Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklās Tukuma muzeja ceļojošo izstādi par Lestenes baznīcu

2. oktobrī 15:00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (Mūkusalas ielā 3, Rīgā) ātrija galerijā (5. stāvā) atklās Tukuma muzeja ceļojošo izstādi "Ak, svētā Lestene!". Baznīcas interjera sendienu fotogrāfijas uzbur vīziju par kādreizējo baznīcas iekštelpu bagātību un greznību, atspoguļo vēsturiskos notikumus, kā arī ieskatu restaurācijas procesos. Izstāde apskatāma līdz 20. oktobrim. Ieeja bez maksas.

Lestenes baznīca un tās iekārta ir daudz piedzīvojusi - kara laiku, ugunsgrēku, padomju varas attieksmi, tostarp noliegumu, vienaldzību, nevērību, pārbūves, pakļaušanu bojāejai un arī atdzimšanas gaidas. Lestenes baznīcas kokgriezumu glābšana bija viens no būtiskākajiem Tukuma muzeja īstenotajiem pieminekļu aizsardzības pasākumiem, ko rosināja mākslas zinātnieks Jurģis Skulme, Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis un realizēja mākslas zinātnieks Arturs Vaidziņš. Tukuma muzeja sarīkotā izstāde "Lestenes kokgriezumu" (1966-1967) un ekspozīcija (1968) savā ziņā bija protesta akcija. Izpostītās baznīcas iekārtu fragmenti, iespiesti salīdzinoši mazajās muzeja telpās bija kā mēms pārmetums attieksmei pret kultūras vērtībām. Apskatei tika izlikti no izvazāšanas paglābtie baznīcas iekārtas fragmenti, skulptūras un konstrukcijas, kuru stāvoklis sabiedrībā raisīja sašutumu.

Lai atspoguļotu Lestenes baznīcas iekārtas likteni, muzeja iesaisti baznīcas glābšanā un mūsdienu situāciju, pēc 50 gadiem, 2016. gadā, Tukuma Mākslas muzejs sagatavoja izstādi ar nosaukumu "Ak, svētā Lestene!", atainojot dramatiskos vēstures notikumus un uzburot vīziju par kādreizējo baznīcas interjera greznību, kā arī sniedzot īsu ieskatu tā atjaunošanā. Šobrīd tā ir pieprasītākā Tukuma muzeja ceļojošā izstāde, kas līdz šim jau bijusi skatāma Livonijas ordeņa pilī Ventspils muzejā, Jaunpils pilī, Vērgales pagasta muzejā, Cīravas pagasta bibliotēkā un Slampes pagasta bibliotēkā, kā arī pašā Lestenes baznīcā. Pēc Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstāde ceļos uz Kauguru kultūras namu.

Atklāšanas pasākumā Latvijas Nacionālās bibliotēkā ar stāstījumu par Lestenes baznīcas iekārtas glābšanas vēsturi un restaurāciju uzstāsies Tukuma muzeja direktore Agrita Ozola, savukārt Lestenes baznīcas atjaunošanas fonda valdes pārstāvis Jurģis Klotiņš informēs par Lestenes baznīcas atjaunošanas gaitu.

Tukuma muzejs aicina piedalīties baznīcas atjaunošanā: ziedojuma tālr. 90006088 (EUR 1.42)

Izstāde Latvijas Nacionālajā bibliotēkā skatāma no 2017. gada 2. oktobra līdz 20. oktobrim.

Izstādes darba laiki:

P. - Pk. 9:00 - 20:00, S. un Sv. 10:00 - 17:00

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:
Holiday and travel offers 19.04.2024 - 26.04.2024 PARKING in TRAKAI: for cars, buses Trakai TIC
PARKING in TRAKAI: for cars, buses | More
Holiday and travel offers 23.04.2024 - 30.04.2024  The reconstruction of the Island Castle Trakai TIC
The reconstruction of the Island Castle is already under way! | More
Tastes of Latvia. Gourmet event Viesistaba
Taste local drinks and food. Cook together with the chef full menu of modern Latvian cuisine at the very centre of Riga from May till August | More
79 EUR
Holiday and travel offers 22.04.2024 - 29.04.2024 Castle opening hours from 1st of May Trakai TIC
Opening hours of Trakai Island Castle from 1st of May up to 30th of September | More

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13332796sec.