultējies ar Latvijas Privāto un vēsturisko ēku asociāciju, kā arī biedrību Latvijas Piļu un muižu asociācija.

Informē Artis Pabriks: "Šī ir jau piektā pieturvieta, kurā ir apskatāma fotoprojekta izstāde. Tajā ne tikai atklājam muižu stāstus, bet arī cildinām muižu īpašnieku paveikto ēku saglabāšanā un atjaunošanā. Esmu gandarīts, ka projekts ir guvis tik lielu iedzīvotāju atsaucību un saņēmis tik daudz pozitīvu atsauksmju! Tas parāda, ka mums nav vienaldzīga Latvijas vēsture un tās kultūrvēsturiskais mantojums."

Fotoprojektā apskatāmi tādi privāto muižu stāsti kā Ārendoles muižas, Berķenes muižas, Bīriņu pils, Blankenfeldes muižas, Dikļu pils, Igates pils, Kukšu muižas, Mazmežotnes muižas, Mālpils muižas, Padures muižas,  Piena muižas – Berghof, Rūmenes muižas, Skrundas muižas, Smuku muižas un Sventes muižas.

Dikļu pils mārketinga vadītāja Sanita Rubene: „Esam priecīgi, ka fotoizstādi uzņemam tieši tagad, jo 8.jūlijā pie mums norisināsies Dikļu pils Sajūtu festivāls, tāpēc gan savu, gan arī citu muižu foto stāstu varēsim nodot lielam apmeklētāju skaitam. Dikļu pils kopš 2004.gada darbojas kā viesnīcas un atpūtas bizness tā valdes priekšsēdētāja Egona Medņa virsvadībā. Pils restaurācija tika sākta 2002. un pabeigta 2003. gadā, respektējot visu senatnīgo – no pagraba līdz pat bēniņiem. Restaurācijas gaitā tika atjaunota pils ēkas arhitektoniskā simetrija, koka apdares elementi griestos, sienu paneļos, kā arī logi, durvis, parketa grīda, vestibila kāpnes un citas detaļas."

Apkopojot projektā pieteiktos muižu stāstus, jāsecina, ka daudzu muižu likteņi ir bijuši visnotaļ līdzīgi. Pēc ziedu laikiem, kad baroni un hercogi rūpējās par muižu greznību,  diemžēl vairums no tām nonāca aizmirstībā vai padomju laikos kalpoja kā kolhoza kantori, pansionāti un skolas. Tas atsaucās ne tikai uz ēku tehnisko, bet arī vizuālo stāvokli, muižām liekot zaudēt daļu no to arhitektūras unikalitātes. Vairums muižās atjaunošanas darbi sākās pēc 2000.gada. Atjaunošanas process vērtējams kā visnotaļ laikietilpīgs un sarežģīts gan laika zoba radīto postījumu, gan finansiālo šķēršļu dēļ. Tagad lielākā daļa muižu ir vērušas savas durvis kā viesu mājas un viesnīcas, ļaujot no jauna sajust īpašo gaisotni, kas ziedu laikos mājoja katras muižas sienās.

Latvija Eiropas mērogā ir unikāla ar savu atrašanās vietu, kas dažādu kultūru ietekmē ir piešķīrusi neatkārtojamu kultūrvēsturisko mantojumu. Latvijā starp visām Baltijas valstīm ir kuplākais muižu, pusmuižu un lauku māju skaits, veidojot kopskaitu ar vairāk nekā 2000 kultūrceltnēm.

Fotoprojektā tika aicināts piedalīties ikviens privātās vēsturiskās ēkas (muižu, pusmuižu, piļu un kungu māju ) īpašnieks. Izstādei atlasīti muižu stāsti no fotoprojekta interneta platformā iesniegtajiem http://latvijasmuizas.lv pieteikumiem.

Fotoprojekts Dikļu pilī (Dikļi, Dikļu pagasts, Kocēnu novads) būs apskatāms līdz 23. jūlijam. Iepriekš izstāde tika eksponēta Rīgā, Liepājā, Kuldīgā un Madonā, savukārt pēc tam tā turpinās savu tūri citviet Latvijā.

Vairāk par projektu: http://latvijasmuizas.lv

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:
Tastes of Latvia. Gourmet event Viesistaba
Taste local drinks and food. Cook together with the chef full menu of modern Latvian cuisine at the very centre of Riga from May till August | More
79 EUR
Holiday and travel offers 16.04.2024 - 23.04.2024 “Following the Trails of Karaite History” Trakai TIC
Celebrating the Year of Lithuanian Karaims, Trakai Tourism Information Center has created thematic route “Following the Trails of Karaite History”. In this | More
Holiday and travel offers 19.04.2024 - 26.04.2024 PARKING in TRAKAI: for cars, buses Trakai TIC
PARKING in TRAKAI: for cars, buses | More
Holiday and travel offers 18.04.2024 - 25.04.2024  The reconstruction of the Island Castle Trakai TIC
The reconstruction of the Island Castle is already under way! | More

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::5.9472661sec.