| Pētījumi & Statistika

Iedzīvotāji gatavojas apmeklēt Latvijas simtgades pasākumus

2018.gada 18.janvārī notiks Latvijas valsts simtgades gada atklāšana. Dažas dienas pirms šī notikuma pētījumu kompānija Kantar TNS noskaidroja, cik personiski nozīmīgs šis gads tieši kā Latvijas simtgades gads ir mūsu valsts iedzīvotājiem.

Latvijas iedzīvotāju viedoklis par simtgades nozīmību dalās: gandrīz pusei jeb 46% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem šis Latvijas simtgades gads ir personiski nozīmīgs, kamēr vēl tikpat daudz iedzīvotajiem (arī 46%) šis nav viņiem personiski nozīmīgs gads. Vēl gandrīz desmitajai daļai iedzīvotāju (8%) nebija viedokļa šajā jautājumā.


Iespējams, tāds duāls noskaņojums ir saistīts ar to, ka simtgades gads vēl tikai ir pašā sākumā un mūsu iedzīvotāji vēl nav gana labi informēti par to, kādi tieši pasākumi notiks un kā viņi varēs tajos iesaistīties. Jo tieši personīgā iesaiste ir tā, kas rada noteiktu viedokli par kādu notikumu vai pasākumu.

Viss 2018.gads tiks pavadīts Latvijas simtgades zīmē. Šis zīmīgais notikums tiks svinēts ar dažādiem pasākumiem gan vietējā (pilsētas, novada), gan valstiskā līmenī. Latvijas simtgades oficiālajā mājaslapā ir sniegta informācija, ka jau ir apkopotas vairāk nekā 800 pasākumu norises visā Latvijā. Kantar TNS uzdeva jautājumu arī par to, kurus no lielākajiem nacionālas nozīmes pasākumiem mūsu valsts iedzīvotāji plāno apmeklēt.

Salīdzinoši visvairāk (19%) Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem plāno apmeklēt Vislatvijas koprades gaismas projektu “Staro”, un tikpat daudz – arī gaismas uzvedumu 11.novembra krastmalā. 15% iedzīvotāju plāno apmeklēt XXVI Vispārējos latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkus, 13% gribētu apmeklēt simtgades filmu pirmizrādes.

Salīdzinoši mazāk (9%) iedzīvotāju plāno apmeklēt vērienīgo Latvijas muzeju kopizstādi, 8% – “Dzimuši Latvijā” koncertus reģionos. Pa 6% iedzīvotāju domā apmeklēt Brīvības ielas stāstus, Valsts prezidenta rīkotos svētku koncertus reģionos vai Svētvakaru pie Brīvības pieminekļa. Pa 5% iedzīvotāju plāno noskatīties simtgades deju uzvedumu vai jubilejas gada atklāšanu ar uzvedumu "Gaismas pils". 3% iedzīvotāju vēros nacionālās enciklopēdijas atklāšanu, pa 2% – Latvijas simtgadei veltīto Latvijas Nacionālās operas Galā koncertu vai Latvijas skolas somas atvēršanu. 1% mūsu valsts iedzīvotāju plāno apmeklēt Starptautisko uzņēmējdarbības forumu.

Jāatzīmē, ka ģimenēs, kurās runā latviešu valodā, ir lielāka gatavība apmeklēt kādu no Latvijas simtgades pasākumiem. Interesanti, ka latviski runājošās ģimenēs salīdzinoši vairāk plāno apmeklēt pasākumus “XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki” un “"Dzimuši Latvijā" koncerti reģionos”, kamēr citās valodās runājošajās ģimenēs vairāk domā apmeklēt Gaismas uzvedumu 11.novembra krastmalā un Vērienīgo Latvijas muzeju kopizstādi.

Kopumā vairāk nekā desmitā daļa jeb 13% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem pēc iespējas centīsies apmeklēt visus pasākumus.

Vienlaikus piektā daļa jeb 21% iedzīvotāju neplāno apmeklēt nevienu no Latvijas simtgadei veltītajiem pasākumiem.

Salīdzinoši daudz cilvēkiem – ceturtajai daļai jeb 24% iedzīvotāju janvāra vidū vēl bija grūti novērtēt, vai un uz kādiem simtgades svinēšanas pasākumiem viņi varētu doties. Pieaugot iedzīvotāju informētībai par pasākumiem, noteikti pieaugs arī pasākumu apmeklētāju skaits un radīsies konkrētāks viedoklis par šī simtgades gada nozīmību.

Par aptauju

Aptauju veica pētījumu kompānija Kantar TNS laikā no 2018. gada 9. līdz 12. janvārim, ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujājot 820 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 60 gadiem.

Kantar TNS pētījums interneta vidē ir reprezentatīvs Latvijas iedzīvotāju kopumam vecumā no 18 līdz 60 gadiem. Izlases kopa ir veidota, balstoties uz gadījuma izlasi, un tās organizēšanā Kantar TNS strikti ievēro ESOMAR rekomendācijas aptauju internetā izlašu veidošanā un veikšanā.

Par Kantar TNS

Kantar TNS ir vadošā pētījumu un konsultāciju kompānija Latvijā. Kantar TNS ir viena no pasaules lielākajām pētījumu kompānijām ar ekspertiem vairāk nekā 90 pasaules valstīs. Kantar grupa ir viena no pasaules vadošajām datu, atziņu un konsultāciju kompānijām.

Kantar TNS Latvijā ir pētījumu kompānija ar vairāk nekā 25 gadu pieredzi, kas veic tirgus, sabiedriskās domas un mediju izpēti un sniedz ieteikumus mūsu klientu biznesa izaugsmei. Mēs uzņēmumiem nodrošinām vērtīgas atziņas nozīmīgu lēmumu pieņemšanai un izaugsmes veicināšanai. Ar zināšanām par inovācijām, zīmolu un komunikāciju, pircēju aktivizēšanu un patērētāju attiecībām mēs palīdzam mūsu klientiem identificēt, optimizēt un aktivizēt vērtīgos mirkļus ar patiesu ietekmi uz viņu biznesa attīstību.

COMMENTS

(name)


 

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.17215991sec.