Šogad «Staro Rīga 2016» programmā ir apskatāms vislielākais skaits ārvalstu mākslinieku darbu

Šī gada gaismas festivālā piedalīsies līdz šim nebijis starptautisko mākslinieku skaits. Četrus vakarus, no 17. līdz 20.novembrim, festivāla „Staro Rīga” apmeklētājiem līdzās Latvijas mākslinieku veidotiem darbiem Rīgas ielās, parkos un skvēros būs iespēja apskatīt 18 Kanādas, Japānas, Austrālijas, Beļģijas, Spānijas, Vācijas, Portugāles, Baltkrievijas, Francijas, Libānas un Lietuvas mākslinieku un radošo grupu radītus gaismas objektus.

Viens no interaktīviem gaismas objektiem, kas īpaši veltīts Latvijas Republikas jubilejas svētkiem, būs portugāļu radošās apvienības „OCUBO” veidotā multimediālā gaismas instalācija „98 gaismas gleznas Latvijai” uz Rīgas Sv.Pētera baznīcas fasādes. „OCUBO” radītās gaismas instalācijas pazīstamas daudzviet pasaulē, tās tikušas projicētas uz vairākiem UNESCO Pasaules Mantojuma pieminekļiem un arhitektūras objektiem Portugālē, Austrālijā, Japānā, Singapūrā, Francijā, Vācijā, Nīderlandē, Polijā, Čehijā, Slovēnijā un Izraēlā.

Rātslaukumā būs apskatāms Francijas mākslinieku apvienības „TILT” gaismas objekts „Mans dārzs” - lielformāta gaismas augu scenogrāfija, kas pārvērtīs Rātslaukumu poētiskā dārzā - vietā, kur satiekas pilsēta un daba. 11,2 metrus augstā gaismas instalācija būs augstākais gaismas objekts šī gada festivālā.

Alberta laukumā atradīsies baltkrievu radošās apvienības „THE FOURTH DIMENSION” veidotā multidimensionālā videoprojekcija „Dzīves loks”, rādot šķietami bezgalīgu stāstu, kas liekas mūžīgs, taču pat šī mūžība ir līdzīga trauslam mirklim.

Savukārt uz Vecpilsētas ielā 8 ēkas festivāla apmeklētāji varēs līdzdarboties Spānijas mākslinieku grupas „ONIONLAB” radītajā gaismas videoprojekcijā „RELOOP”, kas dos iespēju apmeklētājiem izvēlēties skaņdarbus un iedarbināt videoprojekcijas ar lāzera un aproces palīdzību.

Centrāltirgus Sakņu paviljonā būs apskatāms beļģu mākslinieku „SKULLMAPPING” veidots pop-up restorāns „Šefpavārs”, kurā darbosies pasaulē mazākais šefpavārs. Viesiem tiek solītas trīs kārtu virtuālās vakariņas, lai tos labi pabarotu ar gaismu un gaumīgu humora izjūtu. Savukārt uz viesnīcas fasādes pie Teātra ielas būs skatāma „Japāņu mapping kolekcija”- sešu japāņu mākslinieku veidotu videoprojekciju izlase.

Starptautisku mākslinieku veidoti gaismas objekti festivāla laikā rotās arī Līvu laukumu, kurā atradīsies „Abažūru buķetes”, autors - „TILT” (Francija). Savukārt Doma laukumā bērnus un pieaugušos priecēs Austrālijas mākslinieces Amanda Pareras (Amanda Parer) radītā iespaidīgā lielformāta gaismas instalācija „Garauši”. Jēkaba laukumā būs apskatāma Kanādas mākslinieku apvienības „LUCION” veidotā gaismas instalācija „Gaismas vēlējumi”, kurā ikviens varēs radoši izpausties, izmantojot savu līdzpaņemto mobilo ierīci. Kopš 2012. gada šī interaktīvā gaismas instalācija jau apceļojusi 7 gaismas festivālus Monreālā, Lionā, Briselē, Maskavā, Jeruzalemē, Medelīnā un Vašingtonā.

Unikāls ir franču mākslinieka Remi Bruna (Remi Brun) gaismas objekts „Mana laiva nav liela, bet es pats airēju to”, kas atradīsies Rīgas kanālā pie operas tiltiņa. Mākslinieka veidotais gaismas objekts „Zirgs, kas auļo” 2010.gada „Staro Rīga” festivālā jau ieguva nedalītas rīdzinieku simpātijas.

Kanālmalā šogad būs apskatāms arī palestīniešu un libāniešu mākslinieka Alā Minavi (Alaa Minawi) radītais gaismas stāsts „Mana gaisma ir tava gaisma”, kas veltīts Sīrijas, Sudānas, Somālijas bēgļu ģimenēm. Savukārt Kr.Valdemāra ielā pie Latvijas Mākslas akadēmijas būs audiovizuāla gaismas instalācija „Kristalizēts”, autors -  radošā apvienība „THEORIZ” (Francija).

Būs vajadzīgas vismaz 40 rokas, lai iedarbinātu Viļņas gaismas festivāla „BEEPART” radīto gaismas performanci „Guerilla Ligthening”, kas festivāla apmeklētājiem piedāvās iespēju ne vien noklausīties neordinārus Rīgas vēsturisko namu stāstus, bet arī pašiem kļūt par gaismas objektu veidotājiem.


Kopš 2014.gada, kad Rīga bija Eiropas kultūras galvaspilsēta, Rīgas vārds paliekoši ierakstīts starptautiskajā gaismas festivālu apritē, ļaujot festivāla programmu papildināt ar pasaules līmeņa mākslinieku vārdiem un gaismas instalācijām, kas jau guvušas plašu publikas atzinību arī dažādos gaismas festivālos viscaur pasaulē.


Festivāls „Staro Rīga” šogad notiek no 17. līdz 20.novembrim. Pēc festivāla apmeklētāju ierosinājuma festivāla sākuma laiks šogad būs stundu agrāk – plkst. 17.00 un visi objekti būs apskatāmi līdz plkst. 23.00. Festivāla norisēm tiešraidē un aktuālajai informācijai par festivālu būs iespējams sekot arī gaismas televīzijā: „staro.tv”. Oficiālais apdrošinātājs „ERGO” gādās, lai ikviens gaismas festivāla „Staro Rīga” apmeklētājs varētu bez raizēm izbaudīt šo unikālo notikumu.


Šis ir jau devītais gaismas festivāls „Staro Rīga”, kas gadu gaitā ir kļuvis par vienu no gaidītākajiem un apmeklētākajiem pasākumiem Rīgas kultūras dzīvē.

Festivālu rīko Rīgas pašvaldība kopā ar sadarbības partneriem.

Festivāla programma pieejama: http://www.staroriga.lv/013/lv/category/objekti-2016/; 

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:
MOST POPULAR of WEEK
Top Offers
THE MOST POPULAR

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13391709sec.