| Bizness

Meņģeles pietura jaunā Dullās Daukas zīmē

Ogres novada pašvaldības projektu konkursa "Veidojam vidi ap mums Ogres novadā" ietvaros biedrība "MĒS attīstībai" īstenojusi projektu "Pieturvietas "Meņģele" atjaunošana".

Meņģeles pagasta centrs ar katru gadu kļūst arvien skaistāks, pagasta pārvalde rūpējas par zālāju un ceļmalu apļaušanu, skaisti iekoptām puķudobēm, ik gadu pagasta centru rotā Ziemassvētku egle, bet valsts svētkos - Latvijas karodziņi, tāpat izveidots apgaismots gājēju celiņš no skolas līdz pat pieturvietai.

Tomēr galvenās sabiedriskā transporta pieturvietas stāvoklis Meņģeles pagasta centrā ar katru gadu tikai pasliktinājās. Esošā betona grīda bija izdrupusi, sienas apzīmētas, drūmās krāsās, savukārt lietus un vēja gadījumā bija spēcīgs caurvējš. Pieturvieta nav bijusi atjaunota jau daudzus gadus. 90. gadu beigās pēc pašu iniciatīvas pieturvietu izkrāsoja vietējie jaunieši, savukārt 2006. gadā pieturvietā grafiti stilā tika izveidots uzraksts "Meņģele".
 
Pēdējos gados gaumīgu un stilistiski interesantu pieturvietu labiekārtošana veikta vairākās vietās Latvijā, dažviet pieturvietas atjaunošanu uzņēmušies tieši vietējie jaunieši. Šādi labie piemēri, kas saskan ar biedrības mērķiem, devuši iedvesmu Meņģeles pieturvietas atjaunošanai.
 
Lai arī dažas no sākotnējām iecerēm nācies mainīt, tomēr projekta rezultātā, atjaunojot pieturvietas sienas, grīdu, griestus un, iegādājoties nepieciešamo aprīkojumu soliņiem, atkritumu tvertnei un apgaismojumam, izkrāsota un labiekārtota sabiedriskā transporta pieturvieta "Meņģele" pagasta centrā.

Pieturas jauninājums, pirmkārt, ir vēja aizsargstikls. Pagarināta siena pieturas kreisajā pusē, lai mazinātu caurvēju, īpaši nokrišņu laikā. Otrkārt, lai uzlabotu ne tikai dizainu, bet arī apgaismojumu, īpaši vakara stundās, uzstādīts apgaismojums. Treškārt, skaistais mākslinieces un vietējās jaunietes Robertas Atrastes gleznojums, kas ir elegants akcents, kurā attēlots tālumā verošais Dullais Dauka, kura autors (Sudraba Edžus) ir dzimis un bērnības gaitas pavadījis tieši Meņģeles pagastā.
 
Šis projekts bijis viens no līdz šim apjomīgākajiem biedrības "MĒS attīstībai" īstenotajiem projektiem. Lai arī laika apstākļi nebija pateicīgi, kā arī pieturas stāvoklis bija sliktākā stāvoklī kā sākotnēji apsekots, tomēr par paveikto ir liels gandarījums. Īpaši par labajiem vārdiem no vietējiem iedzīvotājiem. Piemēram, kāda kundze uzslavēja, ka tagad esot glaunāk nekā pilsētā.

Projekta īstenošanā biedrības pārstāvji ieguldījuši gan laiku, gan darbu, gan finansiālos līdzekļus, kā arī materiālus un aprīkojumu. Šis bija liels komandas - Daigas Dalmatovas, Ingas un Gata Gailīšu, Agneses un Zanes Jankunu, Dzintara Eglīša, Mārtiņa Bērenta - darbs. Lielu ieguldījumu snieguši arī daudzi citi iesaistītie, tāpēc paldies ir jāsaka ikkatram par atsaucību - Robertai Atrastei, Reinim Ozolam, Ragnei Mandri, Gatim Jankunam, Robertam Briedim, Ritai Zalogai un Jānim Gailītim.
 
Līdz šim biedrība īstenojusi LEADER projektu par sporta inventāra iegādi, veicinot aktīva brīvā laika pavadīšanas iespējas un sporta nodarbības. Tā kā viens no biedrības mērķiem ir veidot arī aktīvu pilsonisko sabiedrību, iesaistot vietējos iedzīvotājus lēmumu pieņemšanas procesā, tad 2015. gadā un 2016. gadā kopā ar Meņģeles pagasta pārvaldi – organizētas iedzīvotāju sapulces, lai pārrunātu aktuālos jautājumus.

Savukārt, lai uzlabotu vidi sev apkārt un paplašinātu sabiedrisko aktivitāšu iespējas, 2015. gadā īstenoti trīs Ogres novada pašvaldības projekti Meņģeles teritorijā - "Meņģeles karte", "Dvīņu šūpoles" un "Mūzikas skaņas Meņģelē", bet 2016.gadā - projekts "Durvis uz Meņģeli" un "Dvīņu šūpoles".
 
Meņģelē šī nav tikai vieta autobusa sagaidīšanai, bet arī vieta, lai satiktos ar draugiem vai ievilktu elpu ejot uz veikalu. Nu jau tas ir arī piestāšanas un aplūkošanas vērts objekts! Biedrība "MĒS attīstībai" cer, ka šis piemērs veicinās citiem uzņemties iniciatīvu saviem projektiem un motivēs izturēties saudzīgi pret apkārtējo vidi.

COMMENTS

(name)


 

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13642597sec.