Rīgā teju visu nedēļu notiks pasaules čempionāts burāšanā platu 25 jahtu klasē

Otrdien Rīgas Sporta Burāšanas Centrā (RSBC), Ķīpsalā, Rīgā notika oficiālā 2018.gada pasaules čempionāta atklāšanas ceremonija, piedaloties 37 komandām, kas pārstāv deviņas pasaules valstis. Sportistu vidū arī vairāki čempioni.

Atklāšanas laikā pasaules mēroga burāšanas sacensību nozīmi uzsvēra tādi svinīgā sporta sarīkojuma viesi kā  Rīgas domes pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētāja vietnieks Sandris Bergmanis, Rīgas domes sporta departamenta direktore Dina Vīksna, Latvijas zēģelētāju savienības valdes priekšsēdētājs Ansis Dāle, Rīgas brīvostas Pārvaldnieka vietnieks ostas attīstības jautājumos Edgars Sūna un Starptautiskās Platu 25 klases asociācijas (IPCA) prezidents no Itālijas Edoardo Barni. 

“Burāšana vēsturiski mūsu senčiem un Latvijai ir bijusi ļoti nozīmīga profesija. Tas bija ceļošanas, tirgošanās un pat izdzīvošanas veids, kas pa Latvijas upēm palīdzēja nokļūt līdz citām pilsētām un jūrai. Taču tagad mūsdienās burāšana ir ļoti nopietna profesija un arī cienījams sporta veids,” norādīja Rīgas domes pārstāvis  Sandris Bergmanis. Viņš papildināja, ka jo īpaši pilsēta novērtē, ka tāda mēroga čempionāts tiek organizēts tieši Rīgā, kas ir pagodinājums arī visai valstij kopumā. Īpaši pateicības vārdi tiek veltīti Bulu ģimenei, kas ar savu neizsīkstošo entuziasmu un apņēmību nodrošināja šī vērienīgā pasākuma norisi.

No otrdienas Rīgas jūras līcī būs vērojamas teju nedēļu ilgas PLATU 25 PASAULES ČEMPIONĀTA 2018 sacensības 37 buru laivām, kas tiek organizētas sadarbībā ar Pasaules burāšanas asociāciju (World Sailing), Latvijas Zēģelētāju savienību un Latvijas Platu 25 klases asociāciju. Čempionāts notiks līdz 25.augustam jūrā pie Daugavas vārtiem, ko līdzjutēji varēs vērot no Mangaļsalas mola. Pēdējā sacensību diena norisināsies Daugavas akvatorijā pie Vanšu tilta, kas būs labi pārredzami no abiem Daugavas krastiem.

Čempionāta formāts paredz, ka sacensības notiks vienā grupā, proti, visi dalībnieki startēs vienlaicīgi. Kopumā laikā līdz sestdienai ir plānotas piecas sacensības atbilstoši laika apstākļiem. Katrā dienā ieplānoti vismaz trīs starti un vidēji viens starts varētu ilgt aptuveni vienu stundu. Sacensību distances būs dinamiskas un būs iespēja vērot ļoti pieredzējušu sportistu cīņu, burājot pa vējam un pret vēju. Par sacensību uzvarētāju kļūs komanda, kura būs sakrājusi vismazāko punktu skaitu. Punktu skaits tiek piešķirts atbilstoši iegūtajai vietai katrā braucienā - jo labāka finiša vieta, jo mazāks punktu skaits. Rezultāti tiks publicēti katru dienu, un tie būs pieejami čempionāta oficiālajā mājas lapā www.platuworlds2018.com.

Sportisti čempionātā pārstāv tādas valstis kā Latvija, Lietuva, Igaunija, Ukraina, Krievija, Itālija, Vācija,  Somija un Austrālija. Kopējais dalībnieku skaits ir teju 200. Būtiski atzīmēt, ka īpaša uzmanība tiks pievērsta arī pērnā gada pasaules čempioniem - komandai no Itālijas “EUZ II Taverna Degli Amici” ar buras numuru ITA – 243. Šī gada čempionāts atšķirsies no citiem, jo šoreiz ir būtisks mūsu reģiona dalībnieku pārsvars – Latvija un Lietuva. Redzēsim, kuri būs līderi šogad, un kā veiksies mūsu vietējiem līderiem, kas ir tiešām spēcīgi burātāji, šajā cīņā. Cīņa būs tiešām sīva, jo čempionātā piedalās vieni no labākajiem braucējiem.

PLATU 25 ir sporta jahta, 7,5m gara, un uz tās komandā parasti burā 5 sportisti. PLATU 25 sporta jahtu klase ir viena no vispopulārākajām monotipa jahtu klasēm Eiropā pēdējo 15 gadu laikā. Latvijā pirmais PLATU 25 kauss tika organizēts 2015.gada sezonā. Uz šo brīdi valstī ir jau 18 šāda tipa jahtas, un šī ir vienīgā monotipa jahtu klase kreiserburāšanā Latvijā. Arī Lietuvā pāris gadu atpakaļ sāka attīstīties šī jahtu klase un šobrīd Lietuvas flotē ir vairāk nekā 15 jahtas. Mūsu otri kaimiņi Igauņi šoreiz atpaliek, no viņu puses čempionātu pārstāv tikai viena komanda, kas piedalās ar Latvijā īrētu sporta jahtu “Penelope”. PLATU 25 sporta burāšana ir kā tilts starp Olimpisko bērnu un jauniešu burāšanu un jūras jahtu, jeb kreiserburāšanu Latvijā.

PASAULES ČEMPIONĀTA PLATU 25 JAHTU KLASĒ 2018 PROGRAMMA:

Otrdiena, 21.augusts

09:00 – Kapteiņu sapulce, Rīgas sporta burāšanas centrs

10:00 – Atklāšanas ceremonija, Rīgas sporta burāšanas centrs

13:00 – Sacīkstes (maksimums 5 braucieni, pēdējais brauciens ne vēlak kā pl.17:00), Rīgas jūras līcis pie Daugavas vārtiem

Trešdiena, 22.augusts

09:00 – Kapteiņu sapulce, Rīgas sporta burāšanas centrs

11:30 – Sacīkstes (maksimums 5 braucieni, pēdējais brauciens ne vēlak kā pl.17:00), Rīgas jūras līcis pie Daugavas vārtiem

Ceturtdiena, 23.augusts

09:00 - Kapteiņu sapulce, Rīgas sporta burāšanas centrs

11:30 – Sacīkstes (maksimums 5 braucieni, pēdējais brauciens ne vēlak kā pl.17:00), Rīgas jūras līcis pie Daugavas vārtiem

Piektdiena, 24.augusts

09:00 – Kapteiņu sapulce, Rīgas sporta burāšanas centrs

11:30 – Sacīkstes (maksimums 5 braucieni, pēdējais brauciens ne vēlak kā pl.17:00), Rīgas jūras līcis pie Daugavas vārtiem

Sestdiena, 25.augusts

09:00 – Kapteiņu sapulce, Rīgas sporta burāšanas centrs

11:00 – Sacīkstes (maksimums 2 braucieni, pēdējais ne vēlak kā pl.14.30), Daugavā pie Vanšu tilta

Cik ātri iespējams – apbalvošanas ceremonija, Rīgas sporta burāšanas centrs

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:
MOST POPULAR of WEEK
Top Offers
THE MOST POPULAR

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.343292sec.