Viesnīcu un restorānu pārstāvji pauž, ka «Aizliegtais paņēmiens» parādījis tikai aisberga redzamo daļu, norāda uz problēmām nozarē

2017.gada 8.maija raidījums "Aizliegtais paņēmiens" bija veltīts t.s. "smalkajiem Rīgas restorāniem", pētot nodokļu maksāšanas paradumus ēdināšanas nozarē. Sižetos ietvertās situācijas un secinājumi bija skarbi un tie parādīja restorānu īpašniekus kā negodprātīgus uzņēmējus. Tas, protams, met ēnu uz visu nozari kopumā.

Latvijas Viesnīcu un Restorānu Asociācija (LVRA) piekrīt uzskatam, ka Latvijā ir vajadzīga drosme un ļoti liela uzņēmība, lai veidotu savu biznesu, kas prasīs nervus, negulētas naktis un daudz ieguldītus finanšu līdzekļus; vēl vairāk - darboties sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu jomā, kas pat zinātniskos pētījumos un banku vadlīnijās ir definēts kā visriskantākais biznesa veids. Nereti peļņa un atdeve šiem uzņēmējiem paliek otrajā plānā.

Mēs viennozīmīgi atbalstām godīgu konkurenci un "baltu" uzņēmējdarbību, tajā pašā laikā atzīstam iemeslus, kas uzņēmēju piespiež pieņemt citādus lēmumus. Sabiedriskās ēdināšanas jomā tie ir, piemēram:

•    ieņēmumi nav prognozējami (biznesa ziņā veiksmīgākas dienas mijas ar ne tik veiksmīgām),

•    pārtikas izejvielas paliek dārgākas un tās ātri bojājas,  

•    personāla izmaksas ir augošas, turklāt personāla nodokļi ir lielākā daļa no uzņēmuma kopējām personāla izmaksām (sasniedzot 40%-45%)

•    energoresursi un komunālie maksājumi paliek dārgāki.

Šajos mainīgajos apstākļos ne viens vien ēdinātājs var nonākt pie dilemmas – samaksāt visus nodokļus šodien un aizvērt uzņēmumu vai meklēt veidu, kā turpināt biznesu, lai dotu cilvēkiem darbu un kļūt par godprātīgāku nodokļu maksātāju nākotnē.

LVRA ir atkārtoti meklējusi risinājumus, kādā veidā mainīt sabiedriskās ēdināšanas nodokļu sistēmu, lai tā būtu ēdinātājiem saprotamāka, vienkāršāka un pie biznesa rezultātiem piesaistītāka. Mēs esam atvērti šim dialogam ar Finanšu Ministriju šodien, rīt vai jebkurā citā dienā. Mūsu mērķis ir tāda sabiedriskās ēdināšanas biznesa vide, kur ikviens strādātu līdzvērtīgos biznesa apstākļos, cienītu savus konkurentus un nozares nodokļu sistēma būtu biznesa izaugsmi veicinoša.

Mēs pateicamies raidījumam "Aizliegtais paņēmiens", kas ir aktualizējis problēmu un mēs savu biedru vārdā to saucam par "aisberga" redzamo daļu!

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija (LVRA) ir profesionāla darba devēju  organizācija, kas apvieno naktsmītnes  un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumus profesionālai sadarbībai, ar mērķi, uzlabot klientu apkalpošanas kvalitāti, sakārtot Latvijas viesnīcu tirgu un pārstāvēt Latvijas viesnīcu un restorānu biznesu pasaulē. LVRA ir asociācijas "Viesnīcas, restorāni un kafejnīcas Eiropā" (HOTREC) biedrs.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.69672203sec.