Tukumā jūlija vidū norisināsies Rožu svētki - Sapnis par Rozi Latvijai

Tukums rožu pilsētas slavu bija iemantojis jau sen. Tukumā jau pirms 70-80 gadiem darbojušās vairākas dārzniecības. Pēc Otrā pasaules kara uz to bāzes izveidota Tukuma paraugdārzniecība, kuras prasme un meistarība ne tikai rožu, bet arī citu ziedu audzēšanā un jaunu šķirņu selekcionēšanā bijusi tālu pazīstama.

Šodien rožu pilsētas slavu Tukums iemanto ar te svinētajiem Rožu svētkiem. Par tā simboli jau kļuvis lielais rožu vainags, kura veidošanā var piedalīties ikviens svētku apmeklētājs. Rožu svētku patronese Tukumā jau vairākus gadus ir dzejniece Māra Zālīte. Tā kā svētkus svinam Vislatvijas festivāla “Latvijas goda aplis” ietvaros, tad šogad svētku Goda saimniece ir floriste Anita Stikāne, pateicoties kurai 2008.gadā aizsākās Rožu svētku svinēšanas tradīcija Tukumā, bet īpašie – Goda viesi – rožu audzētāji Eva un Arvis Bumbieri, kuru uzņēmums “ArB Agro” ir ne vien lielākais rožu audzētājs Latvijā, bet arī ikgadējs svētku atbalstītājs, dāvājot rožu ziedus gan svētku simbolam - lielajam rožu vainagam, gan floristu darbu veidošanai.

Svētku piektdienā sapņi satiksies Tukumā

2018.gada svētku moto, svinot Latvijas simtgadi, ir “Sapnis par rozi Latvijai”. Piektdienai dots nosaukums “Sapņi satiekas Tukumā”. Visu dienu apmeklētājiem būs atvērts ir rožu kolekcijas dārzs “Rozītes” Sēmes pagastā, kur vakara noslēgumā svētkus ieskandinās Raimonds Tiguls. Pūrē satiksies Rožu kāzu pāri, savukārt Durbes pilī kā svētku uvertīra, pateicoties SIA “Polteh” atbalstam, būs baudāms klasiskās mūzikas koncerts “Baltijas vokālās pērles” ar Kristiāna Krievāna un draugu – Kadri-Liis Kukk (Igaunija), Rasa Dzimidaitė (Lietuva) un Jamie Loftus (Lielbritānija) uzstāšanos.

Tukuma pilsētas centrā svētku atklāšanai par godu iesākumā būs skatāma īpaši veidota leļļu izrāde “Rozes smaržos vienmēr”, bet svētkus atklāšanas koncertā uzstāsies Tukuma “zelta talanti”, starp kuriem būs gan Samanta Tīna, gan Rihards Saule ar grupu “Rollmans Band”, gan labākie dejotāji no DA “Daiļrade”, “Demo” un “Luste”, lai cildinātu Latviju un Tukumu, un, protams, rozi. Savukārt pašā vakarā balli pilsētas centrā spēlēs “Zvaigžņu lietus”. Piektdienas vakara programmas atbalstītāji ir “Centra Aptieka Tukumā” un AS “Delta.lv”.

Sestdien rozes uzzied Latvijai

Sestdiena kā ierasts būs svētku kulminācijas diena. Pilsētas centrā – Brīvības laukumā atkal tiks veidots lielākais dzīvo rožu vainags. Tā veidošanu vada Anita Stikānes un viņas draugi – Tukuma floristi, kurus šogad atbalstījis vietējais šūšanas uzņēmums “Snickers”, uzšujot īpašus svētku priekšautus. Iepriekšējos svētkos lielajā rožu vainagā ievietoti 6036 rožu ziedi. Vai šogad būs vairāk, skatīsimies. Taču zināms, ka šogad vainags iecerēts mazliet savādāks nekā visas iepriekšējās reizes.

Pilsētas arhitektoniski greznākajā ielā - Pils ielā  floristi veidos savus konkursa darbus – arku dekorus “Vārti uz sapņiem”, bet Tukuma pilsētas kultūras namā būs skatāma lielā izstāde “Mana roze Latvijai” un skaistākās rozes no rožu dārza “Rozītes”. Tukuma pilsētas vēstures muzejā “Pils tornis” atkal būs skatāma jauna izstāde. Šoreiz tā būs par tukumniekiem un viņu draugiem, kuru atklās jau rīta pusē, lai visu dienu bez maksas varētu apskatīt. Pilsētas centrā darbosies ne vien ierastais Smukumlietu tirdziņš – tā Tukumā dēvē amatnieku tirdziņu, jo svētkiem to organizatori cenšas atlasīt īpašus tirgotājus, bet arī Rožu tirgus, kur varēs iegādāties gan rožu, gan citu ziedu stādus saviem piemājas dārziņiem vai kolekcijām. Harmonijas iela atkal pārtaps par Mākslinieku ielu, kur būs iepazīstams “Skaistuma un mākslas labirints”. Te būs skatāmas gan mākslas izstādes, gan modes skate un performance. Skanēs mūzika un dzeja.

Brīvības laukumā atradīsies Romantiskā skatuve, kur skanēs lirisks un sapņainas dziesmas, veltītas vasarai, rozei un Latvijai. Starp tiem, kas dziedās un spēlēs, būs Santa Kasparsone un Ēriks Gruzniņš, Mārtiņš Ruskis, dziedošā Vītolu ģimene, Rikardions un Kristīne Šomase, Juris Hiršs un Ainars Mielavs. Būs reportāžas no lielā rožu vainaga veidošanas. Pirmo un pēdējo ziedu vainagā ievietos gan svētku patronese Māra Zālīte, gan Goda saimniece Anita Stikāne. Vainaga veidošanas noslēgumā kā ierasts vissirsnīgākais mirklis – rožu ziedlapiņu salūts. Bet vakarā lielo balli romantiķiem spēlēs grupa “Credo”.

Pauzera pļavās atkal valdīs “Rožu piknika” festivāla gaisotne ar labāko Latvijas mūziķu uzstāšanos. Uz lielās skatuves spēlēs grupa “Dakota”, “Colt” un Aija Andrejeva, Atis Ieviņš, Harijs Zariņš, Ivo Fomins, kā arī “Musiqq” (koncertu svētkos atbalsta ‘baltais’), Intars Busulis un “Abonementa orķestris” (koncertu atbalsta “Skonto Plan Ltd.). Elpu aizraujošus pārsteigumus skatītājiem sola Latvijas Olimpiskais centrs ar Latvijas labākajiem akrobātiem un parkūristiem un ielu teātra trupa ar bungu un gaismu šovu “Spark Drummers” no Lielbritānijas. Runājot par “Spark Drummers”, viņu uzstāšanās ietver gan statiskus, gan kustībā veiktus priekšnesumus un komunikāciju ar publiku. Dažkārt šie bundzinieki burtiski ielenc skatītājus, tādējādi ļaujot tiem būt šī gaismas šova centrā.

Pilsētas iepazīšanai un aktīvai atpūtai vienlaikus svētku laikā atkal norisināsies fotoorientēšanās, kas būs gan bērniem, gan komandām – ģimenēm vai draugu, radu kompānijām. Vakarpusē atkal īpašās gaismās skatāmas būs pilsētas baznīcas, aicinot nelielā ceļojumā “Gaismas roze naksnīgajā Tukumā pirms 100 gadiem”. Īpaši izgaismota būs Tukuma evaņģēliski luteriskā baznīca, kurā tāpat kā Tukuma Romas katoļu baznīcā, pateicoties SIA “Amis T” jeb “Kurzemes jumiķim”, ikvienam būs iespēja izveidot un apskatīt izgaismotu Latviju. Kā tas būs, jādodas skatīt sestdien uz Tukumu.

Savukārt rožu kolekcijas dārzs “Rozītes” Sēmes pagastā sestdien būs atvērts visu dienu ģimenēm ar bērniem. Te būs gan koncerti, kuros dzied bērni, gan radošās darbnīcas, kurās darboties gan bērniem, gan pieaugušajiem.

Svētku noslēgumā svētdien

Pilsētā rīts sāksies tradicionāli: aktīvajiem ar velobraucienu “Ar rozi pa Tukumu”, kuru organizē “Tukuma autoapmācības centrs”, bet mierīgajiem ar svētku dievkalpojumu. Pilsētas centrā visu dienu programma bērniem un romantiķiem – koncerti un brīvdabas kino. Pateicoties  šūšanas uzņēmuma “Snickers” atbalstam, ar bērniem ņemsies un kopīgi darbosies Olga Rajecka. Laikmetīgās dejas žanrā “nezināmo rozes stāstu” stāstīs dejas izrāde “Fatabula” ar Rūdolfa Gediņa, Jāņa Putniņa un Ivara Broniča piedalīšanos.

Pēcpusdienā tiem, kurus aizrauj motoru rūkoņa, rozes ziedu uz asfalta mēģinās zīmēt motociklisti. Ar īpašu Harley Davidson Stunt Show freestyle pasākumu pilsētā viesosies pasaules čempions Jānis Rozītis ar draugiem. Savukārt Tukuma pilsētas parkā atradīsies “Rozes zieda šūpulis”. Te būs iespējams piedalīties antigravitātes nodarbībās gan lieliem, gan maziem.

Rožu dārzs “Rozītes” aicinās arī svētdien rast iedvesmu un prieku dārzā, kur tradicionāli atkal koncertēs radošā apvienība “Tev tuvumā”. Savukārt Tukumā svētku noslēgumā koncertēs Andris Ērglis Tukuma luterāņu baznīcā ar koncertu “Baltā sirds dziesma” un Arvīds Berķis ar savu akustisko programmu Brīvības laukumā.

Tā, svinot trīs dienas svētkus, rozes sapnis būs izsapņots. Lielais rožu vainags šogad būs veidots ar īpašu zīmējumu. Floristi būs pilsētā izveidojuši vārtus, kuros sapņot un gaidīt nākamos svētkus.

Lielākā daļa pasākumu svētkos ir bez maksas. Sestdien un svētdien starp pasākumu norises vietām kursēs arī īpašie svētku autobusi, tādēļ droši varat uz Tukumu doties ar sabiedrisko transportu. Vairāk informācijas skatīt - www.facebook.com/rozusvetki.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:
Holiday and travel offers 10.04.2024 - 17.04.2024 PARKING in TRAKAI: for cars, buses Trakai TIC
PARKING in TRAKAI: for cars, buses | More
Holiday and travel offers 16.04.2024 - 23.04.2024 “Following the Trails of Karaite History” Trakai TIC
Celebrating the Year of Lithuanian Karaims, Trakai Tourism Information Center has created thematic route “Following the Trails of Karaite History”. In this | More
Tastes of Latvia. Gourmet event Viesistaba
Taste local drinks and food. Cook together with the chef full menu of modern Latvian cuisine at the very centre of Riga from May till August | More
79 EUR

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.19757104sec.