LIELĀ INTERVIJA: Esam ciemos pie viesnīcas «Pullman Riga Old Town» ģenerāldirektora Valda Vanadziņa

LIELĀ INTERVIJA: Esam ciemos pie viesnīcas «Pullman Riga Old Town» ģenerāldirektora Valda Vanadziņa

Pieczvaigžņu viesnīca Pullman Riga Old Town, Vecrīgā, nosvinējusi gada jubileju, un tās ģenerāldirektors Valdis Vanadziņš to salīdzina ar vienotu organismu, kurā svarīgs gan viņa, gan katra darbinieka paveiktais – tikai tā iespējams būt tik viesmīlīgiem, lai viesi šeit atgrieztos vēl un vēl.

BalticTravelnews.com: Kāds ir Jūsu skatījums uz pašreiz viesnīcu jomā notiekošo?

Valdis Vanadziņš: Konkurence ar katru gadu pieaug, un no tā ieguvējs ir Rīgas tūrists. Kādai mazāks, kādai lielāks, bet viesnīcām Rīgā ir vērojams viesu skaita pieaugums. Pullman Riga Old Town ir aizvadījusi pirmo darbības gadu, kas vērtējams kā melnraksts. Izvirzītais budžeta mērķis bija diezgan apjomīgs, janvārī daudziem no komandas jau nolaidās rokas, domājot, kā mēs tos sasniegsim. Nāca marts, aprīlis, un visi rādītāji sāka uzlaboties, kam es arī iepriekš ticēju, jo produkts ir teicams un šobrīd reģionā unikāls. Rīgā viesnīcu ir daudz, bet šis produkts tiešām ir tik labs, lai strādātu sekmīgi un sevi atpelnītu. Mūsu viesnīcas koncepts ir moderns, tūristus uzrunājošs! Turklāt daudzas viesnīcas ir klasiskas (vai pat nemodernas), un tas ir ierobežojošs faktors mūsdienās.

BalticTravelnews.com: Uz kā bāzes industrija varētu būt ieguvusi viesu skaita pieaugumu, ja šogad nav bijuši arī daudzi vērienīgi pasākumi vai tamlīdzīgas lietas, kas palīdzētu.

Valdis Vanadziņš: Tas nav arī tik svarīgi, jo Rīga kļūst aizvien populārāks korporatīvo klientu galamērķis. Mēs gribētu, lai šādu klientu būtu vairāk arī vasarā, kad pamatā ceļo individuālie tūristi un atpūtas tūristu grupas. Viesnīcai svarīga ir katra diena, ja būs vienā nedēļā kāds ceļotājiem saistošs pasākums, tas neko neglābs, gadījumā, ja viesnīcai visu gadu būs klājies slikti.

BalticTravelnews.com: Kāds varētu būt nākamais gads Jūsu viesnīcai?

Valdis Vanadziņš: Pacietīgi jāturpina attīstīt konferenču tūrismu, ar ko saistu sekmīgu biznesu. Redzam, ka plānos ir uzbūvēt milzīgu konferenču centru, bet šeit rūpīgi jāvērtē, kas notiks, ja tik liels daudzums cilvēku reizē vēlēsies ielidot un nokļūt pilsētā. Vai neveidosies "pudeles kakla" efekts?

BalticTravelnews.com: Lai gan mums ir jaunas viesnīcas, piemēram, Booking.com rezervēšanas sistēmā redzam, ka Rīgā ir ļoti zemas viesnīcu cenas. Kādēļ tā, ko iespējams darīt, lai cenas paaugstinātu?

Valdis Vanadziņš: Manuprāt, viesnīcniekiem trūkst augsta pašvērtējuma. Jāceļ pašapziņa! Citur Eiropā pieczvaigžņu viesnīcā nedabūt numuriņu, kas diennaktī maksātu mazāk par 200 EUR. Rīgā par numuriņiem pieczvaigžņu, četrzvaigžņu viesnīcās jāmaksā kā citviet trīszvaigžņu viesnīcās. Rīgā viesnīcas konkurē, domā, ka ar zemāku cenu viena no otras aizvilks klientus... Tirgus ir tirgus, katrs uzņēmums dara, kā vēlas. Sarunāt cenas arī nedrīkst, jo tas nebūtu ne ētiski, ne likumīgi. Koleģiāli sadarbojamies ar citām viesnīcām, ja viena ir pilna vai nav esošā piedāvājuma, tad piedāvā klientam vērsties kādā citā.

Pozitīvi, ka veidojas Baltijas valstu bizness, menedžments bieži ir te vienā, te otrā galvaspilsētā, nakšņo viesnīcās – tas arī palīdz uzturēt viesnīcu noslodzi. Lietuvā viesnīcu biznesā jūtams tāds kā lielāks uzņēmējdarbības gars, viņi izdarīs jebko, lai izdomātu kā nopelnīt! Un, ja pat reizēm peļņa nav gaidāma, vienalga izdarīs kaut ko konkrētajai situācijai atbilstošu, lai tikai atrastu veidu kā viesi izmitināt vai citādi apmierinātu. Lietuvas sabiedrība kopumā ir orientēta arī vairāk uz mazo biznesu – pirkt, pārdot. Redzam, ka vasarās katrs namīpašnieks kaut cik tūristu apmeklētā vietā atradīs veidu kā ciemiņus izmitināt, pabarot utt.

Ja Rīgas viesnīcu vērtējumus skatās starptautiskās viesnīcu vērtējumu vietnēs, piemēram, Booking.com un Tripadvisor.com, tad redzams, ka vidējā atzīme ir par balli priekšā citu Eiropas pilsētu viesnīcām. Tas ir daudz! Tik augsts vērtējums ir arī tādēļ, ka mums ir salīdzinoši jaunas viesnīcas, bet citviet diezgan nolietotas.

Piemēram, Tallinā ir lielas viesnīcas, un tās cenas var turēt stabili augstākas, jo ir stabils Somijas ceļotāju skaits, kuri Igauniju uztver kā savu reģionu - aizbraukt uz turieni atpūsties ir dabiski. Pazīstu Igaunijas viesnīcniekus un varu teikt, ka viņi arī ir spēcīgi finanšu menedžmentā, kas viņiem arī ir plus. Savā darbā esmu saskāries ar ceļotājiem – skandināviem un beļģiem, kuru prātā Rīga šķiet kaut kas tāls, bet 2 stundas lidot uz citu vietu Eiropā, piemēram, Spāniju, saprotami un pieņemami...

BalticTravelnews.com: Kas individuālos tūristus piesaista Rīgai?

Valdis Vanadziņš: Vairs jau nepārsteidz, ka tik daudzi par Rīgu neko iepriekš nav dzirdējuši, lai cik dīvaini tas nebūtu. Patīkami pārsteidz tie ceļotāji, kuri atgriežas vairākkārt, viņiem šeit ir iepaticies, viņi vēlas izzināt vairāk. Patīkami gan vieniem, gan otriem stāstīt un atklāt Latvijas veidošanos, par mūsu identitāti un vēsturi gadsimtu gaitā. Man ir pat sava veida kaislība tikties ar potenciālajiem un esošajiem viesiem, stāstīt par Rīgu, Latviju, ieinteresēt. Nav noslēpums, ka daudziem eiropiešiem Rīga ir izdevīgs galamērķis, kurā var ļauties atpūsties un sevi lutināt SPA, restorānos. Ēdiens mūsu restorānos ir fantastisks! Latvijas viesnīcās personāls ir daudz ieinteresētāks sirsnīgāk apkalpot viesus. To novērtē.

BalticTravelnews.com: No kurām valstīm Jums ir visvairāk viesu?

Valdis Vanadziņš: No Vācijas, Krievijas, Baltijas valstīm. Vēlreiz vēlos uzsvērt, ka vairāk jānovērtē Lietuvas un Igaunijas ceļotāji. Domāju, ka tūristu pieaugums nākamajos gados turpinās palielināties. Tam ir visi priekšnosacījumi. Turklāt daudzi ceļotāji ir citas valstis apceļojuši, bet šeit vēl nav pabijuši. Tā ir iespēja gūt jaunus iespaidus, salīdzinoši droši.

BalticTravelnews.com: Kas Rīgas infrastruktūrā būtu vēl uzlabojams, lai tūristi justos labi?

Valdis Vanadziņš: Manuprāt, ir piemirsts par sabiedrisko transportu, kas daudziem tūristiem ir svarīgs, bet saprast kā braukt, ir grūti, jo nav shēmas, nav paskaidrojumu angļu valodā. Arī esošajās norādēs nav aprēķinu, ka no vienas pieturas līdz nākamajai būs jābrauc tik un tik minūtes. Kāpēc citās valstīs to var sakārtot, bet Rīgā nē?! Vienlaikus priecē, ka Rīga ir labi sasniedzama.

BalticTravelnews.com: Izstāstiet Travelnews.lv lasītājiem par Jūsu pārstāvošo uzņēmumu, kur atrodas tā viesnīcas?

Valdis Vanadziņš: Esam starptautiskā zīmola "AccorHotels" sastāvdaļa, kas ir lielākais viesnīcu tīkls Eiropā un otrs lielākais pasaulē. Investors izvēlējies saviem ieguldījumiem arī Rīgu, kur atvērtas viesnīcas Ibis (trīszvaizgžņu), Mercure (četrzvaigžņu viesnīca) un Pullman Riga Old Town (pieczvaigžņu viesnīca). Rīgā ziemas sezonā Ibis viesnīcā var divatā pārnakšņot aptuveni par 60 EUR, Mercure par 80 EUR, bet Pullman Riga Old Town par 150 EUR.

"AccorHotels" tīkls man patīk, jo tīkls ir milzīgs ar savām 4200 viesnīcām un tas noteikti palīdzēs arī mums iegūt labas pozīcijās nākotnē. Ir arī stratēģiska pieeja uzņēmuma attīstībā un lietās, kas dod pievienoto vērtību. Jā, diezgan daudz viesu ar savām iespējām mums piesaista tieši "AccorHotels" tīkla, un tā vārds mums jau tagad palīdz.

Pullman ir viens no augošākajiem viesnīcu tīkliem, kam tagad ir jau 122 viesnīcas visā pasaulē. Tuvākās Pullman viesnīcas ir Berlīnē, Bukarestē utt., bet Ziemeļeiropā Pullman Riga Old Town ir pagaidām vienīgā. Āzijas reģionā strauji pieaug šī zīmola viesnīcu skaits, tās ir arī Latīņamerikā, Jaunzēlandē, ASV. Londonā ir Pullman St. Pancras, bet top vēl viens ļoti liels projekts.

BalticTravelnews.com: Skaidrs, ka, strādājot starptautiskās viesnīcās, piemēram, "Radisson", ir iespēja veidot tālāk savu karjeru starptautiskā tirgū. Ko Jūs teiktu topošajiem viesmīlības speciālistiem, vai arī pie Jums ir vērts veidot savu karjeru, lai tālāk nonāktu tīkla viesnīcās citur pasaulē.

Valdis Vanadziņš: Viss ir iespējams! "AccorHotels" tīkla viesnīcās darbinieku pārgrupēšana notiek to viesnīcu ietvaros, kuras ir īpašumā. Tādu ir daudz, bet Rīgā esošā Pullman Riga Old Town ir franšīzes uzņēmums.

BalticTravelnews.com: Kādas ir viesnīcas Pullman Riga Old Town priekšrocības, kāds ir pakalpojumu klāsts, komforts?

Valdis Vanadziņš: Katrai jaunajai viesnīcai ir jāpārspēj iepriekšējās, un Pullman Riga Old Town to paveic dizaina un izkārtojuma ziņā. Ienākot pa galvenajām durvīm, viesis uzreiz nokļūst pie bāra. Tā ir viesnīcas sirds, Pullman Junction koncepts, ap kuru veidojas aktīvā dzīve. Recepcija ir blakus. Tālāk aiz bāra ir tējnīca, restorāns, privātās telpas. Tas ir ļoti moderns koncepts, lai viesim ir iespēja pavadīt laiku dažādās vietās, kas ir svarīgi, dzīvojot viesnīcā vairākas dienas. Tieši tāpat varam mainīt konferenču iekārtojumu, bet diemžēl šeit bieži vien saskaramies, ka organizatori ir diezgan konservatīvi un izvēlas pamatā ierastus izkārtojumus un kafijas pauzes. Bet pamazām mudinām mainīt iekārtojumu, kādēļ gan nesēdēt brīvā zemo krēslu, dīvānu izkārtojumā? Eiropā šāda tendence attīstās.

Istabiņās ir koka dēļu grīda, askētisks – pelēcīgs interjera dizains ar atsevišķiem akcentiem. Viesu istabās daudz esam izmantojuši ozolu, kas gan sasaistās ar Latvijas vēstījumu, gan ir arī praktisks materiāls. Istabās esam parūpējušies par augstas kvalitātes modernām tehnoloģijām.

SPA zona, procedūru kabineti, sporta zāle, 20 metrus garš baseins ar skatu uz Bastejkalnu atrodas viesnīcas 7. stāvā. Viesnīcas viesiem pakalpojumi galvenokārt ir iekļauti piedāvājumā, bet gaidīts ir jebkurš. No šīs vietas var labi redzēt arī Brīvības pieminekli. Vairākos viesnīcas stāvos pieejamas lielas terases.

Pullman Riga Old Town viesnīca atrodas uz 12. gadsimta pilsētas nocietinājuma, restorānā redzamās velves ir no 17. gadsimta – daļa ir atsegta un viesiem redzama, bet galvenā ēka ir būvēta 1789. gadā un savulaik piederējusi Baronam Minhauzenam, tas viss viesus patīkami pārsteidz. Mudinu darbiniekus viesiem par ēkas vēsturi pastāstīt, viņiem tas vienmēr ir kā piedzīvojums.

BalticTravelnews.com: Viesnīca Pullman Riga Old Town šoruden saņēma arī Gada Balvu Rīgas arhitektūrā 2017. Ko Jums nozīmē šāda atzinība?

Valdis Vanadziņš: Viens no vērtēšanas komisijas pārstāvjiem – arhitekts Juris Monvīds Skalbergs, šo visu skatot, teica, ka, lai ko pirms četriem gadsimtiem būvnieki domāja, nevarēja iedomāties, ka viņu veikumu atsegs un pēc tik ilga laika apbrīnos. Protams, ka mums ir lepnums par saņemto Rīgas arhitektūras balvu! Projekta izstrādes gaitā ieguldītais, pārdomātais ir ticis novērtēts kā paliekoša vērtība un Rīgas pilsētas arhitektonisks papildinājums.

Maijā viesnīca saņēma arī Baltic Real Estate Awards par labāko projektu un ieguldījumu viesnīcu un kūrortu kategorijā Baltijas valstīs!

BalticTravelnews.com: Jūs esat viens no gados jaunākajiem Latvijā, kurš vada viesnīcas ar tik lielu gultu skaitu. Kāds bija pats sākums, un kādu pieredzi esat jau uzkrājis pa šo salīdzinoši īso laiku?

Valdis Vanadziņš: Man šķita saistoši abi jaunie projekti Ibis un Pullman Riga Old Town, kādēļ es arī piekritu tos vadīt. Piedalīties tādā projektā man šķita aizraujoši, bet vienā mēnesī atvērt divas viesnīcas izrādījās liels pārbaudījums, lai neteiktu vairāk... Es gan to visu nedaru viens, man ir lieliskas komandas! Ja Ibis ir ar mazu darbinieku skaitu, tad Pullman Riga Old Town ar saviem aptuveni 80 darbiniekiem ir pavisam kaut kas cits no vadības viedokļa. Es nācu no malas, viesnīcu pieredze man bija neliela, bet par to visu nedomāju, bet gan koncentrējos uz to, ko no manis sagaida īpašnieki – koncentrējos uz budžeta izpildi. Mums ļoti liels atbalsts bija arī "Accor Hotels" tīkls, bet pats centos maksimāli daudz izzināt.

Savulaik varēju apvienot studijas Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas fakultātē ar darbu viesnīcas Rīga recepcijā, bet mūsdienās strādāt diennakts maiņas viesnīcas nepraktizē. Vēlāk ieguvu MBA grādu Turībā, savienojot darbu ar viesnīcas Rīga pārdošanas vadītāja amatu, vēlāk nonācu Baltic Beach Hotel, Jūrmalā.

Pa vidu bijis arī psiholoģisks brīdis, kad treknajos gados redzēju, ka draugi taisa ātru naudu un jautāju sev, vai esmu īstajā vietā? Tomēr pieredzi uzkrāju pamazām, un tas sevi ir attaisnojis. 1,5 gadus strādāju Booking.com birojā Vīnē, atvēru tā birojus Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, bet apzināti vēlējos braukt atpakaļ uz Rīgu... Ja arī kāda valsts ir skaista uz pastkartes, tas nenozīmē, ka tā ir labāka par manējo.

BalticTravelnews.com: Kādi ir Jūsu hobiji, kā tiekat galā ar stresu?

Valdis Vanadziņš: Mani hobiji ir kalnu slēpošana, makšķerēšana un basketbols. Ja aizeju uz basketbola treniņu, tad pilnībā atslēdzos un no spēles saņemu pat lielāku gandarījumu, nekā pusaudžu gados, kad treniņi un spēles bija biežāk. Protams, ka, strādājot viesnīcā, stresa situāciju netrūkst, bet nu jau es pat ar prieku pieņemu izaicinājumu aprunāties ar viesi, kurš varbūt šorīt izkāpis no gultas ne ar to kāju, kā mēdz teikt. Ja es redzu, ka pēc tam viņš ir apmierināts ar risinājumu un atgriežas pie mums vēl, kas var būt labāks?!

BalticTravelnews.com: Kurp Jums patīk ceļot?

Valdis Vanadziņš: Obligātajā sarakstā katru gadu martā cenšos iekļaut Alpus un vēl kādu izbraukumu atbilstoši tā brīža izdevībai un iespējām. Viesnīca ir kā pilsēta – kā vienots organisms, tas visu laiku jāuzmana, jāskatās, lai viss strādā. Tādējādi aizbraukt prom man nav viegli. Katrs cilvēks šajā ķēdītē ir ļoti svarīgs. Te ir viesis, un tas ir viņa piedzīvojums. Lai tas izdotos, man jābūt gatavam kaut Vecgada vakarā doties šurp.

BalticTravelnews.com: Kuras pasaules vietas Jūs izvēlētos, lai aizbrauktu uz laiku tur padzīvot?

Valdis Vanadziņš: Kopš bērnības man ir sapnis par Jaunzēlandi, Austrāliju. Tur kādreiz jānokļūst! Neredzu kā pašreiz mēnesi turp izrauties. Esmu cēsnieks, vecāki dzīvo pie Žagarkalna, kur arī es uz slēpēm esmu izaudzis. Man tur patīk. Ārzemju ceļojumam paredzēto naudu labāk iztērēju, aizbraucot uz Pāvilostu vai tml. un atstājot to vietējā apritē. Mazās naktsmītnes Latvijā arī ir labas. Protams, ka tiek ceļots ārpus Latvijas, lai gūtu jaunus iespaidus un izbaudītu kilometriem garus nobraucienus ar slēpēm, nodrošinātu meitai treniņu apstākļus, bet arī pie mums ir fantastiskas vietas, kur atpūsties.

BalticTravelnews.com: Ko Jūs vēl gribētu iemācīties?

Valdis Vanadziņš: Mūsu sadzīvē strauji ienāk tehnoloģijas un mākslīgais intelekts. Deviņdesmitajos gados mums šķita, ka internets nav nopietni, tas tikai zinātniekiem, bet kur esam tagad – katram kabatā 16 datoru jauda. Tieši tāpat būs ar mākslīgo intelektu un tam pakļautajām tehnoloģijām, tas būs liels lēciens! Mans redzējums, ka tas tūlīt apmetīs visu ierasto kājām gaisā tā, ka mēs nesapratīsim, kur esam nonākuši. Man tas liekas aizraujoši, jo radīsies jauna veida ierīces, uzņēmumi utt. Paredzu, ka mēs mājās pie galda apspriedīsim galamērķi, bet tehnoloģijas – smadzenes ārpus manējām jau sāks paralēli apstrādāt informāciju un piemeklēt ceļojumu, kur aizbraukt, kā aizbraukt, cik tas maksās utt.

Uzziņa

Pullman Riga Old Town izvietota 18. gadsimta barona Minhauzena bijušajā zirgu stallī.

Viesi var baudīt Josper grila ēdienus viesnīcas restorānā "Equus".

"Tea Deli" piedāvā iespaidiem bagātas tējas ceremonijas tējas meistara vadībā un Pullman Vinoteca – izmeklētus vīnus no dažādām valstīm, bet ar akcentu uz Francijas vīna kultūru.

Viesnīca piedāvā SPA centru ar apsildāmu iekštelpu baseinu un saunu.

Viesu ērtībām strādā diennakts reģistratūra, septiņas konferenču telpas ar aprīkojumu, Lumberjack bārddziņi un kungu frizētava.

154 numuri – sākot ar Superior līdz Luksusa, vai ekskluzīviem Premium Luksusa numuriem ar panorāmas skatu uz vecpilsētu un parku.

Pullman Riga Old Town strādā 80 darbinieki.

Pieejami Konsjerža un Pullman Klientu palīgu pakalpojumi.

EKSPRESS JAUTĀJUMI & ATBILDES

Esmu dzimis un izaudzis...

Cēsīs.

Mans zelta likums ir...

pieslēgties, iedziļināties, eksperimentēt un kļūdīties, uzvarēt.

Viena no manām jaunākajām atziņām ir...

uz pasaules ir ļoti maz cilvēku, ar kuriem es labprāt pavadītu laiku.

Finanšu budžets...

mērķis ko sasniedzot, ir liels gandarījums par ieguldītajām pūlēm un komandas rezultātu.

Sevi iepriecinu...

sagādājot pārsteigumus un jautrus mirkļus ģimenei un reizēm palutinot sevi ar to ko esmu kārojis.

Mans iecienītākais restorāns (-ni)...

"Equus", "Kolonāde", "Gutenbergs".

Latvijas rudenī es...

saģērbjos silti un dodos spiningot.

Vieta Latvijā, kas mani pārsteigusi pēdējā gada laikā...

Kuldīga.

Es kā tūrists ārvalstīs esmu apmierināts, ja...

varu nedomāt par to kas būtu bijis jādara Rīgā un varu netraucēti izbaudīt lokālo vidi kompānijā, ar kuru ceļoju.

Ja man būtu neierobežotas finanses, es...

investētu gan savā izglītībā, gan tautas izglītībā.

Es iedvesmojos no...

foršām situācijām biznesā, labi īstenotiem projektiem, no pārsteigumiem ko sagādāju bērniem, no sievas, kolēģiem, slēpojot, realizējot filigrānu epizodi basketbolā – tas viss diendienā dod patīkamu piepildījuma sajūtu.

Ticu, ka man izdosies doties ceļojumā uz...

Austrāliju, Jaunzēlandi, kā arī kādu garāku pārbraucienu cauri ASV.

Mana ideālā darba diena...

katrai dienai vairāk vai mazāk nav ne vainas, tikai žēl, ka tām piemīt skaits un tikai 24h.

Mans novēlējums BalticTravelnews.com...

neapstāties pie sasniegtā un attīstīties tūrisma nozares ziņu nišā!

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.09455109sec.