Kam jāpievērš uzmanība, izvēloties ceļojumu apdrošināšanas polisi?

Atvaļinājumu sezona rit pilnā sparā, un daudzi to izmanto atpūtai ārzemēs. Šobrīd, kad laikapstākļi mūs nelutina, ceļotāju skaits aug un tāpat arī interese par ceļojumu apdrošināšanu. Latvijas Apdrošinātāju asociācija, kas Latvijā pārstāv 99% no apdrošināšanas tirgus, aicina izvērtēt polisē iekļaujamos riskus atbilstoši ceļojuma mērķim un plānotajām aktivitātēm, lai negaidītas ķibeles gadījumā zaudējumi tiktu segti atbilstošā apmērā. Esam apkopojuši riskus un aspektus, par kuriem ceļotājiem visbiežāk rodas neskaidrības.

Aktīvā atpūta

Ja zināt, ka ceļojuma laikā kāpsiet kalnos, kaitosiet, nirsiet, brauksiet ar motociklu vai nodarbosieties ar citām sportiskām aktivitātēm, jautājiet apdrošinātājam, vai piedāvātā polise segs izdevumus, kas radušies aktīvās atpūtas laikā. Standarta ceļojumu apdrošināšanas polisē šādi riski var nebūt ietverti un, notiekot negadījumam, medicīniskās palīdzības, ārstēšanās un citus saistītos izdevumus ceļotājam var nākties segt no savas kabatas.

Civiltiesiskā atbildība

Var gadīties, ka ceļojuma laikā nejauši nodarāt zaudējumus kādam citam. Piemēram, ja iznomājat auto, motorolleri, velosipēdu vai citu transportlīdzekli un izraisāt ceļu satiksmes negadījumu. Nomājot transportlīdzekli Eiropas Savienībā, konkrētās valsts OCTA polise lielākoties būs iekļauta nomas maksā, taču ārpus Eiropas Savienības, piemēram, ASV, Taizemē un citos populāros tūrisma gala mērķos, OCTA polise nebūs iekļauta nomas maksā. Traumēt kādu citu gadās arī burāšanas vai kaitošanas laikā. Tāpēc iesakām ceļotājiem pievērst uzmanību tam, vai ceļojumu apdrošināšanas polisē ir iekļauta arī civiltiesiskās atbildības apdrošināšana (CTA), kas sedz trešajai pusei nodarīto kaitējumu. Līdzīgi kā aktīvā atpūta, arī CTA risks standarta polisē var nebūt ietverts.

Ceļojuma paketē ietvertā ceļojumu apdrošināšana

Tūrisma aģentūras ceļojumu apdrošināšanu mēdz iekļaut klientam piedāvātajā ceļojuma paketē. Parasti tās ir standarta polises, kas neietver iepriekš minētos riskus. Ja dodaties uz kūrortu un neplānojat izbraukt ārpus tā, tad iespējams, ka standarta ceļojumu apdrošināšanā iekļautie riski un to apmēri ir pietiekami. Tomēr iesakām pirms ceļojuma pārliecināties par konkrētās ceļojuma apdrošināšanas polises segumu.

Bankas kartes komplekts

Ja ceļojuma apdrošināšanas pakalpojums ir iekļauts jūsu bankas kredītkartes komplektā, iesakām sazināties ar attiecīgo apdrošinātāju, kas to nodrošina, un noskaidrot svarīgākos aspektus par apdrošināšanu. Pirmkārt, jānoskaidro, vai ceļojumu apdrošināšana darbojas visos gadījumos vai tikai tādā gadījumā, ja ceļojums iegādāts ar konkrēto bankas karti. Jāpārliecinās, ko konkrēti ietver šī polise, jo līdzīgi kā ceļojumu paketes gadījumā šādi papildu bonusi nodrošina vai nu standarta segumu, vai pat salīdzinoši mazāku segumu. Labā lieta ir tā, ka banku kredītkartē iekļautā ceļojumu apdrošināšana var attiekties ne tikai uz jums, bet arī jūsu ģimenes locekļiem, taču arī šis aspekts ir jānoskaidro, sazinoties vai nu ar bankas vai apdrošinātāja speciālistiem.

Ceļojuma atcelšana vai pārtraukšana

Apdrošinātāju prakse liecina, ka ceļotāji kļūst zinošāki un paši pārliecinās par to, vai apdrošināšanā ir iekļauta zaudējumu atlīdzināšana atceltu vai pārceltu avioreisu, kā arī nozaudētas vai aizkavētas bagāžas gadījumos. To gan nevar teikt par ceļojuma atcelšanas vai priekšlaicīgu ceļojuma pārtraukšanas risku, kas ir tikpat būtisks, ja nevarat doties ceļojumā vai tas jāpārtrauc, piemēram, pēkšņas saslimšanas dēļ. Šādos gadījumos apdrošināšana var segt vai atlīdzināt izdevumus par neizmantotām vai pārreģistrētām aviobiļetēm, kā arī rezervētajām naktsmītnēm. Lai ceļojumu atcelšanas vai pārtraukšanas risks būtu spēkā, ir svarīgi pie apdrošinātāja savlaicīgi noskaidrot, cik dienas iepriekš polise ir jāiegādājas.

Alkohols

Jāņem vērā, ka atlīdzība netiks izmaksāta, ja negadījuma brīdī būsiet alkohola reibumā un tas tiks atzīts par negadījumu veicinošu apstākli. Tomēr reizēm ceļojumu apdrošināšanas gadījumā apdrošinātāji pieļauj alkohola koncentrāciju asinīs līdz 0,5 promilēm, bet tas jānoskaidro, sazinoties ar apdrošinātāju vai izlasot apdrošināšanas noteikumus.

Par Latvijas Apdrošinātāju asociāciju:

Latvijas Apdrošinātāju asociācija ir biedrība, kas pārstāv apdrošināšanas nozares intereses nolūkā sekmēt tās attīstību un caurspīdīgu pārraudzību. Būtisks biedrības uzdevums ir informēt sabiedrību par nozares aktualitātēm, skaidrot notikumus un kliedēt mītus. Asociācijā ir 16 biedri, kas aptver 99% Latvijas tirgus. Kopš 2004. gada darbojas arī asociācijas ombuds jeb ārpustiesas atlīdzību strīdu izskatīšanas institūcija.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:
Holiday and travel offers 10.04.2024 - 17.04.2024 PARKING in TRAKAI: for cars, buses Trakai TIC
PARKING in TRAKAI: for cars, buses | More
Holiday and travel offers 16.04.2024 - 23.04.2024 “Following the Trails of Karaite History” Trakai TIC
Celebrating the Year of Lithuanian Karaims, Trakai Tourism Information Center has created thematic route “Following the Trails of Karaite History”. In this | More
Tastes of Latvia. Gourmet event Viesistaba
Taste local drinks and food. Cook together with the chef full menu of modern Latvian cuisine at the very centre of Riga from May till August | More
79 EUR

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.2736578sec.