| Pētījumi & Statistika

Izstāde «Latvijas gadsimts» raisījusi lielu apmeklētāju interesi

Kopš 4. maija, kad Latvijas Nacionālā vēstures muzeja telpās Rīgā, Brīvības bulvārī 32, tika atvērta valsts simtgadei veltītā izstāde “Latvijas gadsimts”, mēneša laikā to apskatījuši teju 11 000 interesentu.

Vērienīgajā muzeju nozares sadarbības projektā, kas ir viens no Latvijas valsts simtgades programmas centrālajiem notikumiem, iesaistījušies 68 valsts, pašvaldību un privātie muzeji no Kurzemes, Latgales, Sēlijas, Vidzemes, Zemgales un Rīgas. Izstādes dizainu veidojis starptautiski godalgotais dizaina birojs H2E, kuru vada mākslinieki Inguna un Holgers Eleri.

Izstāde “Latvijas gadsimts” guvusi plašu atspoguļojumu Latvijas medijos. Par to interesējas arī tūristi un Rīgas viesi. Izstādi gan savu skolotāju, gan muzeja gida pavadībā apmeklē skolu audzēkņi. Izstāde raisījusi ģimeņu interesi, to kopā apskatīt nāk ne tikai seniori, bet arī viņu bērni un mazbērni. Kā jaunu tendenci var atzīmēt to, ka izstādi apskatīt nāk arī darba kolēģu grupas.

Stāsts par Latvijas vēsturi, kas vienkopus apskatāms izstādē, šķitis pievilcīgs  arī Šveices konfederācijas prezidentam Alēnam Bersē ar kundzi Mjurielu Cēnderi-Bersē – augstā amatpersona 14. maijā viesojās Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā. Savukārt 12. jūnijā savas vizītes programmas ietvaros izstādē “Latvijas gadsimts” tiksies Viņa Majestāte Nīderlandes karalis Vilems Aleksandrs un Viņas Majestāte Nīderlandes karaliene Maksima un LR kultūras ministre Dace Melbārde.

Ap izstādi radīts dažādu papildu norišu tīklojums, lai vērstu to vēl dzīvīgāku un aizraujošāku, kā arī fokusētu atbilstoši konkrētas auditorijas interesēm.

Līdz pat septembrim katra mēneša pēdējā ceturtdienā plkst. 14.00 īpaši gaidīti seniori, kuri aicināti izmantot iespēju aplūkot izstādi vēstures lietpratēja pavadībā. Jāiegādājas tikai ieejas biļete par 1,50 EUR, papildus par ekskursiju nav jāmaksā. Pirmā Senioru diena bija 31. maijā, nākamās Senioru dienas paredzētas 28. jūnijā, 26. jūlijā un 30. augustā.

Savukārt 5. un 12. jūnijā plkst. 17.30 paredzētas vēl divas ekskursijas izstādē tās veidotāju – darba grupas pārstāvju vadībā. 5. jūnija norisē uzmanības centrā būs laikposms no 1940. līdz 1986. gadam, to vadīs Latvijas Okupācijas muzeja Publiskās vēstures nodaļas vadošais pētnieks Dāvis Pumpuriņš un LNVM Viduslaiku, jauno un jaunāko laiku vēstures nodaļas vadītājs, Dr. hist. Toms Ķikuts. Bet 12. jūnijā Toma Ķikuta vadībā būs iespēja apskatīt izstādi un vairāk uzzināt par sadaļu, kas aptver laiku no 1986. gada līdz mūsdienām un vēsta par Latvijas neatkarības atgūšanu un laiku pēc neatkarības atjaunošanas, kam izstādē dots nosaukums “Sarežģītā demokrātija”.

XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku nedēļā no 1. līdz 8. jūlijam izveidots īpašs piedāvājums gan apmeklētājiem, gan svētku dalībniekiem. Ik dienu plkst. 14.00 tiks organizēta ekskursija izstādē “Latvijas gadsimts”. Savukārt 8. jūlijā visu dienu izstādes “Latvijas gadsimts” sadaļā, kas vēsta par 1938. gada IX Vispārējiem latviešu Dziesmu un deju svētkiem, apmeklētājus gaidīs viens no izstādes kuratoriem – LNVM Viduslaiku, jauno un jaunāko laiku vēstures nodaļas pētnieks Imants Cīrulis, kurš zinās tuvāk stāstīt par šo svētku notikumiem un politisko fonu. Pašiem svētku dalībniekiem 1. jūlijā un 3.–8. jūlijā visu dienu un uz visiem pasākumiem (uzrādot ID karti) ieeja par brīvu.

Rudenī izstādē “Latvijas gadsimts” turpināsies dažādi pasākumi un nodarbības kā pieaugušajiem, tā skolēniem un ģimenēm ar bērniem.

Muzeja veikalā iegādājams arī izstādes “Latvijas gadsimts” katalogs atsevišķi latviešu un no 12. jūnija arī angļu valodā (cena 13.35 EUR).

Izstādei ir sava mājaslapa www.latvijasgadsimts.lv. Par tās populārāko sadaļu ir kļuvis Gadsimta albums – virtuāla attēlu galerija, kurā joprojām ikviens aicināts pievienot savas personīgās, dzimtas vai darba fotogrāfijas par būtiskiem notikumiem, cilvēkiem un vietām, kopā veidojot Latvijas vēstures panorāmu, sākot no 1914. un beidzot ar 2018. gadu. Gadsimta albumā ievietotās fotogrāfijas aplūkojamas arī uz ekrāna izstādes pēdējā zālē.

Izstādē “Latvijas gadsimts” piedalās Ainažu Jūrskolas muzejs, Aizkraukles vēstures un mākslas muzejs, Aizputes novadpētniecības muzejs, Alūksnes muzejs, Andreja Pumpura Lielvārdes muzejs, Balvu novada muzejs, Bejas novadpētniecības centrs, Cēsu vēstures un mākslas muzejs, Daugavas muzejs, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs, Dobeles Novadpētniecības muzejs, Druvienas skolas muzejs, Gulbenes novada vēstures un mākslas muzejs, Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejs, J. Rozentāla Saldus vēstures un mākslas muzejs, Jaunlaicenes muižas muzejs, Jaunpils muzejs, Jāzepa Vītola memoriālais muzejs “Anniņas”, Jēkabpils Vēstures muzejs, Kandavas novada muzejs, Kārļa Ulmaņa piemiņas muzejs “Pikšas”, Krāslavas Vēstures un mākslas muzejs, Krišjāņa Barona muzejs, Kubalu skola-muzejs, Kuldīgas novada muzejs, Ķekavas novadpētniecības muzejs, Latgales kultūrvēstures muzejs, “Latvieši pasaulē”- muzejs un pētniecības centrs, Latvijas Arhitektūras muzejs, Latvijas Ceļu muzejs, Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejs, Latvijas Fotogrāfijas muzejs, Latvijas Kara muzejs, Latvijas Lauksaimniecības muzejs Talsos, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Latvijas Okupācijas muzejs, Latvijas Sporta muzejs, Latvijas Ugunsdzēsības muzejs, Latvijas Universitātes Skaitļošanas tehnikas un informātikas muzejs, LKA Eduarda Smiļģa Teātra muzejs, LKA Rīgas Kino muzejs, Ludzas Novadpētniecības muzejs, Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs, Mencendorfa nams – rīdzinieku 17.–18. gs. māja–muzejs, Muzejs “Ebreji Latvijā”, Naujenes novadpētniecības muzejs, Naukšēnu Cilvēkmuzejs, Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs, Pāvilostas novadpētniecības muzejs, Piebalgas muzeju apvienība “Orisāre”, Rakstniecības un mūzikas muzejs, Rīgas Stradiņa universitātes muzejs, Rīgas Porcelāna muzejs, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs, Romāna Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs, Salacgrīvas muzejs, Talsu novada muzejs, Tukuma muzejs, Turaidas muzejrezervāts, Valkas novadpētniecības muzejs, Valmieras muzejs, Varakļānu novada muzejs, VEF vēstures muzejs, Viļakas novada muzejs, Viļānu novadpētniecības muzejs, Zeltiņu vēstures krātuve, Žaņa Lipkes memoriāls.  

Izstādes “Latvijas gadsimts” sadarbības partneri ir Kultūras ministrija, Latvijas Nacionālais arhīvs un Latvijas Nacionālā bibliotēka; atbalstītāji – Latvijas Radio, Latvijas Televīzija, Latvijas Sabiedrisko mediju portāls lsm.lv, portāls Delfi.lv, korporatīvās komunikācijas aģentūra LEAD, Narvesen,  Salons Objekts, MD Noass, MAGNUM NT.



COMMENTS

(name)


 

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44317698sec.