| Pētījumi & Statistika

Fiziski aktīvie iedzīvotāji ziemā visbiežāk dodas pastaigās

Šogad ziema Latvijā ir. Ir gan sniegs, gan sals, un iedzīvotājiem ir visas iespējas baudīt ziemas priekus svaigā gaisā. Janvāra nogalē veiktajā aptaujā Kantar TNS vēlējās noskaidrot, vai iedzīvotāji ir fiziski aktīvi arī ziemas periodā, kuras ir populārākās fiziskās aktivitātes un sporta veidi, kā arī to, kādi ir iemesli, kas attur iedzīvotājus arī ziemā būt fiziski aktīviem svaigā gaisā. Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir definējusi, ka fiziskās aktivitātes ir visa veida ķermeņa kustības, kas tiek veiktas ar skeleta muskuļu palīdzību, patērējot enerģiju. Fizisku aktivitāti cilvēkiem nodrošina dažādas darbības: mājas apkopšana, darbi dārzā vai pagalmā, iešana kājām, braukšana ar divriteni, ceļošana un visas citas pietiekami intensīvas kustības.


Katrs trešais (36%) Latvijas iedzīvotājs norāda, ka šajā ziemā ir nodarbojies ar fiziskām aktivitātēm vai kādu sporta veidu ārpus telpām, t.i., ārā svaigā gaisā. Latvieši, Vidzemē dzīvojošie un lauku teritorijās dzīvojošie salīdzinoši biežāk ir norādījuši, ka šoziem ir nodarbojušies ar fiziskajām aktivitātēm vai kādu sporta veidu.

Fiziski aktīvie iedzīvotāji visbiežāk ir devušies pastaigās (62%). Populāra fiziska aktivitāte iedzīvotāju vidū ir arī sniega tīrīšana. Sniegu tīrījuši 43% iedzīvotāju. Bieži iedzīvotāji braukuši ar ragaviņām (20%), skrējuši (17%), slidojuši (15%), slēpojuši ar distanču slēpēm (15%) un nodarbojušies ar kalnu slēpošanu (10%).


Retāk fiziski aktīvie iedzīvotāji nūjojuši (4%), braukuši ar snovbordu (4%), orientējušies (2%) vai nodarbojušies ar kādu citu sporta veidu vai fizisko aktivitāti (8%).


Jaunāko fiziski aktīvo iedzīvotāju grupā (18-29 gadi) populārākā ziemas fiziskā aktivitāte ir slidošana, savukārt iedzīvotājiem 30-39 gadu vecumā – braukšana ar ragaviņām.


Laika trūkums (35%) un nepatika pret aukstumu (26%) ir visbiežāk nosauktais iemesls tam, kāpēc iedzīvotāji šogad vēl nav nodarbojušies ar fiziskām aktivitātēm vai kādiem sporta veidiem ārpus telpām.

Bieži kā iemesls tam tiek minēts veselības stāvoklis (16%), nepieciešamā ekipējuma trūkums (15%), nenodarbošanās ar fiziskajām aktivitātēm kopumā (15%) un tas, ka nav kompanjona, kompānijas (12%). Retāk iedzīvotāji ir pieminējuši tādus iemeslus kā piemērota ziemas apģērba, apavu trūkums (7%) vai kādu citu iemeslu (5%). Jaunākie fiziski aktīvie iedzīvotāji (18-29 gadi), kā iemeslu, kas šoziem viņus atturējis būt fiziski aktīviem vai sportot, salīdzinoši biežāk norādījuši kompanjona, kompānijas trūkumu.


Pasaules Veselības organizācija rekomendē:

  • Bērniem un jauniešiem jāvelta vidējas un augstas intensitātes fiziskajām aktivitātēm vismaz vienu stundu katru dienu vismaz vienu stundu;
  • Pieaugušajiem no 18 gadu vecuma, būtu mēreni vai augsti fiziski aktīviem vismaz 150 minūtes nedēļā.


Par aptauju

Aptauju veica pētījumu kompānija Kantar TNS laikā no 2019. gada 22. līdz 24. janvārim, ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujājot 800 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 60 gadiem.


Kantar TNS pētījums interneta vidē ir reprezentatīvs Latvijas iedzīvotāju kopumam vecumā no 18 līdz 60 gadiem. Izlases kopa ir veidota, balstoties uz gadījuma izlasi, un tās organizēšanā Kantar TNS strikti ievēro ESOMAR rekomendācijas aptauju internetā izlašu veidošanā un veikšanā.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.14532495sec.