No rudens Latvijā varēs reģistrēt arī mašīnas ar stūri labajā pusē [1]

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija šonedēļ galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz atļaut Latvijā reģistrēt arī automašīnas, kurām stūre atrodas labajā pusē. Šādas mašīnas Eiropā pārsvarā izmanto valstīs, kurās satiksme tiek organizēta braucot pa kreiso pusi - Lielbritānijā un Maltā.

Bez šīm divām Eiropas valstīm, vēl arī Indijā, Austrālijā, Japānā un vairākās citās valstīs mašīnas pārvietojas pa ceļa kreiso pusi.

Latvijā reģistrētajām automašīnām ar stūri labajā pusē, tāpat kā līdz šim šādām automašīnām būs jāīsteno virkne tehnisko prasību, taču stūres atrašanās puse nebūs jāmaina. Šādas likuma izmaiņas paredzētas, atsaucoties uz Eiropas Savienības tiesas spriedumu šajā jautājumā. Tajā pēc būtības norādīts, ka prasība mainīt stūres atrašanās pusi šādām automašīnām ierobežo personu brīvu pārvietošanos, tādejādi ir pretstatā ar ES pamatprincipiem.

«Šī ir arī laba ziņa tautiešiem ārzemēs, kuri vēlas atgriezties Latvijā un jau ir iegādājušies automašīnu, piemēram, Lielbritānijā vai Īrijā. Likuma izmaiņas viņiem arī samazinās izdevumus saistībā ar stūres maiņu šādām automašīnām,» uzsver R.Naudiņš.

Ceļu satiksmes likums patlaban noteic, ka Latvijā ir aizliegts reģistrēt mehāniskos transportlīdzekļus, kas pēc konstrukcijas ir paredzēti braukšanai pa ceļa kreiso pusi, izņemot atsevišķas specializētās automašīnas, vēsturiskos spēkratus un automašīnas, kas ievestas no ārzemēm uz laiku.

Likums gan neaizliedza valstī braukāt ar mašīnu, kas reģistrēta, piemēram, Lielbritānijā un kurai stūre jau šobrīd bija labajā pusē.

Likuma izmaiņas trešajā lasījumā vēl jāskata Saeimai.

COMMENTS

(name)

1 Vecais 03/22/2018 11:31 Tad jau atļausim braukt arī pa ceļa kreiso pusi, jo kā var ierobežot cilvēka vēlmi braukt kur grib, un kā grib...


 
OFFERS OF THE DAY:
Tastes of Latvia. Gourmet event Viesistaba
Taste local drinks and food. Cook together with the chef full menu of modern Latvian cuisine at the very centre of Riga from May till August | More
79 EUR
Holiday and travel offers 16.04.2024 - 23.04.2024 “Following the Trails of Karaite History” Trakai TIC
Celebrating the Year of Lithuanian Karaims, Trakai Tourism Information Center has created thematic route “Following the Trails of Karaite History”. In this | More
Holiday and travel offers 18.04.2024 - 25.04.2024  The reconstruction of the Island Castle Trakai TIC
The reconstruction of the Island Castle is already under way! | More

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.35985708sec.