Ceļojot ar savu auto, visbiežāk Latvijas iedzīvotāji negadījumos iesaistīti Lietuvā un Polijā

Arvien biežāk Latvijas iedzīvotāji, jo sevišķi aktīvajā atpūtas sezonā – vasaras periodā, izvēlas doties ceļojumā ar savu automašīnu. Apdrošināšanas sabiedrības ERGO pieredze liecina, ka šādu ceļotāju skaits pēdējā gada laikā palielinājies par 15%.

Vienlaikus aug arī saņemto pieteikumu skaits par Latvijas autobraucēju starpgadījumiem ārvalstīs, no kuriem lielākā daļa jeb 60% ir dažādi satiksmes negadījumi. Turklāt šādas situācijas mēdz negodprātīgi izmantot autobraucēji ārvalstīs. Lai pasargātu sevi no nepatīkamiem starpgadījumiem, ERGO speciālisti apkopojuši būtiskāko informāciju un priekšnosacījumus, kas būtu jāņem vērā, plānojot ceļojumu ar savu auto.

Par ceļotāju aktivitātes kāpumu liecina ERGO izsniegto ceļojumu apdrošināšanas polišu skaita pieaugums, proti, salīdzinājumā ar pērno gadu tas palielinājies par 11%. Savukārt tendenci, ka Latvijas iedzīvotāji arvien biežāk ar savu auto dodas ceļojumos uz tuvākajām Eiropas valstīm, tai skaitā Baltijas kaimiņvalstīm, apliecina fakts, ka, iegādājoties KASKO apdrošināšanas polisi, iedzīvotāji arvien biežāk kā polises darbības teritoriju lūdz norādīt Eiropas Savienības teritoriju, nevis tikai Latviju. Ja pāris gadus atpakaļ vidēji katrs piektais auto īpašnieks, kas iegādājās ERGO KASKO apdrošināšanas polisi, tās darbības teritoriju izvēlējās Eiropas Savienību, tad šobrīd šādu polises darbības teritoriju izvēlas jau katrs otrais auto īpašnieks.

Pieaugot ceļotāju skaitam, kas dodas ārpus Latvijas ar savu auto, likumsakarīgi pieaug arī saņemto atlīdzību pieteikumu skaits par negadījumiem ārvalstīs. Apkopojot KASKO apdrošināšanas pieteikumus, ERGO speciālisti secinājuši, ka visbiežāk Latvijas ceļotāji dažādos satiksmes negadījumos iekļūst valstīs, kur ir mūsu autobraucējiem neierasti intensīvāka satiksme. Šeit līderos ir Lietuva un Polija, kurām ar nedaudz mazāku negadījumu skaitu seko Vācija. Kopumā pēdējo 12 mēnešu laikā ERGO saņemto KASKO atlīdzību pieteikumu skaits par šajās trijās valstīs notikušiem negadījumiem sastāda 38% no visiem KASKO pieteikumiem par negadījumiem ārvalstīs. Tas arī saskan ar Latvijas auto ceļotāju galamērķu izvēli, kur nemainīgi populārākais virziens ir Rietumeiropa. Vieni no izplatītākajiem ir negadījumi uz ātrgaitas šosejām jeb tā saucamajiem autobāņiem, kur ir Latvijas autovadītājiem neierasti liels kustības ātrums un jāveic sarežģītāki manevri, lai iekļautos satiksmes plūsmā.

“Latvijas iedzīvotāji arvien aktīvāk apceļo Eiropu ar saviem auto. Vasaras periodā katru dienu saņemam pieteikumus par transportlīdzekļu bojājumiem vai negadījumiem ārvalstīs. Vienlaikus redzam, ka ir gadījumi, kad ārvalstnieki mēdz ļaunprātīgi izmantot situāciju, ka Latvijas autovadītājs nepārzina vietējos normatīvos aktus vai nevar tik veikli komunicēt ar vietējiem policijas pārstāvjiem. Ārvalstīs jābūt ļoti vērīgiem, jo vēl aizvien sastopami arī tīši izraisīti negadījumi, tāpēc, iekļūstot negadījumā, ieteicams uzreiz sazināties ar savu apdrošinātāju, kas ieteiks kā korekti rīkoties. Savukārt, lai būtu droši, ka fakti netiek sagrozīti un no cietušā nekļūtu par vainīgo, aicinām autovadītājus arī pašiem fotografēt negadījuma vietu un visu iesaistīto transportlīdzekļu bojājumus, kā arī fiksēt iesaistīto cilvēku un liecinieku kontaktinformāciju,” skaidro apdrošināšanas sabiedrības ERGO Riska parakstīšanas departamenta direktors Ritvars Heniņš.

Otrs biežākais negadījums, ar ko sastopas Latvijas autobraucēji ārvalstīs, ir bojāti vējstikli – 22% gadījumu. Visbiežāk tās ir garām vai priekšā braucošu auto riteņu mestas šķembas vai akmeņi, kas rada plaisas vējstiklā un ieteicams operatīvi doties uz autoservisu, lai veiktu vējstikla remontu vai pat tā nomaiņu. Pārējie negadījumi galvenokārt notiek uzbraucot dažādiem šķēršļiem: apmalēm, norobežojošām joslām vai dzīvniekiem.

Ar auto zādzību gadījumiem, apzagšanu vai vandālismu Latvijas ceļotājiem ārvalstīs nākas saskarties visai reti – vien 3% gadījumu. Tomēr tieši vasaras sezonā augusi interese par auto papildaprīkojuma apdrošināšanu, piemēram, jumta bagāžnieku, velosipēdu turētāju, auto ledusskapju un citu aprīkojumu, kas tiek izmantots garāku braucienu laikā. R.Heniņš atzīmē, ka tas skaidrojams ar iedzīvotāju izpratnes pieaugumu par apdrošināšanas iespējām: “Bieži vien, papildinot savu transportlīdzekli ar dažādu papildaprīkojumu, pirms došanās ceļojumā vai izbraukumā ar savu auto cilvēki apzinās riskus un interesējas par papildu apdrošināšanas iespējām, lai pasargātu sevi no nepatīkamām situācijām ārvalstīs. Daļa klientu lūdz papildināt KASO apdrošināšanas polises segumu ar iegādāto papildaprīkojumu, bet daļa OCTA klientu, kas nevēlas iegādāties KASKO apdrošināšanas polisi, izmanto iespēju atsevišķi apdrošināt tikai vējstiklus, apzinoties, ka tas ir viens no biežākajiem negadījuma iemesliem, kas var radīt gan nepatīkamas situācijas, gan arī ievērojamus papildu neplānotos izdevumus.”

Lai izvairītos no nepatīkamiem starpgadījumiem, dodoties ar savu auto ārpus Latvijas, ERGO speciālisti iesaka:

•    Paņemiet līdzi OCTA polises izdruku, jo ne visās valstīs policijai ir iespējas pārliecināties par tās datiem elektroniski.

•    Noformējiet Eiropas veselības apdrošināšanas karti jeb EVAK – tā tiek izsniegta bez maksas un nodrošina iespēju ikvienā Eiropas Savienības valstī saņemt tādu pašu medicīnisko palīdzību kā konkrētās valsts iedzīvotājiem.

•    Pārbaudiet savas KASKO apdrošināšanas polises darbības teritoriju! Pārliecinieties, vai tā ietver visas valstis, kurās plānojat uzturēties.

•    Ņemiet līdzi arī saskaņotā paziņojuma veidlapu, jo tā visās Eiropas valstīs ir vienāda un var noderēt, lai saprastu un aizpildītu to arī svešvalodā.

•    Noskaidrojiet un pierakstiet sava apdrošinātāja un palīdzības dienestu tālruņa numurus.

•    Ja pirms došanās ceļojumā esat aprīkojis savu automašīnu ar papildu aprīkojumu – jumta bagāžnieku, velosipēdu turētājiem u.c., iesakām sazināties ar savu apdrošinātāju, lai pārliecinātos, vai apdrošināšanas segumā ir iekļauts arī papildaprīkojums.

•    Ja savā automašīnā izmantojat videoreģistratoru, lai izvairītos no nepatīkamiem starpgadījumiem, pirms došanās ceļojumā noskaidrojiet, vai valstī, kuru šķērsosiet vai uz kuru dodaties, ir atļauts šādas ierīces lietot.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.78156996sec.