Viedokļi: Ko nozog Latvijas pilīs un muižās?

Domājot par muižām un pilīm, prātā nāk skaista arhitektūra, graciozs interjers, dārgs interjers un interjera priekšmeti. Prātā iezogas arī doma par viesiem, kas ne vienmēr ir tik akurāti un cieņpilni pret vērtīgo vidi, kas valda muižās un pilīs. Lai noskaidrotu, vai Latvijā populārās muižas un pilis saskaras ar situācijām, kad kaut kas ticis nozagts vai sabojāts kāds interjera priekšmets, vērsāmies pie to pārstāvjiem!

Edgars Vizulis, Skrundas muižas valdes priekšsēdētājs

Par laimi, pie mums nekādas zādzības vai tīši nodarījumi nav notikuši. Protams, ir bijušas sadzīviskas situācijas, kas var notikt vienmēr un visiem. Šādi sīki atgadījumi gadās gan viesiem, gan tehniskajiem darbiniekiem, gan muižas kolektīvam. Dzīvē ikkatram var notikt kas tāds, piemēram, saplēst kādu trauku vai nejauši lampu. Katram uzņēmējam vajadzētu rēķināties ar to, ka kas tāds var notikt.

Protams, lai mazinātu šādus riskus, ka kaut kas var atgadīties, mēs informējam viesus par uzvedības normām, par to, ka ja kaut kas atgadās viņu rīcības dēļ, viņi ir par to atbildīgi. Svarīgi ir arī tas, ka ir sakārtota ugunsdrošības sistēma, lai viss atbilstu likumdošanai. Mēs sekojam līdzi, lai no tādiem incidentiem kā zādzības un tīšiem interjera bojājumiem izvairītos.

Grūti atbildēt, kas tieši ietekmē to, ka nekas nav atgadījies. Viesi noteikti jūt to, ka mēs paši saudzīgi attiecamies pret muižas interjeru, vienmēr visu uzturam perfektā kārtībā. Tas gan jau rosina tādu pašu attieksmi arī no viesu puses. Šo pieklājīgo uzvedību, iespējams, ietekmē arī mūsu cenu līmenis, tas, ka mūsu mērķauditorija nav gluži skolu absolventi, kuriem mērķis vēl ir nesamērīgi lietot alkoholiskos dzērienus un nekontrolēti uzvesties, postot muižas interjeru.

Ieva Ņevečorova, Ungurmuižas valdes priekšsēdētāja

Gadījumi, kad kaut kas ticis nozagts vai ļaunprātīgi bojāts, nav bijuši.

Lai gan ir bijuši atgadījumi pasākumu laikā, kad no ziedojumu kastes ir pazudusi nauda. Ir bijis gadījums, kad bērni ne aiz ļauna prāta, bet vienkārši intereses pēc sāk spēlēties ar naudiņu, neapzinoties, ka tā nedrīkst.

Situācijas ir dažādas. Svinībām vai kāzām tiek nolīgti dekorētāji vai floristi. Visu izdekorē citi, bet pēc svinībām novācās citi darbinieki. Šajos mirkļos ir gadījušies pārpratumi. Piemēram, reiz pēc kāzām ievērojām, ka dekorētāji kopā ar savām mantām ir paņēmuši arī vairākas mūsu kastes ar stādiem, kas bija paredzēti muižas dārza labiekārtošanai. Bet arī šie gadījumi notiek pārpratuma un neuzmanības dēļ.

No istabiņām vai muzeja nekad nekas nav ticis paņemts. Bet no restorāna gan ik pa laikam pazūd karotītes vai kāda krūzīte.

Pirms pasākumiem tiek slēgti nomas līgumi, kā arī vienmēr klientus iepazīstinām ar vērtīgām lietām. Klienti vienmēr izturas ar cieņu un ir ļoti saprotoši.

Sanita Rubene, Dikļu pils mārketinga vadītāja

Par laimi mēs nekad neesam saskārušies ar situāciju, kurā kaut kas tiktu nozagts vai izpostīts. Mēs nekad arī pastiprināti nekontrolējam viesus, pēc katra viesa neejam pārbaudīt numuriņu, vai viss ir savās vietās un vai kaut kas nav pazudis. Dikļu pilij nav izstrādāts nekāds mehānisms, kā nokontrolēt, lai šādas situācijas nerastos – tās vienkārši nenotiek un viss. Iespējams, tas ir tāpēc, ka nekad neesam saskārušies ar ko tādu, tāpēc neesam par to domājuši vai sākuši pievērst pastiprinātu uzmanību.

Manuprāt, mūsu viesi ir ļoti godīgi, tāpēc izturas ar cieņu gan pret pili, gan pret tās interjeru. Tāpēc ar šādu problēmu mums nav nācies saskarties. 

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.09313297sec.