| Bizness

Pirmajam regulārajam zemnieku tirdziņam Latvijas laukos – jau 10 gadi

Kārtējo reizi Straupes lauku labumu tirdziņš gaidīs savus uzticamos apmeklētājus Straupes zirgu pastā pirmsjāņu tirdziņā. Šoreiz tas iekrīt 17.jūnija svētdienā un ir ļoti īpašs –  Straupes lauku labumu tirdziņam aprit 10 gadi.

Tieši pirms 10 gadiem, 2008.gada jūnijā, Straupes puses zemnieki pulcējās uz pirmo vietējo zemnieku tirdziņu Latvijā ārpus Rīgas un starp visiem šodienas aktīvajiem un populārajiem mazo ražotāju tirgiem nu ir tādā kā seniora lomā. Pēc Straupes tirdziņa iedvesmu guva viens no Rīgas iecienītākajiem tirdziņiem Kalnciema ielas kvartālā un citi. Pēc desmit gariem gadiem viena no tirgus organizatorēm, biedrības “Vesels pilsētā un laukos” vadītāja Astrīde Rozīte atzīst – nekas nav tik vienkārši, kā izveidot pirmo tirdziņu, un nekas nav tik sarežģīti, kā noturēt to dzīvu, interesantu un populāru desmit gadu garumā. Ir bijuši ļoti grūti brīži, bet arī priecīgi, kad saņemtas atzinības – ievērojamākas no tām kultūras zīme “Latviskais mantojums”, “Latvijas Labākais Tirgotājs 2016” un Vidzemes veiksmes stāsta apbalvojumi.

Tirdziņa nozīmīgums mērāms arī ar to vietējo zemnieku un mājražotāju skaitu, kuri, izmantodami tirdziņa piedāvātās produkcijas realizācijas iespējas, ir uzsākuši vai paplašinājuši uzņēmējdarbību. Un tādu nav mazums.

Tirdziņa organizatori apzināti izvēlējušies sekot starptautiskās kustības Slow Food filozofijai, veicinot mazo ražotāju uzņēmējdarbību, aicinot viņus saimniekot pēc ilgtspējības principiem, kā arī atlasot tirdziņam tikai tīru, vietēju un godprātīgi ražotu produkciju. Straupes zirgu pasta tirdziņam vienīgajam Baltijas valstīs ir piešķirtas tiesības dalībai prestižajā Earth Markets aliansē.

10 gadu jubilejas tirdziņa reize tiks atzīmēta radošā atmosfērā. Straupes zirgu pasta ēku komplekss ir pateicīga un draudzīga vide mākslinieku aktivitātēm, tāpēc tirdziņa organizatori aicina dzīvot līdz viņu iedvesmai un darbam, cerot, ka turpmāk zirgu pastā katra tirdziņa reizē varēs gaidīt jaunos māksliniekus ar jaunām idejām un darbiem.

Straupes lauku labumu tirdziņš notiek katra mēneša pirmajā un trešajā svētdienā izcilā kultūrvēsturiskā vietā, kas pašlaik piedzīvo savu atjaunotni, Straupes zirgu pasta kompleksā Inčukalna-Valmieras autoceļa 30.kilometrā. Tirdziņa darba laiks no pl. 11-17.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.44612002sec.