Rēzeknē izskanēs koncerts «Baltijas valstīm – 100»

2018. gada 10. novembrī plkst. 18.00 Rēzeknes kultūras namā (Brāļu Skrindu ielā 3) kopīgā simtgades koncertā "Baltijas valstīm – 100" vienosies pussimts Latvijas, Lietuvas un Igaunijas dejotāji.

Koncertā piedalīsies Baltijas valstu vidējās paaudzes tautas deju kolektīvi "Dziga" (vad. Ilmārs Dreļs, Rēzekne, Latvija), "Tarvastu" (vad. Kersti Vunder, Kose, Igaunija), "Levindra" (vad. Audinga Kvaselyte, Utena, Lietuva).

Igaunijas vidējās paaudzes tautas deju kolektīvs "Tarvastu" (vad. Kersti Vunder) no Viljandi apgabala dibināts 1993. gadā un kopā pulcē 30–60 gadīgus dejotājus un ir regulāri Igauņu dziesmu un deju svētku dalībnieki. Divdesmit piecu gadu laikā deju kopa piedalījusies daudzos festivālos gan Igaunijā, gan ārvalstīs (Slovākijā, Rumānijā, Grieķijā, Somijā, Vācijā, Latvijā, Ungārijā, Zviedrijā, Turcijā, Lietuvā, Spānijā, Gruzijā). Deju kolektīva "Tarvastu" repertuārā ietilpst gan senās igauņu tautas dejas, kas iekļautas UNESCO mutiskā un garīgā mantojuma sarakstā, gan jauno horeogrāfu uz etnisko deju bāzes veidotās dejas.

Lietuvas vidējās paaudzes tautas deju kolektīvs "Levindra" (vad. Audinga Kvaselyte) no Utenas dibināts 1984. gadā un ir piedalījies septiņos Lietuvas dziesmu un deju svētkos, kā arī Starptautiskajā lietuviešu tautas deju festivālā Toronto Kanādā. Deju kopas "Levindra" dalībniekus vieno gan kopīgā apziņa par Lietuvas etnokultūras mantojuma saglabāšanu, gan arī pārliecība, ka tautas dejas dara dzīvi skaistāku un piepildītāku. Deju kolektīvs regulāri uzstājas vietējos un starptautiskos festivālos un konkursos, koncertējot un prezentējot Utenu ne tikai Lietuvā, bet arī Igaunijā, Latvijā, Krievijā, Baltkrievijā, Polijā, Itālijā, Horvātijā, Šveicē, Čehijā, Norvēģijā, Zviedrijā, Kanādā un ASV. Par mākslinieciskajiem sasniegumiem deju kopai "Levindra" ir piešķirta pirmā amatieru mākslas kategorija un šogad iegūts 1. pakāpes diploms Lietuvas pieaugušo deju konkursā "Pāris aiz pāra".

Rēzeknes vidējās paaudzes deju kopa "Dziga" (vad. Ilmārs Dreļs) dibināta 1998. gadā un ar dzirksteļojošo dejotprieku ir iepriecinājuši skatītājus gan pasākumos Latvijā, tostarp Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkos, gan ārzemju festivālos. Deju kopas "Dziga" repertuāra dejas, ko veido horeogrāfs un Vispārējo latviešu Deju svētku virsvadītājs Ilmārs Dreļs, ir ieguvušas balvas un godalgotas vietas daudzos Latvijas Jaunrades deju konkursos, tās ir iekļautas Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku repertuārā ("Kūmas", "Zynu, zynu tāva sātu", "Tec, peļeite" u. c.).

Koncerts tapis pašvaldības aģentūras "Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs" Mazo kultūras un tūrisma projektu konkursa ietvaros. Ieeja koncertā – brīva.

COMMENTS

(name)


 

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.14213204sec.