| Bizness

Pieejama «Tradicionālie Vidzemes ēdieni šodienas ēdienkartē» digitālā brošūra

Vēl 2017. gada izskaņā jaunajā Cēsu kafejnīcā “Jāņoga” norisinājās projekta “Tradicionālie Vidzemes ēdieni šodienas ēdienkartē” noslēdzošā meistarklase ar garšošanu. Cēsu apkaimes kulinārā mantojuma pētījumu 2017. gada novembrī veikušas četras antropoloģes – Santa Zirne, Liāna Ivete Beņķe, Anete Vanaga un Anete Stuce. Viņas viesojās pie Amatas, Cēsu, Līgatnes, Pārgaujas, Priekuļu, Raunas, Vecpiebalgas novadu saimniecēm un saimniekiem, lai iepazītu viņu ēdiena gatavošanas pieredzi un atmiņu stāstus.

Pētījuma laikā ievāktas dažādas senākas un ne tik senas receptes, iepazīstot to izcelsmi un uzzinot par citiem varbūt šodien jau aizmirstiem praktiskiem risinājumiem virtuvē un ārpus tās. Meistarklases laikā antropoloģes dalījās ar dažādu māju virtuvēs uzzināto, savukārt “Jāņogas” pavāri radošā interpretācijā piedāvāja nogaršot pēc ievāktajām receptēm gatavotos ēdienus.Ievāktās receptes apkopotas digitālā brošūrā, kas ikvienam interesentam pieejama lejupielādēšanai šeit. Printētā formā lasāma Ruckas mākslas rezidenču centra un Cēsu Centrālās bibliotēkas lasītavās.

Brošūras ievadā Santa Zirne secina: “(..) ka ēdiena iegāde,gatavošana un arī ēšanas process, lai arī šķietami ikdienišķa un privāta prakse, veido un atkal apstiprina attiecības ne tikai ģimenes, bet arī plašākā mērogā, turklāt tās nav atrautas no citiem nozīmīgiem procesiem, kas norisinās noteiktā laiktelpā.” Pasākumā bija ieradušies ap 30 interesentu, no kuriem puse iedeva savu e-pastu adreses, lai saņemtu brošūru digitālā veidā. Sekoja arī sirsnīgi pateicības vārdi. Pasākums radīja gandarījuma sajūtu par padarīto un prieku par kopēji sasniegto rezultātu. Meistarklasē klātesoša bija Vidzemes TV, kas 5. decembrī plkst. 20:00 raidīja 5 minūšu sižetiņu par meistarklasi. Plašāks ieskats meistarklasē prezentētajās receptēs būs raidījumā “100 receptes Latvijas simtgadei”, kas pēc raidījuma veidotājas Guntas Matisones teiktā gaidāms 2018. gada 25. janvārī. Meistarklasē piedalījās arī laikraksta “Druva” žurnālists Jānis Gabrāns, foto atskats publicēts arī www.edruva.lv - http://edruva.lv/galerijas/tradicionalie-vidzemes-edienisodienas-edienkarte/

Interesi par ievāktajām receptēm izrādījušas arī www.receptes.lv redaktore Madara Stankeviča, kurai pēc viņas lūguma pārsūtījām gan brošūru, gan ēdienu fotogrāfijas. Ruckas mākslas rezidenču centrs pateicas projekta “Tradicionālie Vidzemes ēdieni šodienas ēdienkartē” atbalstītājiem – Vidzemes plānošanas reģionam un Valsts kultūrkapitāla fondam.

COMMENTS

(name)


 

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13451695sec.