| Bizness

Paraksta vienošanos par projekta «Jēkaba ceļa kultūras mantojuma un mākslas jaunrades magnēti» īstenošanu

Otrdien, 20. februārī, plkst. 13.00 Latvijas Mākslas akadēmijas Lielajā aulā Rīgā, Kalpaka bulvārī 13, Kuldīgas novada Domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa un Centrālās finanšu un līgumu aģentūras direktore Anita Krūmiņa parakstīja vienošanos par projekta “Jēkaba ceļa kultūras mantojuma un mākslas jaunrades magnēti” īstenošanu.

Kuldīgas novada Domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa pauda gandarījumu par to, ka vairāku gadu darbs ir rezultējies ar vienošanās parakstīšanu par projekta īstenošanu, kas ļaus Kuldīgā atjaunot vienu no vecās slimnīcas korpusiem pašā Kuldīgas sirdī. Ēka iegūs jaunu skanējumu un būs vieta mākslai, izglītībai un kultūrai. “Man ir liels gandarījums, ka mums ir izdevies rast kopēju valodu ar mūsu sadarbības partneriem – Talsu novada pašvaldību, Alsungas novada pašvaldību un biedrību “Pedvāle”. Mums vēl būs kopā daudz jāstrādā, bet es ticu, ka mēs visi būsim gandarīti par rezultātu,” sacīja I. Bērziņa. Viņa pateicās par atbalstu Centrālajai finanšu un līgumu aģentūrai un kultūras ministrijai, bet jo īpaši kultūras ministrei Dacei Melbārdei, kura projektu atbalstījusi no pirmās dienas.

Kultūras ministrijas ES fondu departamenta direktore Zanda Saulīte sacīja, ka darbs pie 2014.-2020. gada ES struktūrfondu plānošanas perioda specifiskā atbalsta mērķa 5.5.1. „Saglabāt, aizsargāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu, kā arī attīstīt ar to saistītos pakalpojumus”, kura ietvaros projekts saņems Eiropas Reģionālā attīstības fonda līdzfinansējumu, sagatavošanas norisinājies divus gadus. Viņa pauda gandarījumu, ka līdz ar projekta īstenošanu iedzīvināsies aktivitātes arī reģionos. Z. Saulīte īpaši uzteica projektā iekļauto pakalpojumu ideju un izglītības komponenti, kas projektam piešķir nākotnes garšu, un projekta sadarbības partneriem novēlēja, lai izveidojusies sadarbība veiksmīgi turpinātos arī pēc projekta pabeigšanas.

Centrālās finanšu un līgumu aģentūras direktore Anita Krūmiņa uzteica Kuldīgas novada pašvaldību kā pieredzējušu un uzticamu ES fondu līdzfinansētu projektu īstenotāju un izteica cerību, ka projekta rezultāts kalpos kā magnēts vides sakārtošanai, tūristu piesaistei un uzņēmējdarbības attīstībai.

Pasākumā piedalījās un gandarījumu par iesākto sadarbību projekta īstenošanā pauda projekta sadarbības partneri – Talsu novada Domes priekšsēdētājs Edgars Zelderis, Alsungas novada Domes priekšsēdētāja Daiga Kalniņa un biedrības “Pedvāle” vadītājs Ojārs Arvīds Feldbergs.

Projekta “Jēkaba ceļa kultūras mantojuma un mākslas jaunrades magnēti” (projekta Nr. 5.5.1.0/17/I/008) mērķis ir saglabāt, aizsargāt un attīstīt Kuldīgas, Talsu un Alsungas novadu pašvaldību attīstības programmās balstītu nozīmīgu valsts nozīmes arhitektūras un vēstures mantojumu, radot tajos jaunus pakalpojumus, tādējādi nodrošinot ilgtspējīgu attīstību, vietas potenciāla pilnvērtīgu izmantošanu un ekonomisko dzīvotspēju.

Īstenojot projektu, Kurzemes kartē tiks izcelti Jēkaba ceļa radošie magnēti Pedvāle, Sabile, Kuldīga un Alsunga. Kuldīgas, Talsu un Alsungas novadu pašvaldību nākotnes vīzijas un darbības stratēģijas atbalsta tādas kultūrtelpas veidošanos, kas, izturoties ar cieņu pret kultūras mantojumu un tradīciju saglabāšanu nākamajām paaudzēm, virzās uz radošas, izglītotas un ekonomiski aktīvas vides radīšanu, kura ir pievilcīga gan iedzīvotājiem, gan tūristiem.

Projekta ietvaros Kuldīgā valsts nozīmes vēsturiska notikuma vietā “Adatu fabrika” Kalpaka ielā 4 tiks izveidots Mākslas un radošais klasteris, atjaunojot ēku, kuras bojāeja nodarītu neatgriezenisku zaudējumu Kuldīgas un valsts kultūras mantojumam. Kuldīgas Mākslas un radošais klasteris būs reģionālas un nacionālas nozīmes izglītības un uzņēmējdarbības atbalsta centrs, kura piedāvātajos pakalpojumos sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju ietilps inovatīvs augstākās izglītības piedāvājums un virkne pieaugušo izglītības pakalpojumu.

Sabilē iecerēts valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa ēkā “Sabiles sinagoga” izveidot Mūsdienu mākslas un kultūras tūrisma centru, kā arī atjaunot Sabiles pilsētas laukumu, lai nodrošinātu kultūras mantojuma saturiskā piedāvājuma plašāku ietekmi.

Starptautiskā mākslinieku rezidence “Pedvāle” iecerējusi atjaunot Firksu – Pedvāles muižas apbūves kungu māju, kas ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis un atrodas dabas parkā “Abavas senleja” un īpaši aizsargājamā kultūrvēsturiskā teritorijā „Abavas ieleja”.

Visbeidzot, Alsungas novadā projekta ietvaros veiks glābšanas darbus un restaurācijas tūrisma pakalpojuma izveidi Alsungas pilī, kas ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis un atrodas UNESCO Pasaules nozīmes kultūras mantojuma sarakstā iekļautajā suitu kultūrtelpā.

Apjomīgā projekta īstenošanai kopumā nepieciešams finansējums 5 242 771.77 EUR apmērā, tai skaitā projektam piešķirts Eiropas Reģionālā attīstības fonda atbalsts 2 957 848.90 EUR apmērā. Projektu plānots īstenot līdz 2020. gada 31. decembrim.

COMMENTS

(name)


 

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.73631406sec.