Pavadi putnus uz siltajām zemēm

Dabas aizsardzības pārvalde (turpmāk - Pārvalde) sadarbībā ar Latvijas Ornitoloģijas biedrību (LOB) 2018.gada 6. oktobrī no plkst. 11.00 līdz 14.00 aicina uz īpašu rudens putnu vērošanas dienām veltītu pasākumu Slīteres Nacionālā parkā.

"Gan pavasaris, gan rudens ir izcili piemērots laiks putnu vērošanai un jaunu zinību apgūšanai par to paradumiem un dzīvesveidu. Ja pavasarī putnus sagaidām atgriežamies mājās, tad rudenī pavadām tālajā ceļā uz ziemošanas vietām Dienvideiropā, Āfrikā un Āzijā. Šie pasākumi ļaus atklāt putnu brīnumaino pasauli, to izcilās orientēšanās spējas tālo pārlidojumu laikā un arī briesmām, kas putnus sagaida gan pārceļošanas laikā, gan ligzdošanas vietās. Tikai vairojot izpratni par putniem, varam nākotnē veicināt to pienācīgu aizsardzību," skaidro pasākuma organizatore, dabas izglītības centra "Meža māja" vadītāja Agnese Balandiņa.

Pasākums notiks kempingā "Ūši" un tā laikā interesentiem kopā ar Pārvaldes speciālistiem būs iespēja uzzināt vairāk par putniem, to dzīvesveidu un paradumiem, veicot uzdevumus, izspēlējot dažādas Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) veidotās spēles, kā arī piedaloties tematiskās radošajās darbnīcās. "Pasākumā gribam ikvienu jaunu interesentu iedrošināt vērot, priecāties un tādējādi piedalīties šajā putnu migrācijā," pauž A. Balandiņa.

Pasākums ir bez maksas, iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama. Jāģērbjas atbilstoši laikapstākļiem, jo aktivitātes plānotas āra apstākļos. Lietus gadījumā izmantosim nojumi.  Papildu informācija pa tel. 26424972. http://www.kolka.info/lv/kontakti/.

Dalību Pārvaldes organizētajā pasākumā var ērti apvienot arī ar LOB organizēto putnu vērošanas pastaigu Kolkas ragā kopā ar ornitologu Daini Grandānu. Kolkas rags ir viena no labākajām putnu rudens migrācijas vērošanas vietām Latvijā. Atkarībā no laika apstākļiem sagaidāma gan intensīva ūdensputnu migrācija jūrā gar Kolkas ragu, gan dažādu zvirbuļveidīgo putnu un plēsīgo putnu migrācija. Paredzēts doties arī gar piekrastes mežiem. Tikšanās plkst. 9.00 Kolkasraga stāvlaukumā, pie apmeklētāju centra. Pastaiga ilgs līdz plkst. 12.00.

Rudens putnu dienas ir daļa no 1993. gadā sāktās Eiropas Putnu vērošanas dienu tradīcijas jeb Euro Birdwatch, ko organizē BirdLife International – lielākā putnu aizsardzības organizācija pasaulē, kurā ietilpst arī Latvijas Ornitoloģijas biedrība.  Rudens Putnu dienās Eiropā piedalās vairāk nekā 40 valstis un 20 000 dalībnieku, kuri vēro putnus aptuveni 1000 dažādos pasākumos. Rudens Putnu dienās visi novērotie putni tiek uzskaitīti. Ja Latvijā mēs vidēji konstatējam 60 000 putnu, tad Euro Birdwatch ietvaros tiek saskaitīti vairāk nekā četri miljoni putnu.

Sadarbojoties Dabas aizsardzības pārvaldei, BirdLife International, Latvijas Ornitoloģijas biedrībai (LOB) un Latvijas vides aizsardzības fondam, 6. un 7. oktobrī visā Latvijā norisināsies vairāki desmiti bezmaksas pasākumu. Gan pasākumu dalībnieki, gan individuālie putnu vērotāji aicināti ziņot par novērotajiem putniem portālā Dabasdati.lv. Sīkāku informāciju par citiem Eiropas putnu vērošanas dienu pasākumiem Latvijā var atrast www.putnudienas.lv.

COMMENTS

(name)


 

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.39943385sec.