Izveidots interaktīvs svešvalodu mācību kurss tūrisma un viesmīlības nozarē nodarbinātajiem „Vienotība dažādībā“

Mūsdienu globalizācijas laikmetā tūrisma un viesmīlības nozares attīstība noris aizvien straujāk un darba tirgū rada aizvien jaunus izaicinājumus, un viens no tiem, protams, ir dažādu svešvalodu un starpkultūru saskarsmes prasmju apguve, kas ieņem īpaši nozīmīgu vietu apkalpojošās sfēras darbinieku ikdienā. Tā radās ideja izveidot ērtu, viegli lietojamu un mūsdienīgu materiālu, kas piedāvā iespēju ātri apgūt un praktizēt vairāku valodu prasmes, vadoties no jau esošo zināšanu līmeņa.

Rezultātā Biznesa augstskola Turība, sadarbojoties ar astoņām Eiropas valstīm, no 2016.gada 1.septembra līdz 2018.gada 31.augustam īstenoja Erasmus+ projektu „Valodu prasmes un starpkultūru jautājumi viesmīlības industrijā: Vienotība dažādībā ES darba tirgū“. Projektā bija iesaistīti deviņi partneri: divas profesionālās skolas- Dubrovnikas Tūrisma un viesmīlības skola (Turisticka i ugostiteljska skola, Horvātija), Ēdināšanas un viesmīlības un biznesa pakalpojumu institūts no Dženovas (IPSSA Nino Bergese, Itālija) divas profesionālās augstskolas- Murska Sobotas Ekonomikas augstskola un ģimnāzija (Ekonomska sola Murska Sobota, VSS, Slovēnija), kā arī Časlavas Augstākā tehniskā un profesionālā skola (Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Obchodní akademie, Čehija), trīs augstākā līmeņa izglītības iestādes – Biznesa augstskola Turība, UNIVERSITATATEA SAPIENTIA DIN CLUJ NAPOCA (Rumānija) un Viļņas Biznesa koledža (Lietuva), kā arī Turcijas Kutahijas Provinces izglītības pārvalde (Kutahya MEM), visbeidzot Lielbritānijas uzņēmums Primrose Publishing.

Projekta ietvaros tika izveidoti dažāda līmeņa valodu apguves kursi 16 Eiropas valstu valodās, kuru nozīme starptautiskajā tūrismā un viesmīlības industrijā ir nenoliedzama. Mācību materiāli pieejami gan Latvijā populārākajās svešvalodās – angļu, vācu, krievu, franču, spāņu un itāļu, gan mazāk izplatītajās valodās – čehu, horvātu, grieķu, ungāru, rumāņu, slovēņu, turku. Jāpiebilst, ka tiek piedāvāti arī mācību materiāli kaimiņvalstu valodās – lietuviešu un zviedru, kā arī mācību kurss latviešu valodas apguvei.

Izveidotie valodu apguves kursi pieejami tiešsaistes mācību platformā esolams.eu/unity/

Mācību kursā aplūkotas dažādas situācijas viesnīcu un ēdināšanas uzņēmumu, biroju un konferenču, utt. vidē.

Valodas iesācējiem piemērots būs A1 līmeņa valodas kurss, kur iekļauti šādi interaktīvi moduļi: „Iepazīšanās” (Welcome), „Viesnīca” (Hotel), „Restorāns” (Restaurant) un „Profesionālās prasmes” (Professional skills). Moduļi ietver gan tiešsaistes uzdevumus – video epizodes profesionālajā vidē, audio uzdevumus, dažādus dialogus un profesionālās leksikas uzdevumus, kā arī sarunvalodas uzdevumus un interaktīvas spēles.

Valodas apguvējiem ar zemām priekšzināšanām piemēroti būs A2/B1 līmeņa kursi, kur iekļauti vairāki moduļi saistībā ar viesnīcām (Hotel Reception, Hotel Business, Management Offices), restorāniem (Restaurant, Restaurant Kitchen), modulis, kas palīdzēs apgūt nepieciešamās valodas prasmes, lai orientētos pilsētā (City).

Savukārt, augstākā līmeņa B2/C1 angļu valodas pratējiem piedāvājam nostiprināt profesionālās angļu valodas prasmes, apgūstot tādus moduļus kā ēdināšanas serviss, starpkultūru saziņa, finanšu menedžments, konferenču un biznesa tūrisms, utt.

Projekta ietvaros tika organizēta virkne dažādu pasākumu un semināru, kuros dalībnieki tikaiepazīstināti ar projektu, tā sagaidāmajiem rezultātiem un metodoloģiju. Dalībnieki praksē izmēģināja gan programmas tiešsaistes uzdevumus – gadījuma izpētes uzdevumus (case studies), problēmu risināšanas uzdevumus, tiešsaistes kvestus (webquests), gan izstrādātās viedtālruņu lietotnes, gan speciāli mācību nolūkiem veidotās interaktīvās kartes, un citus uzdevumus.

Valodu pasniedzēji ir atzina, ka gadījumu izpētes uzdevumi ir patiesi interesanti, jo aplūko mūsdienās bieži sastopamas situācijas, kad jārisina radušās problēmas (kā vegāna maltīšu piedāvājums restorānā vai geju pāra problēmas viesnīcā). Izskanēja viedokļi, ka būtu vēlams arī studentus iepazīstināt ar atsevišķiem gadījuma izpētes uzdevumiem un diskutēt, kāds ir viņu redzējums un nostāja, atsevišķi pasniedzēji uzsvēra, ka spēļu elementi ir ārkārtīgi saistoši, it īpaši gadosjauniem valodas apguvējiem. Arī video uzdevumi ir izstrādātiaizraujoši, - tajos piedāvātās situācijas tiek atdzīvinātas un maksimāli pietuvinātas realitātei. Pārbaudot izpildītos uzdevumus, valodas apguvēji arī paši var pārliecināties, kādas kļūdas ir pieļautas, kam vērts pievērst papildus uzmanību.

Vairums pasniedzēju augstu novērtēja uzdevumus, kas piedāvā mūsdienīgus, netradicionālus valodas mācīšanās veidus, un iesaista studentus interaktīvās, reālajai dzīvei pietuvinātās situācijās. Tiešsaistes platformabūtu vērtīgs mācību materiāls ne tikai tūrisma un viesmīlības nozares studentiem vai tūrisma informācijas centru darbiniekiem, bet jebkuram interesentam, kas ceļo pāri savas zemes robežām un izjūt vēlmi iesaistīties sarunās ar citas valsts iedzīvotājiem.

Aicinām izmantot šo iespēju un apgūt jaunu svešvalodu vai nostiprināt jau zināmas valodas prasmes, izmantojot izveidoto „Unity in Diversity” kursu, kas pieejams: http://esolams.eu/unity/

Plašāka informācija pieejama arī projekta mājas lapā: http://languages4all.eu/

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.12560201sec.