| Pētījumi & Statistika

Ko darba vidē novērtē «millenials paaudzes» jaunieši Latvijā?

Tuvāko desmit gadu laikā lielāko daļu no darbspējas vecuma cilvēkiem veidos tā dēvētā millenials paaudze, kurai tāpat kā citām paaudzēm ir savas stiprās un vājās puses. Šis temats pēdējā laikā ir īpaši aktuāls, jo izaicina darba devējus mainīties un pielāgoties jaunās paaudzes iezīmēm.  Kādas ir šīs paaudzes galvenās raksturojošās iezīmes un kā tās izpaužas Latvijas jauniešos, jautājām 23 gadus jaunajai tukumniecei Gundegai Gūtmanei.

Millenials paaudzei darba alga nav vienīgais motivējošais faktors – aizvien augstāk tiek vērtētas profesionālās attīstības iespējas, uzņēmuma kultūra un atmosfēra, kā arī topošā vadītāja darba stils un raksturs.

Gundega Gūtmane, kas ir tukumniece jau trešajā paaudzē no tēva puses, un kopš pagājušā gada dzīvo Rīgā, ir spilgts millenials paaudzes piemērs. Jauniete  pārcēlās uz Rīgu un uzsāka darbu klientu attiecību vadības pakalpojumu sniedzējā Transcom Worldwide Latvia. Tieši vēlme pēc pārmaiņām, kas raksturīga millenials paaudzes pārstāvjiem, mudināja spert tik krasu soli. “Pieteikties darbam Transcom Worldwide Latvia mani pamudināja iespēja apgūt komunikācijas prasmes, attīstīt dažādu problēmsituāciju risināšanas iemaņas, kā arī iespēja kāpt pa karjeras kāpnēm uzņēmuma iekšienē,” atklāj Transcom Worldwide Latvia klientu apkalpošanas speciāliste Gundega Gūtmane.
Millenials paaudzes pārstāvji arī uzskata, ka vadītājam jābūt atklātam, saprotošam, regulāri jāsniedz atgriezeniskā saite, kā arī jāveido atvērta attiecību kultūra. Tāpat viņi novērtē draudzīgu un atvērtu darba vidi, kas ļaus ne vien labi justies, bet arī mudinās piedalīties lēmumu pieņemšanā, kas šai paaudzei ir īpaši svarīgi. Ieteicams parūpēties par to, lai jaunajam kolēģim būtu mentors, kurš palīdzētu iejusties, iepazīstinot ne tikai ar darba pienākumiem, bet arī ar uzņēmuma vidi un tradīcijām.

Gundega atzīst, ka arī viņai ir svarīga darba vide un savstarpējās attiecības gan ar kolēģiem, gan ar vadītāju. Tādēļ viņa īpaši novērtē uzņēmumā valdošo pozitīvo gaisotni un vadītāja draudzīgumu un izpalīdzīgumu, kā arī to, ka jebkurā brīdī var aprunāties ar viņu ne tikai par darbu, bet par dzīvi kopumā.

“Savukārt uzsākot darbu, visizaicinošāk bija iegaumēt lielo informācijas apjomu un saprast procesu norisi, bet man ļoti palīdzēja mācības trīs nedēļu garumā, mentors, kas pirmās dienas sēdēja blakus un atbalstīja visās situācijās, un, protams, kolēģi, kuri nekad neatteicās sniegt palīdzību”, atklāj Transcom Worldwide Latvia klientu apkalpošanas speciāliste Gundega Gūtmane.
Runājot par darba pienākumiem, millenials paaudzei ir svarīga iespēja darīt darbu, kas no sirds patīk. Viņi ir gatavi strādāt ar lielu atdevi, taču sagaida, ka to novērtēs darba devējs. Padarīt darba dienu interesantāku un jautrāku var ar dažādām aktivitātēm un tām ne vienmēr jābūt grandiozām un ļoti sarežģītām, gluži otrādi – darbinieki priecāsies par vienkāršiem, bet sirsnīgiem žestiem no darba devēja puses, kā, piemēram, nelieliem pārsteigumiem, svētku svinēšanu darba vietā, kā arī dažādiem iekšējiem pasākumiem un tematiskajām aktivitātēm.
Gundega, daloties savās pārdomās, pauž, ka ikdienā viņu visvairāk motivē iespēja palīdzēt klientiem, risinot dažādas problēmsituācijas un atbildot uz interesējošajiem jautājumiem, kas arī ir viņas galvenie darba pienākumi. Motivē arī draudzīgās attiecības ar darba kolēģiem, kuri ne vien palīdz ar padomu, bet veido arī pozitīvu darba vidi un uzlabo garastāvokli.

Jauniete priecājas arī par dažādiem iekšējiem pasākumiem – gan komandas, gan visa uzņēmuma –, kas notiek diezgan regulāri un ir viegli ieplānojami. “Ļoti foršas ir arī augļu un dārzeņu piektdienas – tas parāda, ka uzņēmums interesējas par darbinieku prieku un veselību un ļauj justies novērtētai,” saka Gundega Gūtmane.

Tāpat ņemot vērā faktu, ka millenials paaudzes pārstāvji nesteidzas pieaugt, atliek pieaugušo dzīvi uz vēlāku laiku un bauda dzīvi tagad, viņiem ļoti būtisks ir darba un privātās dzīves līdzsvars, tādēļ viņi novērtēs elastīgā darba laika priekšrocības.

Runājot par šo aspektu, Gundega viennozīmīgi piekrīt, jo iespēja izvēlēties vēlamās brīvdienas ļoti palīdz brīvā laika plānošanā – tādējādi ir iespējams savlaicīgi ieplānot ārpusdarba aktivitātes. Ja tomēr rodas, kas neplānots, kolēģi vienmēr ir atsaucīgi un gatavi pārplānot savus darba grafikus.

Lai arī Gundega šobrīd dzīvo Rīgā, sava dzimtā pilsēta Tukums viņai vienmēr būs sirdij tuva. Tur dzīvo viņas ģimene un tuvākie cilvēki, kurus jauniete cenšas apciemot pēc iespējas biežāk. Gundega nenoliedz, ka kādu dienu, ieguvusi lielu pieredzi, varētu atgriezties savā pilsētā uz palikšanu.

COMMENTS

(name)


 

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.3669579sec.