Izmēģini savu roku, rakstot otro pasaules diktātu latgaliešu valodā

2018. gada 3. novembrī, uz Otro pasaules diktātu latgaliešu rakstu valodā aicina "Latgalīšu kulturys ziņu portals lakuga.lv" un Latvijas Radio Latgales studija.  Diktāts skanēs Latvijas Radio 1 latgaliskajā raidījumā "Kolnasāta" plkst. 18.15 gan visās LR1 frekvencēs Latvijā, gan interneta tiešraidē visā pasaulē.

Pasaules diktāts latgaliešu rakstu valodā pirmo reizi notika 2017. gadā, iedvesmojoties no iniciatīvas"Latgalīšu volūda ir daļa nu latvīšu volūdys, i ir pošsaprūtami, ka ari latgaliski var raksteit diktatu. Iniciativys mierkis ir popularizēt latgalīšu volūdu i veicynuot tuos lītuojuma pīaugumu," saka diktāta idejas autore un portāla lakuga.lv redaktore Vineta Vilcāne.

Neskatoties uz to, ka vairumam latgaliešu nav bijusi iespēja apgūt savas dzimtās valodas rakstu tradīciju, valodai ir liela nozīme gan ikdienas saziņā, gan dažādās publiskās aktivitātēs – to var dzirdēt ne tikai mūzikā, bet arī reklāmās, kino un teātra izrādēs, lasīt ielu norādēs, veikalu izkārtnēs un produktu nosaukumos, kā arī daudz kur citur. 2011. gada tautas skaitīšanas dati liecina, ka ikdienā latgaliešu valodu lieto aptuveni 8,8 % Latvijas iedzīvotāju.

Otrais pasaules diktāts latgaliešu valodā skanēs 3. novembrī Latvijas Radio 1. programmas latgaliskajā raidījumā "Kolnasāta" pl. 18.15 gan visās LR1 frekvencēs Latvijā, gan interneta tiešraidē visā pasaulē. Uzrakstīto tekstu ikviens varēs pārbaudīt portālā lakuga.lv. Diktātu lasīs Rēzeknes Tautas teātra aktieris Aldis Leidums, tā teksts būs fragments no Kārļa Skalbes latgaliski izdotās pasakas "Kačeiša patmalis". Diktāta teksts sastādīts, ievērojot 2007. gadā apstiprinātos Latgaliešu rakstības noteikumus.

Portāls lakuga.lv darbojas kopš 2007. gada, ik dienu latgaliešu rakstu valodā vēstot par Latgales un latgaliskās kultūras dzīves aktualitātēm. Portāla īpašnieks ir biedrība "Latgolys Studentu sentrs", lakuga.lv saturs šobrīd tiek sagatavots ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

COMMENTS

(name)


 

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.62263393sec.