Dobelē tiks veidots Simtgades laukums, kurā uzstādīs tērauda «Nameja gredzenu» [1]

2018. gada 18. novembrī Dobeles novada pašvaldība svinīgā ceremonijā atklāja Latvijas simtgades laukuma prezentācijas stendu. Ir iecerēts, ka nākotnē laukumā, kas piekļaujas Brīvības ielai un atrodas iepretim Dobeles novada domes ēkai, centrālā figūra būs vides objekts "Nameja gredzens", kas tiks veidots no nerūsējošā tērauda. Līdz ar objekta uzstādīšanu rekonstruēs arī pašu laukumu, oficiāli piešķirot tam Latvijas simtgades vārdu.

Vides objekta idejas pamatā ir dzejnieces, dobelnieces Ineses Zanderes radītais koncepts par daudzajām Zemgales upītēm, no kurām Latvija vij savu sudraba bizi, savu Nameja gredzenu:

"Zemgales līdzenums ir neskaitāmu mazu upīšu caurstrāvots. Šīs vitālās upītes ir novada asinsrite, auglības nesējas un arī vēstures pavedieni. Tās saplūst kopā plašajos palos, kas ikreiz aizslauka vēstures neveiksmes un dod spēku jaunam sākumam. Zobeni uzar karalaukus, bet arkli atkal apar tīrumus, kuros izauguši Latvijas dibinātāji – pirmie valstsvīri, prezidenti.

Zemgales upes kā sudraba pavedieni savijas kopā simbolā – Nameja gredzenā, sievišķīgajai bizei pārtopot vīrišķīgā spēkā. Šis spēcīgais simbols ir senvēstures tēlos smelts, bet 20. gadsimta radīts – tā ir vienotība, uz kuru esam tiekušies, dibinot valsti, atjaunojot valsti, un kuru turpināsim uzturēt visos laikos."

Dzejnieces domu tālāk ir attīstījis tēlnieks Ģirts Burvis, kura piedāvātais projekts uzvarēja novada domes izsludinātajā konkursā:

"Nameja gredzens ir piederības simbols Latvijai, ar kuru lepojamies, atpazīstot cits citu visā plašajā pasaulē.

Šajā jaunajā Latvijas simtgades zīmē savīsies kopā gan senatnes Zemgaļu brīvības cīņu piemiņa, gan šodienas Latvijas spēks un varēšana, gan nākotnes attīstības vēlējums Latvijai laiku lokos. Šī monumentālā iecere ir sabiedrības saliedētības zīme ar kopīgu vienošanos nozīmīgas idejas pārmantošanā, līdzekļu, enerģijas apkopošanā, tēlnieka prasmju piesaistē stipras Latvijas nākotnei.

Tik nozīmīgā laikā man ir gods un īpaša sajūta veidot šo darbu tieši Dobelei, pilsētai ar senu un bagātu vēsturi, kur savu devumu jau ir atstājuši tādi nozīmīgi Latvijas tēlniecības meistari kā Kārlis Zemdega un mans skolotājs Alberts Terpilovskis."

COMMENTS

(name)

1 Juris 12/02/2018 23:52 smuka bildīte un teksts ar labiem nodomiem vēl neko nedod kad ir tik daudz sastrādāts ar saldu mēlīti , par nožēlošanu bez nekā no visa tā apsolītā ! A.Terpilovskis vinnēja tikai 1905.gada pieminekli un arī Ļeņingradas tradīcijās ( iztopot okupantiem ) , pārējos darbus ,,saņēma ,, pa komunistiskās partijas līniju ... vai šī ,, saliedētības zīme ,, ir domāta pēc Stokholmas sindroma parauga ( kad savam izvarotājam ir ne tikai jāpiedod , bet arī tas jāiemīl !??? ) ... enerģijas apkopošanā aizmirst kolaboracinismu ... jā ?


 

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.76274681sec.