PTAC atzīst «SIA Cityparks» īstenoto komercpraksi par negodīgu

Laika posmā no 2017. gada 1. janvāra līdz 2018. gada 28. novembrim saistībā ar SIA "Cityparks Latvija" rīcību, patērētājiem piemērojot līgumsodus par neatbilstošu autostāvvietas pakalpojumu izmantošanu, PTAC ir vērsušies 428 patērētāji. PTAC 2018. gada 28. decembrī pieņēma lēmumu, ar kuru atzina šādu SIA Cityparks Latvija īstenoto komercpraksi par negodīgu:

  • patērētājiem tiek piedāvāti un piemēroti netaisnīgi līguma noteikumi par nesamērīgu un netaisnīgu līgumsodu, proti, tādu līgumsodu, kura apmērs neatbilst likumā noteiktajiem ierobežojumiem;

  • netiek nodrošināta patērētāju interesēm atbilstoša sūdzību izskatīšana pēc būtības;

  • netiek nodrošināts pietiekošs laiks iepazīties ar līguma noteikumiem un izpildīt tajos paredzētās darbības.

Vienlaikus ir uzlikta soda nauda 50 000 EUR apmērā. PTAC lēmums saskaņā ar Paziņošanas likuma 8. panta trešo daļu stājās spēkā 2019. gada 4. janvārī un tā pārsūdzēšana neaptur ar lēmumu uzliktā tiesiskā pienākuma izpildi.

Situācijas apraksts

Novietojot automašīnu SIA Cityparks Latvija īstermiņa autostāvvietās, kas visbiežāk ir izvietotas pie tirdzniecības centriem un citām publiski pieejamām ēkām, tiek noslēgts līgums par autostāvvietas izmantošanu. Izmantojot autostāvvietu, ir jāievēro līguma noteikumi, piemēram, jānovieto informācija par automašīnas novietošanas laiku, jāreģistrē automašīna, vai jāveic citas norādītās darbības.  

Ar lēmumu PTAC atzinis par netaisnīgiem vairākus līguma noteikumus, tai skaitā līgumsodu 35 EUR apmērā atzinis par neproporcionāli lielu. Netaisnīgie līguma noteikumi nav spēkā no līguma noslēgšanas brīža, bet līgums ir spēkā tiktāl, ciktāl tas var pastāvēt, kad izslēgti netaisnīgie līguma noteikumi.

Līgumā ietvertais līgumsods 35 EUR apmērā, piemēram, gadījumā, ja nav veikta automašīnas reģistrēšana, novietota norāde par autostāvvietas izmantošanas uzsākšanas laiku, ir neproporcionāli liels un SIA Cityparks Latvija to nevar pamatot ar attiecīgā pārkāpuma rezultātā radītiem zaudējumiem vai citiem objektīvi izvērtējamiem un būtiskiem apstākļiem. Praksē līgumsods maksimālajā apmērā piemērots par nebūtiskiem un nenozīmīgiem pārkāpumiem – aizmirsta automašīnas reģistrācija vai apstāšanās laika norāde. Līgumsods piemērots arī tik drīz pēc apstāšanās, ka patērētājam netiek dots pietiekams laiks iepazīties ar līguma noteikumiem.

Ja sākotnēji ir veikta samaksa par pakalpojumu vai veikta reģistrācija pakalpojuma bezmaksas izmantošanai, bet vēlāk ir kavēta vai nav veikta apmaksa par turpmāku autostāvvietas izmantošanu, tad līgumsods nedrīkst pārsniegt 10% no patērētāja neapmaksātās pakalpojuma maksas, bet šādās situācijās papildus līgumsodam SIA Cityparks Latvija ir tiesīgs pieprasīt veikt samaksu par izmantoto, bet neapmaksāto pakalpojumu.

Ja SIA Cityparks Latvija turpina piemērot netaisnīgo līgumsodu, patērētājam jāvēršas pie SIA Cityparks Latvija strīda risināšanai, PTAC lēmumu izmantojot kā pierādījumu, savukārt SIA Cityparks Latvija ir jānodrošina objektīva un patērētāju tiesiskajām interesēm atbilstoša sūdzību izskatīšana pēc būtības. Ja parāda piedziņa jau nodota ārpustiesas parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzējam, tam jāņem vērā PTAC pieņemtais lēmums.

Ja tiek konstatēta PTAC lēmuma nepildīšana, aicinām informēt PTAC, nosūtot informāciju pa pastu vai ierodoties klātienē, kā arī elektroniski, izmantojot drošu elektronisko parakstu  vai www.latvija.lv iespējas. Saziņas iespējas un informāciju skatīt šeit.

Informācija tirdzniecības centru apsaimniekotājiem

Ņemot vērā to, ka SIA Cityparks Latvija autostāvvietas visbiežāk ir izvietotas pie tirdzniecības centriem, PTAC aicina tirdzniecības centru apsaimniekotājus iepazīties ar PTAC lēmumu un, rūpējoties par tirdzniecības centru apmeklētāju tiesiskajām interesēm, kā arī organizējot savu turpmāko komercdarbību, pārskatīt to, kādā veidā un atbilstoši kādiem noteikumiem patērētājiem tiek nodrošināta autostāvvietu izmantošana.

COMMENTS

(name)


 

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.12490296sec.