| Bizness

Satiksmes ministrs atzinīgi novērtē paveikto Rail Baltica projekta realizēšanā

26.martā, satiksmes ministrs Uldis Augulis tikās ar SIA “Eiropas dzelzceļa līnijas” (EDZL) valdes locekli Andri Linužu, Attīstības un komunikācijas departamenta direktoru Agni Driksnu un Juridiskā departamenta direktori Kristīni Krūmiņu, lai pārrunātu 2017.gadā paveikto Rail Baltica projekta realizēšanā Latvijā, kā arī šogad plānotos darbus.

Informējot par 2017. gadā paveikto, EDZL pārstāvji akcentēja, ka projekts iegājis nākamajā, projektēšanas attīstības fāzē. Ar jaunās, Rail Baltica, dzelzceļa infrastruktūras izbūvi tiks nodrošināta  dzelzceļa un lidostas savienota darbība Latvijā.  Rīgai, kļūstot par Baltijas centrālo transporta mezglu, ik pa 2 stundām aties vilciens uz kādu no Eiropas pilsētām, bet pasažieru nokļūšana  - virzienā pilsētas centrs – lidosta būs iespējama  12 minūtēs.

“Rail Baltica stacijas un pamattrases projektēšana Starptautiskās lidostas „Rīga” teritorijā ir komplicēts uzdevums, kāds Latvijā līdz šim vēl nav īstenots. Jaunā daudzfunkcionālā pasažieru apkalpošanas kompleksa un dzelzceļa savienojuma starp Rīgas centru un lidostu Rīgu uzlabos Latvijas sasniedzamību, veicinās lidostas attīstību un stiprinās galvenā tirgus līdera Baltijā pozīciju,” norādīja U. Augulis.

Eiropas Dzelzceļa līnijas martā noslēdza līgumu par Rail Baltica stacijas, infrastruktūras un estakādes projektēšanu starptautiskajā lidostā “Rīga”. Lai nodrošinātu abu staciju attīstību, šī gada beigās plānots noslēgt līgumu par sarežģītākā  un lielākā Rail Baltica projekta objekta - Centrālās stacijas modernizāciju, jauna tilta izbūvi un estakādes - projektēšanu un būvniecību.
Pēc konkursa pirmās kārtas izsludināšanas pērn, saņemti septiņu starptautisku apvienību pieteikumi. Tagad EDZL veic mērķtiecīgu darbu – sarežģītā objekta tehnisko nosacījumu sagatavošana projektēšanas un būvniecības uzdevumam. Notiek sadarbība ar  vairāk nekā 10 Latvijas institūcijām un uzņēmumiem, lai pilnvērtīgi sagatavotu uzdevumu projektētājiem un būvniekiem.
Ministrs uzsvēra, ka Rail Baltica projektam ir izvirzīti ambiciozi termiņi, tāpēc svarīgi, lai visas iesaistītās puses – projektētāji, pasūtītājs, triju Baltijas valstu kopuzņēmums „RB Rail”, Starptautiskā lidosta „Rīga”, citu komunikāciju turētāji, Mārupes un Rīgas pašvaldības sadarbotos, virzoties uz kopēja mērķa sasniegšanu.
Andris Linužs informēja, ka nozīmīgākais 2018. gadā ir vienlaikus ar Rail Baltica ieviešanu attīstīt objektus, kas nodrošinās jaunās, 1435 km dzelzceļa infrastruktūras atmaksāšanos.  Kā piemēru A. Linužs minēja Baltijā lielākā kravu pārvadājuma centra Salaspilī izbūvi, kā arī pasažieru un kravu pārvadājumus, savienojot lidostu ar Rail Baltica dzelzceļu. Plānots jau šogad apstiprināt Salaspils loģistikas centra pārvaldības koncepciju un mērķtiecīgi turpināt loģistikas centra attīstību, lai Latvijā nodrošinātu peļnas iespējas, ko dod kravu pārvadājumi. “Svarīgi izvēlēties ilgtspējīgus risinājumus, kas balstās uz jaunākajiem 21. gadsimta tehnoloģiskajiem risinājumiem, jo jaunajam dzelzceļam jākalpo ne tikai simts, bet arī nākamos divsimts gadus,” uzsvēra Andris Linužs.
Tāpat šogad Latvijā tiek veikta vērienīgākā arheoloģiskā izpēte, lai saglabātu kultūrvēsturisko mantojumu. EDZL līniju ietvaros darbojas Atsavināšanas Konsultatīvais centrs.

COMMENTS

(name)


 

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.16069317sec.