Bauskas pilī skanēs viduslaiku galma mūzika

15. septembrī plkst. 18:00 Bauskas pils zāli pieskandinās 14.gs. itāļu komponista Frančesko Landīni balādes - balss, pūšaminstrumentu un violas da gambas izpildījumā.

„Liktenis skarbi atņēmis viņa ķermenim dienas gaismu, bet viņa iekšējā skaidrība deva viņam lūša redzi,” tā par neredzīgo 14. gs. komponistu Frančesko Landīni izteicies kāds viņa laika biedrs. Mūzikas stils ars nova (no latiņu val. „jaunais stils”) tolaik izplatījās visā Itālijā un tieši Landīni ne tikai ar savu kompozīciju kvantitāti, bet arī kā portatīvo ērģeļu jeb organetto virtuozs, bija pamanāma figūra mūzikas lauciņā. Iespējams, ka tieši aklums pastiprināja komponistam citas maņas, kā īpaši jutīgu dzirdi un ērģeļspēles pirkstu tehnikas virtuozitāti. Landīni esot dziedājis, lai aizmirstu savu dzīvošanu „mūžīgā tumsā”. Sevi apliecinājis viņš arī kā rakstnieks. Sakomponējis vairāk kā trešdaļu no zināmākās mūzikas 14.gs. Itālijā, kas apkopotas kodeksos, kur lielākajai daļai balāžu teksta autors arī ir viņš pats.

Koncertā dzirdēsiet divbalsīgas un trīsbalsīgas Frančesko Landīni balādes - laicīgas dziesmas par mīlestību, prieku, sāpēm, cietsirdību un citām cilvēka dzīvi piepildošām krāsām. Tas pierāda, cik emocionāli piesātināta ikdiena bijusi tā laika ļaudīm. Jāvērš uzmanība arī uz komplicētajām melodijām, kas apstiprina 14.gs. muzikālās tehnikas meistarību. Balādes papildinās intermēdijas no 15.gs. Codex Faenza, kurā atrodamas arī Landīni kompozīcijas.

Koncertā piedalās Aija Veismane – balss, Ieva Nīmane – blokflauta un citi pūšamie instrumenti, Lauma Liepiņa – viduslaiku lauta. Visi trīs mūziķi aktīvi darbojas gan Latvijas, gan citās pasaules koncertzālēs, šoreiz apvienojoties viduslaiku mūzikas programmā Altera luce.

Biļetes iepriekš pārdošanā var iegādāties Bauskas pils muzeja kasē un Biļešu paradīzes kasēs.

Biļešu cena 6, - Bauskas pils muzeja kasē (rezervēt pa tālr. 63923793, 63922280 vai e-pastu: [email protected]. Rezervētās biļetes jāizpērk ne vēlāk kā 30 min. pirms pasākuma), un 7, - Biļešu Paradīzes kasēs.

Sīkāka informācija pieejama mājas lapā: www.bauskaspils.lv.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.18790317sec.