| Bizness

Tūrisma attīstība – viena no vadošajām Ventspils attīstības jomām

Tūrisma nozares veiksmīga attīstība ir viena no vadošajām jomām Ventspils pilsētas attīstības plānā  2014.- 2020.gadam, kur norādīts, ka arī nākotnē pašvaldība sekmēs tūrisma attīstību.

Pilsētai savus mērķus izdodas sasniegt. Ventspils pilsēta ir atpazīstams tūrisma galamērķis gan Latvijā, gan arī ārvalstīs – iekļauts TOP 10 Latvijas galamērķu sarakstā un pēc Latvia Tours šovasar veiktās aptaujas arī viena no trim iecienītākajām pilsētām atpūtai Latvijas ceļotāju vidū.

Par Ventspilī stabili pieaugošu tūristu plūsmu liecina arī statistikas dati. 2013.gadā, uzsākot darbu pie jaunās pilsētas attīstības programmas, pilsētas naktsmītnēs nakšņojošo ceļotāju vidējais uzturēšanās ilgums bija 2,4 diennaktis, bet 2016.gadā jau 2,5 diennaktis. Pieaudzis arī nakšņojošo tūristu skaits. 2013.gadā pilsētā nakšņoja ap 104 tūkst. cilvēku, bet 2016.gadā  jau gandrīz 113 tūkst. cilvēku.

Ar katru gadu pieaug arī ārvalstu tūristu skaits. Ja 2013.gadā Ventspilī nakšņoja 60 tūkst. cilvēku, tad 2016.gadā jau gandrīz 65 tūkst. cilvēku. Ventspili apmeklē tūristi no Lietuvas, Igaunijas, Vācijas, Nīderlandes, Zviedrijas, Somijas, Krievijas, Baltkrievijas un citām valstīm. Lietuvas apmeklētāji veido lielāko procentuālo daļu no visiem ārvalstu tūristiem - ap 60%. Ventspils pilsēta to novērtē un ar prieku sagaida kaimiņvalsts viesus, piedāvājot tiem gan bukletus un maršrutu kartes lietuviešu valodā.

Ventspils viesu vidū regulāri tiek veiktas aptaujas. 2016.gada jūlijā un septembrī veiktā SKDS aptauja rāda, ka 97% pilsētas viesu piekrīt apgalvojumam “es ieteiktu draugiem apmeklēt Ventspili” un 95% atbalstīja izteikumu “es vēlētos Ventspili apmeklēt vēlreiz”.

Aptaujas ietvaros Ventspils viesiem lūdza arī norādītt, cik naudas kopumā (ēšanai, naktsmītnēm, ieejas biļetēm, transportam) vidēji dienā uz vienu cilvēku viņi pilsētas apmeklēšanas laikā tērē. Atbildes liecina, ka vidēji tūristi vienā dienā uz cilvēku tērējuši nedaudz vairāk kā 41 EUR.

Atbalsts tūrisma uzņēmējiem un jauni pakalpojumi  

Lai uzklausītu uzņēmēju viedokli par nepieciešamajiem uzlabojumiem tūrisma jomā, Ventspils pašvaldības vadība regulāri tiekas ar uzņēmējiem, organizē apmācības mārketingā un viesmīlībā, piesaistot labākos Latvijas profesionāļus.

Ik gadu  notiek  kvalitātes konkurss ēdināšanas uzņēmumiem  un naktsmītnēm, labāko Ventspils fotoattēlu konkurss.  2017.gadā izsludināts jauns konkurss, kurā Ventspils tūrisma uzņēmēji var saņemt līdzfinasējumu savu pakalpojumu attīstīšanai.

2017.gadā identificēti vairāki jauni tūrisma pakalpojumi – Tūrisma informācijas centra (TIC) datu bāzē reģistrētas jaunas naktsmītnes (Ventspils Rātslaukuma apartamenti, A9A apartamenti, viesu nams Vasarnīcu 17, Art Deco apartament, Golden apartament, Modern apartament u.c.)  atvērtas 4 jaunas kafejnīcas (Rātsgalds, Windau cafe, Burgerbārs, picērija Zītari ), apmācīti  53 gidi, pakalpojumus piedāvā jaunas autonomas, velo un inventāra nomas, tiek piedāvāti izbraucieni un makšķerēšana jūrā ar kuteri Kristīne un izbraucieni ar kuģīti HippoCampus DB pa  Ventu.

Ventspils lojalitātes programma – Ventspils venti

Ventspils pilsēta izstrādāja savu lojalitātes programmu, iepazīstinot visu pasauli ar Ventspils virtuālo vēstniecību un Ventu banku. Ar sociālo tīklu Twitter, Facebook, un Draugiem.lv palīdzību www.visitventspils.com ir reģistrējušies 48 437 lietotāji. Virtuālajā vēstniecībā kopā nopelnīti vairāk kā 40 miljonu ventu. Tūrisma portāls www.visitventspils.com un Ventu banka informāciju sniedz 8 valodās, t.sk. arī ķīniešu.

Kurortoloģijas attīstība

Visā pasaulē, mainoties pieprasījumam tūrisma jomā, strauji pieaug interese par veselības tūrisma produktiem un pakalpojumiem. Apmeklētāji arvien biežāk izvēlas kā atpūtu kūrorta apmeklējumu. Vēsturisko kūrortu attīstība ir cieši saistīta ar veselības tūrisma attīstību un dabas dziedniecisko resursu izmantošanu. Ventspils pilsēta jau pagājušā gadsimta sākumā bija slavena ar savām dziednieciskām jūras vannām un, viena no pirmajām sanatorijām Latvijas rietumu piekrastē tika uzbūvēta tieši Ventspilī.

Šobrīd Ventspils pilsēta aktīvi darbojas šajā virzienā, lai kļūtu par atpazīstamu kūrortu, piedāvājot Wellness un SPA pakalpojumus. Radot šos kūrortus, Wellness un SPA centrus, gan iedzīvotājiem, gan pilsētas viesiem būtu iespēja atpūsties, uzlabojot savu veselību Baltijas jūras piekrastē.  Ventspils pilsēta aktīvi darbojas Latvijas veselības tūrisma klasterī, aktīvi popularizējot savu pilsētas tūrisma piedāvājumu.

Pilsētas mārketinga programmas

Ventspils pilsēta veic aktīvas mārketinga kampaņas dažādos tirgos, vispirms jau tuvākajos Lietuvā un Igaunijā. Šo valstu lielāko laikrakstu lasītāji saņem savās pasta kastītēs vairākus gadus Ventspils tūrisma avīzi. Ventspils pilsēta aktīvi sevi pozicionē piedaloties starptautiskajos tūrisma gadatirgos un izstādes, piedāvā tūrisma izdevumus 8 valodās, velo maršrutu kartes, pastaigu kartes, bērnu bukletus, pasākumu programmas utt.

Zviedrijas tirgus tiek aktīvi apgūts sadarbībā ar prāmju operatoru Stena Line.   Laba sadarbība izveidojusies ar Krievijas Tūrindustrijas savienību. Kopā ar tās Baltijas nodaļu Ventspilī noticis Starptautiskais tūrisma forums, kurā piedalījās tūrisma operatori, aģenti un žurnālisti no 12 Krievijas reģioniem. Dalība Baltkrievijas tūrisma izstādē  Minskā palīdzējusi palielināt tūristu plūsmu no Baltkrievijas. Lai nodrošinātu piekļuvi mūsu tūrisma piedāvājumam potenciālajiem tūristiem no Austrumeiropas reģiona un Āzijas, kopš 2015.gada Ventspils virtuālā vēstniecība pieejama arī ķīniešu valodā.

Ventspils ģimenei ar bērniem

Kā prioritārā mērķu grupa Ventspils pilsētas apmeklētājiem ir ģimene ar bērniem. Tāpēc Ventspils tūrisma objektos tiek piedāvātas plašas izglītojošas un atpūtas programmas visa vecuma bērniem. Iknedēļu Bērnu pilsētiņās notiek krāšņie teātra uzvedumi un koncerti, Piedzīvojumu parkā bērnus gaida atrakcijas, Planetārijs piedāvā filmas par zvaigznājiem un ceļojumu visumā, Livonijas ordeņa pils, Amatu māja un Piejūras brīvdabas muzejs piedāvā speciālas programmas bērniem un jauniešiem. Vizināšanos piedāvā Mazbānītis un ekskursiju kuģītis Hercogs Jēkabs. Aktīvi var atpūsties Ūdens piedzīvojumu parkā un Pludmales akvaparkā vai izbraukt ar velosipēdu pa pilsētas veloceliņiem. Visi aicināti apmeklēt skaisto Zilā karoga pludmali.

2016.gadā Ventspils uzsāka jaunu aktivitāti Ventspils – mazulim draudzīga pilsēta ar mērķi padarīt pilsētu pēc iespējas ērtu ģimenēm, kur aug mazulis līdz 3 gadu vecumam.

Daudzveidīgas pasākumu programmas ventspilniekiem un viesiem

Ventspils piedāvā ceļotājiem arī daudzveidīgu pasākumu programmu dažādām gaumēm. Atbilstoši interesēm laiku pavadīt var aktīvā tūrisma, kultūrtūrisma vai dabas tūrisma cienītāji. Augusta pirmajā nedēļas nogalē Ventspils pilsētas svētkus ik gadu apmeklē ap 125 000 cilvēku, populāri ir arī jūlijā  notiekošie Jūras svētki un Starptautiskais Baltijas jūras reģiona valstu motobraucēju salidojums  Kurland Bike Meet. 2016.gadā jau piekto reizi Ventspilī notika starptautiskais Ghetto Games festivāls Ventspilī, kas pulcēja ap 1000 dalībnieku no 25 valstīm. Jau populārais Ventspils maratons, kurā piedalās arī pazīstamākā Latvijas maratoniste Jeļena Prokopčuka. Sporta cienītāji labprāt pulcējas arī Ventspils nūjošanas festivālā Ventspils piedzīvojumu parkā un velobraucienā, kas kā katru gadu notiek maija vidū Ventspils vasaras un velo sezonas atklāšanā.

Plašu teātra un mūzikas programmu rudens un ziemas periodā piedāvā SIA Kurzemes filharmonija, kas noslēgusi sadarbības līgumus ar Latvijas profesionālajiem teātriem, piedāvājot ne tikai teātra, bet arī operas un baleta izrādes, koncertus ar slavenu pašmāju un starptautisku zvaigžņu piedalīšanos.  Jaunajā zāle piedāvā laikmetīgās mūzikas koncertus, kuru dalībnieki apliecinājuši savu varēšanu elektroniskās mūzikas žanrā Eiropā un Ventspils ir vienīgā pieturvieta Latvijā viņu blīvajā koncertgrafikā. Arvien atpazīstamāks kļuvis mūsdienu ritma mūzikas festivāls un meistarklase Ventspils Groove.

Ventspils pasākumus daudzveidīgus dara arī sadarbība ar Ventspils Nacionālo Kultūras biedrību asociāciju, kas ļauj piedāvāt interesantu programmu krievu, baltkrievu un ukraiņu kultūras dienās.  Atšķirīgi no Latvijā ierastajām tradīcijām Piejūras Brīvdabas muzejā tiek svinēti gadskārtu svētki Svjatki un  Masļeņņica. Ventspils ir arī Starptautiskā bardu saieta Tatjanas diena mājvieta.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.49688411sec.