| Bizness

Lībiešu krasts – ceļā uz Nacionālo nemateriālā kultūras mantojuma sarakstu

2018. gada 7. maijā Ventspils bibliotēkā pulcējās Ventspils, Dundagas un Rojas novadu pašvaldību, kā arī biedrību “Līvu (lībiešu) savienība “Līvõd Īt”, “Līvõ Kultūr sidām” (Lībiešu kultūras centrs) un LLTA “Lauku ceļotājs” vadītāji, lai pārrunātu nākotnes ieceres un darbus lībiešu kultūras mantojuma saglabāšanā un attīstīšanā.
Šī tikšanās uzskatāma par vēsturisku, jo pirmo reizi pie viena galda ar lībiešiem saistīto jautājumu apspriešanai sēdušās visas trīs pašvaldības, kuru teritorijās atrodas lībiešu kultūrvēsturiskā teritorija “Lībiešu krasts”, šajā procesā turklāt piedaloties arī lībiešu sabiedriskajām organizācijām.
Lai veidotu tālāku sadarbību, tikšanās dalībnieki parakstīja memorandu, ar kuru vienojās par sadarbību lībiešu kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā un attīstīšanā, tā iekļaušanā Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā un tālākā virzībā uz UNESCO.
Dundagas novada vārdā memorandu parakstīja pašvaldības domes priekšsēdētājs Aldis Felts, Ventspils novada vārdā – pašvaldības domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks, Rojas novada vārdā – pašvaldības domes priekšsēdētāja Eva Kārkliņa, biedrības Līvu (lībiešu) savienības “Līvõd Īt” vārdā – tās vadītāja Ieva Ernštreite, “Līvõ Kultūr sidām” vārdā – tās vadītājs Valts Ernštreits un LLTA “Lauku ceļotājs” vārdā – prezidente Asnāte Ziemele.
Pēc vairākām Ziemeļkurzemes lībiešu sanāksmēm un priekšlikumu apkopojumiem šobrīd tiek izstrādāts Ziemeļkurzemes lībiešu nemateriālā kultūras mantojuma elementa saglabāšanas plāns 5 gadiem. Plāns kalpos kā pamats Lībiešu krasta kultūras mantojuma pieteikumam Nacionālajam nemateriālā kultūras mantojuma sarakstam un cerams vēlāk - arī iekļaušanai UNESCO sarakstā.
2018. gada 18. maijā Mazirbes Lībiešu tautas namā tiks rīkota noslēguma tikšanās Ziemeļkurzemes lībiešu nemateriālā kultūras mantojuma elementa saglabāšanas plāna prezentācijai, uz kuru tiek aicināti visi interesenti. Tikšanās laikā uzrunu teiks arī Latvijas Republikas kultūras ministre, UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas Asamblejas prezidente Dace Melbārde.
Projekta "Mazo etnisko kultūrtelpu attīstība un popularizēšana kā tūrisma galamērķis" ietvaros norisinās aktīvs darbs, lai Lībiešu krasts kļūtu arī par atpazīstamu tūrisma galamērķi Latvijā un lai šī reģiona tradicionālās vērtības būtu pieejamākas, saprotamākas un pievilcīgākas gan ārvalstu, gan vietējiem tūristiem. Lībiešu krasta iepazīšanai ir izstrādāti vairāki izdevumi:
•    Maršruta karte “Līvu krasts aicina!”
Kopā ar Dundagas un Ventspils novadu pašvaldībām ir izstrādāts Lībiešu krasta maršruta izdevums – buklets “Līvu krasts aicina!”. Šis maršruts un izdevums ir veidots, lai ceļotāji varētu iepazīt unikālu etniskās kultūras reģionu Latvijā - Lībiešu krastu. Ar šī maršruta palīdzību ir iespējams iepazīt reģiona tradicionālos ēdienus, svētku tradīcijas un citas vērtības, kas šo reģionu padara tik unikālu un kura tradīcijas joprojām caurvij vietējo iedzīvotāju ikdienu. Izdevums ir pieejams gan elektroniski www.celotajs.lv mājas lapā, gan drukātā veidā.
Maršrutu karte pieejama šeit: http://www.celotajs.lv/lv/p/view/LibiesiKarte2018
Līvu krasta maršruts “Līvu krasts aicina!” ir atrodami arī www.celotajs.lv mājas lapas sadaļā “Ceļojumi”: http://www.celotajs.lv/lv/e/libiesu_krasts
•    Tūrisma ceļvedis
Šobrīd kopā ar projekta partneriem aktīvi strādājam pie nākamā Lībiešu krasta izdevuma –tūrisma ceļveža, kas sniegs jau plašāku ieskatu reģiona kultūrā un tradīcijās. Ceļvedī būs iekļauti Lībiešu krasta vēstures fakti, svarīgākie ikgadējie notikumi, kā arī tūrisma objekti, kur var iepazīt reģiona kultūrvēsturisko mantojumu. Ceļvedī iekļauti arī interesanti fakti un mazā vārdnīca.
•    Stila grāmata
Kopā ar Dundagas novada pašvaldību esam sagatavojuši Lībiešu krasta stila grāmatu, kas iepazīstina ar reģiona vizuālo identitāti, kā arī sniedz informāciju par etnisko kultūru, tās vērtībām un iezīmēm, tādējādi cildinot un saglabājot Lībiešu krasta kultūrvēsturisko mantojumu. Stila grāmatu var izmantot visi, kas ikdienā uztur un daudzina reģiona tradīcijas - tūrisma pakalpojumu sniedzēji, vietējās organizācijas u.tml. Stila grāmatā ietvertā informācija un grafiskie elementi ir lietojami mārketinga un komunikācijas vajadzībām – tūrisma brošūrās, mājas lapās, uz suvenīriem u.c. Izdevums būs pieejams gan elektroniski www.celotajs.lv mājas lapā, gan drukātā veidā. Stila grāmata pieejama šeit:
http://www.celotajs.lv/lv/p/view/StilaGramataLibiesi
•    Setu, Kihnu, Suitu un Līvu krasta kultūras kalendārs
Projekta ietvaros tapis kopīgs 2018. gada kalendārs, kur katrā mēnesī atzīmēti katra reģiona – gan Setu zemes un Kihnu salas Igaunijā, gan Suitu novada un Lībiešu krasta Latvijā – svētku dienas un notikumi.


Projekts "Mazo etnisko kultūrtelpu attīstība un popularizēšana kā tūrisma galamērķis" tiek īstenots
Igaunijas-Latvijas Programmas no Eiropas Reģionālās attīstības fonda ietvaros.


COMMENTS

(name)


 

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.140908sec.