Liepājas koncertzāle jubileju atzīmēs ar Berlīnes filharmoniķu koncertu

Liepājas koncertzāle "Lielais dzintars" š.g. 4. novembrī pulksten 18 aicina savus uzticamos klausītājus uz koncertzāles 2 gadu jubileju, kuras īpašie viesi būs pasaules vadošā simfoniskā orķestra Berliner Philharmoniker mūziķu oktets Scharoun Ensemble.

"Šī gada jubilejas koncertu veidojām klasisku, aicinot piedalīties Eiropas top kamersastāvu – izcilos Berlīnes filharmonijas mūziķus, kas kopā veidā oktetu Scharoun Ensemble. Ansamblis 30 gadu laikā iemantojis savu vietu Eiropas izcilāko kamermūzikas vienību vidū, un joprojām ir iedvesmas un ekspertīzes piemērs daudziem, pat augstākās klases mūziķiem. Scharoun Ensemble izceļas ar repertuāra un interpretācijas vērienu – sākot no baroka laikmeta līdz mūsdienu mūzikai. Tas mums apsola, ka koncertā būs gan spožs mūziķu sastāvs, gan programma, kuras izvēlē dzirdēsiet Eiropas mūzikas vēstures dižgaru pērles," ar jubilejas koncertu iepazīstina "Lielā dzintara" mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča.

Scharoun Ensemble kodolu veido klasiskais oktets – pieci stīgu un trīs pūšaminstrumenti (klarnete, fagots un mežrags). Oktets sadarbojies ar pasaules slavenākajiem diriģentiem - Klaudio Abado, seru Saimonu Retlu, tam savus jaundarbus veltījuši tādi izcili mūzikas skaņraži kā Ģ. Ligeti, H.V. Hence, P. Bulēzs, Ģ. Kurtāgs un V. Rīms. Īpaši Liepājas koncertzāles jubilejai latviešu komponists Platons Buravickis sarakstījis oktetam veltītu jaundarbu, kas pirmatskaņojumu piedzīvos novembra koncertā.

"Šķiet zīmīgi, ka Scharoun Ensemble nosaukums dots par godu slavenās Berlīnes filharmonijas ēkas arhitektam Hansam Šarūnam, kura ikoniskais un savam laikam inovatīvais projekts kalpojis par iedvesmas avotu arī koncertzāles "Lielais dzintars" idejas autoram, arhitektam Folkeram Ginkem," piebilst B. Bartkeviča.

Scharoun Ensemble koncertus raksturo inovatīvas programmas, un šī nebūs izņēmums. Dažus skaņdarbus vieno tiešas un netiešas vēsturiskas saites, absolūtā klasika likta vienlaidus mūslaiku skaņražiem. Koncertu noslēgs Bēthovena 1802. gadā rakstītais Septets, kuru ceturtdaļgadsimtu vēlāk par pamatu savam Oktetam ņēma Šūberts. Jāpaiet vairāk nekā 100 gadiem, kad no Šūberta klasiskā okteta iedvesmosies mūsdienu vācu ievērojamais komponists Jērgs Vidmanis, kuru Latvijas klausītāji iepazinuši arī kā izcilu klarnetistu un saspēles vadītāju. Viņa Oktetā laikmetīga izteiksme mozaīkveidīgi savienota ar šūbertiskām atsaucēm. Savukārt Bēthovena Septets veidots kā klasisks divertisments, tā ir dzidra gaišuma pilna mūzika.

Līdzās Bēthovenam izskanēs Platons Buravickis ar jaundarbu "Injector. Впрыск. Sprausla". Idejiski tas ir komponista trejāds skatījums uz pasauli. Pa labi Injector jeb veselums, gatavs mehānisms; pa kreisi Впрыск jeb process; pa vidu Sprausla – detaļa, ar kuras palīdzību process notiek un veselums pastāv. Muzikāli tie ir trīs līmeņi – jaunā sarežģītība, krievu romantisma alūzijas un amerikāņu minimālisma atveide. Bet koncerta sākumā viens no klarnetes kamerrepertuāra stūrakmeņiem – Mocarta Klarnetes kvintets lamažorā, veltījums tuvam draugam un klarnetes virtuozam Antonam Stadleram, bet mūzikā ģeniāla kompozīcijas tehnika, līdzsvars un bezgalīgs skaistums.

Koncertzāles "Lielais dzintars" būvniecība ar Eiropas Savienības struktūrfondu, Liepājas pašvaldības un valsts budžeta atbalstu noritēja no 2013. līdz 2015.gadam. Liepājas koncertzāle atklāta 2015.gada 6.novembrī un atklāšanas ciklā piedalījās Liepājas Simfoniskais orķestris, Latvijas Festivāla orķestris, Berlīnes filharmoniķu stīgu kvintets, Marina Rebeka, Egils Siliņš, Osokinu ģimenes pianisti un citi izcili mūziķi. 2016. gadā koncertzāli apmeklējuši vairāk nekā 238 tūkstoši apmeklētāji, un divu gadu laikā tajā viesojušies mākslinieki no vairāk nekā 50 pasaules valstīm.

Jubilejas koncerts tapis ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Liepājas pašvaldības atbalstu. Biļetes no 15 eiro nopērkamas visās Biļešu paradīzes kasēs, interneta vietnē www.bilesuparadize.lv, kā arī koncertzāles "Lielais dzintars" informācijas centrā. Skolēniem, studentiem, pasniedzējiem, pensionāriem, I un II grupas invalīdiem, kā arī ģimenēm un grupām pieejamas atlaides. Plašāka informācija par norisēm koncertzālē: www.lielaisdzintars.lv.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13246703sec.