Sestdien Carnikavā notiks Nēģu svētki

Sestdien, 26.augustā notiks XVI Carnikavas Nēģu svētki "Svinam kopā". Nēģu svētki ir lielākie novada svētki, godinot nēģu zvejas sezonas atklāšanu. Svētkos ierodas pats Nēģu karalis, kurš dodas svētku gājienā. Tradicionāla svētku sastāvdaļa ir nēģu ātrēšanas sacensības un nēģu zupas vārīšana parkā 400 litru katlā.

Kopš 2015.gada februāra Carnikavas nēģi ir iekļauti Eiropas Savienības (ES) Aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā. Ar norādi "Carnikavas nēģi" marķē tikai Carnikavas novadā no 1.augusta līdz 1.februārim ar murdiem Gaujas lejtecē pie ietekas jūrā zvejotos svaigos un pārstrādātos nēģus, ja tie ražoti Carnikavas novadā atbilstoši specifikācijai. Carnikavas nēģu specifika un garšas īpašības saistītas ar Carnikavas iedzīvotāju prasmēm nēģu ieguvē un pagatavošanā, kas mantotas no paaudzes paaudzē jau no 17.gadsimta.

XVI Carnikavas Nēģu svētkus varēs baudīt divās dažādu sajūtu ostās – "Svētku ostā" (Carnikavas parkā) un "Miera ostā"(Gaujas krastā pie Atpūtas ielas).

"Svētku ostā" jau sākot no pulksten 8.00 būs iespējams vērot tradicionālo nēģu zupas vārīšanu, pulksten 12.00 - Kulinārijas meistarklase "Karaliskais nēģis" ar šefpavāru Lauri Aleksejevu, pulksten 12.30 – nēģu un nēģu suši ātrēšanas sacensības.

Savukārt "Miera ostā" no pulksten 11.00 apmeklētājus līdz jūrai vizinās vikingu un zvejnieku laivas. Pulksten 14.00 būs iespējams vērot Laivu parādi un sagaidīt Nēģu karali, kam sekos Svētku gājiens "Carnikavas novadam 25" uz "Svētku ostu" ar svētku kulmināciju – gājiena noslēgumu pulksten 15.00 un nēģu zupas baudīšanu.

Svētku ietvaros dienas garumā būs pieejamas arī dažādas atrakcijas, amatnieku un mājražotāju tirdziņš, kultūras un izklaides pasākumi. Carnikavas parkā jau no pulksten 11.00 notiks sporta aktivitātes - volejbols, strītbols, futbols un zolītes turnīrs. "Miera ostā" Gaujmalā būs Liepājas ceļojošā cirka "Beztemata" izrāde "Alise Brīnumzemē" un cirka darbnīcas, kā arī vides un radošās darbnīcas ģimenēm ar bērniem.

Tautas namā "Ozolaine" dienas garumā pieejama interaktīva izstāde "Vēstures gars", kurā gan lieli, gan mazi apmeklētāji varēs uzzināt visu par un ap laivām Carnikavas novadā, uzzināt pasaules apceļotāja katamarāna "Kaupo" stāstu, vērot "Pilsētas burāšanas skolas" prezentāciju un apskatīt īstu Optimist tipa jahtu. Tāpat Tautas namā "Ozolaine" dienas garumā ikvienam svētku apmeklētājam būs iespējams ieaust savu balto pavedienu Carnikavas novada Baltajā galdautā, sagaidot Latvijas simtgadi.

Dienas gaitā uz svētku skatuvēm uzstāsies dažādi muzikālie kolektīvi.  "Svētku ostā" muzikālos priekšnesumus sniegs deju kolektīvi "Rotaļa", "Tacis", "Arnika", popgrupas "Jūras zaķi" un "Nando", pūtēju orķestris "Talsi" un pavadošā deju grupa, kā arī Patrisha un Miks Galvanovskis, Brāļi Auzāni un Slavenais Jersikas orķestris, Laimis Rācenājs un Neaizmirstulītes, Intars Busulis un Abonementa orķestris, grupa MC orķestris un Kristaps Rūķītis un dejas līdz rīta gaismai ar DJ Kozy. Savukārt "Miera ostā" muzicēs trio Beāte Zviedre, Marika Šaripo un Toms Lipskis, grupas "Summer Knight Band" un "Franco Franco", Alise Joste, Elza Rozentāle ar koncertprogrammu "Bur mani" un muzikālā apvienība "Raxtu raxti".

Svētki noslēgsies ar uguņošanu pulksten 23.30 Gaujmalā un svētku balli ar grupu MC Orķestris un Kristapu Rūķīti, līdz rīta gaismai dejas ar DJ Kozy.

Ar pasākuma programmu var iepazīties Carnikavas novada domes mājaslapā http://ej.uz/7bji

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.17016602sec.