| Bizness

Rīga piedalījās 38. Starptautiskajās Hanzas dienās Rostokā

No 21. līdz 24. jūnijam Rīgas ilggadējā sadraudzības pilsētā Rostokā norisinājās 38. Starptautiskās Hanzas dienas. Rostoka šogad svin savu 800 gadu jubileju, kā arī Rostokas universitātei ir 600 gadu jubileja. Hanzas dienu moto bija „Tikai darīt” (Einfach Handeln/Take Action). Rostokas pilsētas jubilejas centrālais pasākums bija 38. starptautiskās Hanzas dienas, kurās piedalījās 119 Hanzas pilsētas no visām 16 valstīm, kuras ir pārstāvētas Jauno laiku Hanzas pilsētu savienībā, tostarp vairāk nekā 2000 delegāti un kultūras kolektīvu dalībnieki.


Rīgas oficiālā delegācija pilsētas izpilddirektora Jura Radzeviča vadībā bija uzaicināta piedalīties gan Starptautisko Hanzas dienu programmā, gan kopā ar citām Rostokas sadraudzības pilsētām arī Rostokas 800-gades pasākumos. Rīgas pārstāvji piedalījās Hanzas Komisijas un Hanzas pilsētu Delegātu sēdēs un citos oficiālos pasākumos. Delegātu sēdē, kas kā Hanzas laikos notika Nikolaja baznīcā, tika apstiprināta divu jaunu pilsētu (viena no Nīderlandes un otra no Krievijas) uzņemšana Jauno laiku Hanzas pilsētu savienībā. Ar vairākuma balsojumu pozitīvi tika atbalstīts priekšlikums izveidot Hanzas rīkotājdirektora posteni.


Hanzas pilsētu izstādē-gadatirgū bija apskatāmi 105 pilsētu stendi. Gadatirgū tika veiksmīgi prezentēta Rīga un tās tūrisma iespējas, akcentējot gastronomijas tūrismu. Degustācijai tika piedāvāti tādi tradicionāli Latvijas produkti kā siers, rupjmaize, bet bērni tika pie cukurgailīšiem. Rīgas stendā darbojās arī amatnieks, tautas lietišķās mākslas studijas „Rīdze” vadītājs, tekstilmākslinieks Māris Maniņš, demonstrējot tirgus apmeklētājiem aušanas prasmi un tekstilizstrādājumus, kas guva ļoti lielu stenda apmeklētāju piekrišanu.


Rīgas pārstāvji tradicionāli piedalījās arī jauniešu Hanzas programmā „Youth Hansa”, kas šogad bija veltīta burāšanas tematikai un bija pulcējusi 103 jauniešus no 12 valstīm. Rostokas vējos apgūt pirmās burāšanas iemaņas, vienreiz izbraucot arī jūrā, bija gana liels izaicinājums.


Rostokai raksturīgais skaitlis septiņi – septiņi tornīši rotā Rātsnama jumta kori, uz pilsētas centru ved septiņi vārti – bija izmantots, sadalot vecpilsētu septiņās tematiskajās zonās, uzstādot septiņus panorāmas ratus, no kuriem pilsētas iedzīvotāji un viesi svētku norisi varēja vērot no augšas, kā arī ierīkojot septiņas brīvdabas skatuves, uz kurām visu Hanzas dienu garumā uzstājās dažādu Hanzas pilsētu un vietējie kultūras kolektīvi. Rīgu šajās Hanzas dienās pārstāvēja TDA „Daiļrade”, kurš publikai rādīja veselu uzvedumu, kā arī iesaistīja skatītājus, mācot latviešu tautas deju soļus.


Hanzas dienās notika arī vairākas nebijušas aktivitātes. Viena no tām – projekts tradicionālo kuģu atbalstam „Hansa Trading”, kura ietvaros vairāki burukuģi, tostarp igauņu kuģis „Hiiu Ingel”, uz Rostoku par simbolisku summu transportēja dažādas Hanzas pilsētām raksturīgas lietas. No Rīgas uz Rostoku tika nogādāta koka kaste ar Rīgas melno balzāmu ar upeņu garšu. Kuģi tika izkrauti ar rokām 22. jūnija rītā, un tas tika paveikts ar tā saukto Lībekas Hanzas ļaužu palīdzību, klātesot projektā iesaistīto pilsētu un firmu pārstāvjiem.


Cita vērā ņemama un ļoti veiksmīga aktivitāte bija Hanzas pilsētu izstāde, kuras eksponāti bija 66 Hanzas pilsētu atsūtītas dāvanas – mākslas priekšmeti. Eksponāti tika izstādīti Rostokas Mūzikas un teātra augstskolas telpās. No astoņām Latvijā esošajām Hanzas pilsētām šajā projektā bija iesaistījušās sešas. Rīgas dāvana Rostokai bija albums „Hanzas pilsēta Rīga sveic Hanzas pilsētu Rostoku” ar Māras Muižnieces skolas pedagogu un audzēkņu tušas zīmējumiem, kā arī kaligrāfiski rakstītiem tekstiem, ko Rostokas mērs savā atklāšanas uzrunā 23. jūnijā izcēla kā vienu no izdomas bagātākajām un personīgu attieksmi parādošām dāvanām. Albums ir tapis vienā eksemplārā, un tas veltīts Rīgu un Rostoku vienojošām personībām, celtnēm un faktiem.


Daudzveidīgā Hanzas dienu pasākumu programma bija domāta lieliem un maziem. Tajā bija iekļauti tautas muzikantu un dejotāju koncerti, vairāku populāru vācu mūziķu koncerti uz lielās skatuves Varnovas upes krastā, ikgadējais Hanzas pilsētu mākslas projekts „HanseArtWorks”, senais tirgus, godīgās tirdzniecības un reģionālo produktu tirdziņš un citas aktivitātes, kas pulcēja vairāk nekā 400 000 Rostokas iedzīvotāju un viesus.


Hanzas dienu noslēguma gājienā 24. jūnija pēcpusdienā, kas bija īpaši veltīts pilsētas 800-gadei un kurā piedalījās vairāk nekā 2500 dalībnieku no Hanzas pilsētām un Rostokas, kā arī Meklenburgas-Priekšpomerānijas federālās zemes kultūras kolektīvi. Savukārt dienas izskaņā Rostokas pilsētas hallē pulcējās plaša publika, lai vērotu vienreizēju pilsētas 800-gadei veltītu koncertu „Karat meets Classic”, kurā septiņi pilsētas orķestri uzstājās kopā ar leģendārajām vācu roka zvaigznēm un grupu „Karat”.


Starptautiskajā Jauno laiku Hanzas savienībā ir 192 pilsētas no 16 valstīm, sīkāka informācija pieejama: www.hanse.org/en/hanseatic-cities/


Starptautiskās Hanzas dienas ik gadu tiek rīkotas citā Hanzas pilsētā. Nākamās Starptautiskās Hanzas dienas notiks no 2019. gada 27. līdz 30. jūnijam Pleskavā.


Iespaidus par Hanzas dienām var gūt šajā video: www.facebook.com/marika.barone1/posts/10213591837535767?notif_id=1529872688435840&notif_t=feedback_reaction_generic


COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.619277sec.