Mudina no jauna atklāt Gulbenes novadu

Varētu domāt, ka tikai vasara ir laiks, kad var ceļot pa Latviju, lai baudītu skaistas ainavas, izzinātu mūsu dzimtenes dārgumus un mestos reibinošos piedzīvojumos, bet – nē, jebkurā gadalaikā var! Gulbenes novads piedāvā jaunatklāšanas prieku ikvienam, kas vēlas savu brīvo laiku pavadīt ar ģimeni, ceļojot pa Latviju.

Vai zini, ka gandrīz 115 gadus vecais “Gulbenes-Alūksnes bānītis” joprojām kursē katru dienu pa savām šaurajām sliedēm 33 km turp un atpakaļ divas reizes dienā? Tas ir vienīgais šāda veida Bānītis Baltijā, kas joprojām veic regulārus pasažieru pārvadājumus. Papildus braucienam vari paviesoties arī Bānīša depo un atklāt, kā ir vizināties ar rokas drezīnu. Lai būtu gatavs braucienam īstajā laikā un vietā, ieskaties www.banitis.lv vai zvani pa tālr. 20228884, 64473037!

Neparasti, bet Stāmerienā esot redzētas itāļu “Geparda” pēdas. Kā izrādās, “Gepards” ir romāns, kuru mazliet vairāk nekā pirms 60 gadiem sarakstīja itāļu rakstnieks Džuzepe Tomazi di Lampeduza. Šis kungs 20.gadsimta trīsdesmitajos gados bija biežs viesis Stāmerienas pilī, kas bija viņa sievas baroneses Aleksandras fon Volfas īpašums. Stāmeriena ir kalpojusi par iedvesmas avotu vai dzirksti daudziem radošiem prātiem, tādēļ noteikti arī tava pastaiga Stāmerienas pils vēstures takā dos enerģiju turpmākajiem darbiem. Par plašo Stāmerienas piedāvājumu vairāk atradīsi mājaslapā www.visitgulbene.lv vai jautā, rakstot uz e-pastu: “[email protected]” vai zvanot pa tālruni 25755784. Šeit tu varēsi atklāt, kā Stāmerienas pagasts izskatās zirga mugurā (saimniecība “Pilssēta”, tālr. 26532267, saimniecība “Dzelzavieši”, tālr. 29342831); vai esi spējīgs atrisināt dažādus loģikas uzdevumus izlaušanās istabā “Xalianse” (tālr. 29259527); kā izcept maizīti uz ugunskura (saimniecība “Birzupes 2”, tālr. 28389893).

Pēc “Latvijas pusdārgakmeņu” darbnīcas apmeklējuma Litenē, uz akmeņiem tu skatīsies citādāk! Netici? Pamēģini! Litenē, muižas staļļa pagrabiņā slēpjas “Latvijas pusdārgakmeņu” darbnīca, kur meistars iepazīstina ar mums tik parasto, bet reizē arī nenovērtēto akmeni un tā apstrādes procesu. Lai saskaņotu savu ierašanos, ieskaties www.latvijaspusdargakmeni.lv, zvani pa tālruņiem 26684985, 25132372 un dodies atklāt dārgakmeņus, kas mums ir visapkārt!

Ziemai piedienas slēpes, vai ne? Lai arī ziemas pēdējos gadus ir mānīgas ar sniega daudzumu, šajā pusē slēpošana vienmēr bijusi cieņā, tādēļ Tirzā ir izveidots pat Slēpju muzejs, kur katrai slēpei ir savs stāsts. Ja gribi tos dzirdēt, piesakies un dodies uz Tirzu! Ieskaties www.slepjumuzejs.lv un zvani pa tālr. 25650809! Papildus Slēpju muzejam Tirzā atklāsi, kurā kafejnīcā apstājas laiks (tējnīca “Laiks”, tālr. 26112261), kādu valstiski nozīmīgu personību vārdi ir cieši saistīti ar šo pusi, kādas preces bija pieejamas Padomju laikos un kur atrodas Gulbenes novada vecākā baznīca (Tirzas pagasta novadpētniecības krātuves kultūrvēsturiskā mantojuma ekspozīcija “Ziedukalns”, PSRS perioda vēstures liecību ekspozīcija, Tirzas evaņģēliski luteriskā baznīca – tālr. 25650809).

Gulbenes novadā ir tāda vieta, kur uz Līgo svētkiem pītās ozollapu virtenes nekad nenovīst. Vai tā var būt? Jā, Druvienas pagasta “Silmačos” var! Šeit 20.gadsimta astoņdesmitajos gados pulcējās cilvēku tūkstoši, lai ik gadu Līgo svētkos redzētu “Skroderdienas “Silmačos””, tagad izrādes rekvizīti aplūkojami šai izrādei veltītajā Silmaču muzejā (tālr. 26184864). Ja laikus pieteiksies, tevi gaidīs gardās Silmaču pankūkas! Turpat netālu ir arī unikāla iespēja apmeklēt 19. un 20.gadsimta mijas Latvijas lauku skolu Druvienas vecajā skolā-muzejā (tālr. 26473671).

Gulbenes novads, kurš ir piektais teritorijas ziņā lielākais novads Latvijā, ir ar ļoti plašu un daudzveidīgu piedāvājumu ikvienam ceļotājam, kurš vēlas iepazīt, uzzināt, izmēģināt vai vienkārši atpūsties un baudīt. Atklāj Gulbenes novadu, ieskaties www.visitgulbene.lv!

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.11795592sec.