Pirmais Raimonda Bergmaņa kauss spēkavīriem aizceļo uz Lietuvu

Latvija

Pirmais Raimonda Bergmaņa kauss spēkavīriem aizceļo uz Lietuvu

2011.gada 19.novembrī, Arēnā Rīga norisinājās pirmā Raimonda Bergmaņa kausa spēkavīriem izcīņa. Tajā piedalījās 12 pasaules klases atlēti no 10 valstīm.

Par pirmo, šī kausa ieguvēju, kļuva jau iepriekš prognozētais favorīts – pēdējās desmitgades pasaules neapšaubāmi spēcīgākais un titulētākais spēkavīrs, lietuvietis Židrūns Savickas.

Tā kā šīs spēkavīru sacensības tika organizētas par godu 15 gadiem kopš spēkavīru sacensības notiek Latvijā un Raimonda Bergmaņa tieši tik pat gadus atpakaļ uzsāktajai dalībai šajā sporta novirzienā, pasākums sākās ar retrospektīvu filmu uz Arēnas videokuba. Lidojošu akrobātu un pirotehnikas ievadīts, bungu un dūdu grupas „Auļi” ritmos, no Arēnas griestiem nolaidās arī pats sacensību patrons – Raimonds Bergmanis, un sacensības varēja sākties.

Jau pirmajā vingrinājumā – MonsterMilk ķerras stumšanā pirmais pārsteigums – pasaules spēkavīriem „pogas izgrieza” mūsu pašu atlēts Mareks Leitis, apsteidzot Savickas par 25 sekundes simtdaļām. Agris Kazeļņiks trešais, bet nepaveicās vienam no favorītiem – irānim Šalei, kam 800 kg smagās ķerras stumšanas laikā pārtrūka speciālā saite rokai un, tikai pateicoties „konkurenta” iedotajai saitei, viņš spēja finišēt.

„Spēkavīru sportā tā ir ikdienišķa parādība, ka viens otram iedod inventāru, uzmundrina un palīdz ar padomu. Jo šajā gadījumā 410 kg svars, kas ir uz rokām, nav noturams visu distanci bez šīm saitēm,” epizodi skaidro Bergmanis.

Otrais vingrinājums- Mammadaba vikinga prese, kas ir 150kg baļķa celšana, (baļķa kopsvars 600kg), jau sāka uzrādīt līderus. Visvairāk reižu – 13, pacēla Savickas un serbu atlēts Katona, bet 12 reižu tas padevās vēl trim atlētiem – Kazeļņikam, Šalei un beļģim Laureisam. Labs starts padevās šādu sacensību debitantam Didzim Zariņam, kam 7 reizes, bet nepaveicās Marekam Leitim, kam tas beigās izrādījās liktenīgi. Viņš pacēla vienu reizi, tomēr tiesneši to neieskaitīja. Arī Kazeļņikam neveicās, jo viņš guva krūšu muskuļa plīsumu, kas viņam traucēja visu atlikušo sacensību gaitā.

Rīgas Brīvostas spēka kāpnēs atlētiem pēc iespējas ātrāk trīs smagumi- 225, 250 un 275kg, jāuznes katrs sešus pakāpienus augšup. Pirmais, kas visus smagumus sanesa līdz galam, bija Mareks Leitis un ilgi bija jāgaida, kamēr vēl kādam tas izdosies. Tikai diviem atlētiem tas izdevās – jau otro vingrinājumu uzvarēja Savickas, pa vidu starp viņu un Leiti „iespraucās” kanādietis Žans Fransuā Karons.

Ceturtais vingrinājums, Rent4event 430kg nēšu nešana, ir Agra Kazeļņika „kroņa numurs”. Viņam līdzīgā vingrinājumā pat pieder 2 Ginesa rekordi. Arī šeit, par spīti sāpošajam plecam, viņš ir ātrākais ar 25 m distancē pavadītajām 18,87 sekundēm. Otrais – Savickas. Lieliski rezultāti arī pārējiem latviešiem – Leitis piektais, Zariņš sestais.

Piektajā vingrinājumā – LDz Ritošā sastāva servisa kombinācijā, atlētiem vispirms 25m jānones divi 125kg smagi „koferi”, pēc tam 5 reizes jāpārveļ 400kg smaga riepa. Rezultāti ārkārtīgi blīvi un katra sekunde nozīmē vai nu vairākas vietas augšup, vai lejup. Savu stabilo otro vietu kopvērtējumā šeit par nestabilu pārvērta Kazeļņiks, kas finišēja priekšpēdējais, zaudējot drošo pārsvaru. Turklāt, muskuļa trauma perspektīvu akmeņu celšanā padarīja vēl nedrošāku. Kombinācijā uzvarēja kanādietis, kas „kā bulta uzšāvās” trešajā vietā kopvērtējumā. Otrais atkal Savickas, bet abi pārējie latvieši – tabulai pa vidu.

Kopvērtējums pirms pēdējā vingrinājuma solīja intrigu. Uzvarētājs praktiski bija skaidrs, bet par pārējām vietām uz pjedestāla cīnījās veseli 4 atlēti, mūsu Kazeļņiku un Leiti ieskaitot.

Izšķirošs bija Siltums Jums 6 akmeņu celšanas vingrinājums. Pirmo reizi spēkavīriem jāceļ seši akmeņi, ierasto piecu vietā. Turklāt pēdējais – 200kg smags. Pēc paveiktajiem, smagajiem pieciem vingrinājumiem, tas ir liels izaicinājums. Tomēr daudzo skatītāju atbalstīti, atlēti centās no sirds. Tikai divi pacēla četrus akmeņus, pieci atlēti veica lielmeistara normu – piecus akmeņus, bet vēl pieci – ar milzu gavilēm – visus sešus akmeņus nolika uz podestiem. Starp viņiem arī Mareks Leitis, kam tagad pieder Latvijas rekords šajā disciplīnā – 54,13 sek. Kazeļņiks un Zariņš pacēla 5 akmeņus.

Saskaitot kopvērtējuma punktus bija skaidrs, kas ieņem pirmo un otro vietu, bet par trešo – jāveic „fotofinišs”, jo Agris Kazeļņiks un Mareks Leitis sasniedza pilnīgi vienādu punktu skaitu. Šoreiz paveicās Agrim, jo viņam par vienu trešo vietu vairāk. Marekam izrādījās liktenīgs Vikinga preses baļķis, jo to paceļot kaut vienu reizi, būtu par vienu punktu vairāk...

Raimonda Bergmaņa kausa 2011 kopvērtējums:

  1. Zydrunas Savickas (LIT)

68,5

  1. Jean-Francois Caron (CAN)

48

  1. Agris Kazeļņiks (LAT)

46

  1. Mareks Leitis (LAT)

46

  1. Jimmy Laureys (BEL)

44

  1. Laurence Shalaei (IRAN)

43

  1. Ervin Katona (SER)

35,5

  1. Rauno Heinla (EST)

33

  1. Slawomir Tozcek (POL)

31,5

  1. Konstantin Ilyin (UKR)

30,5

  1. Didzis Zariņš (LAT)

30

  1. Alex Moonen (NED)

10

„Ārkārtīgi saviļņojoši bija man negaidītie pārsteigumi no organizatoriem gan klātienē, gan ar video starpniecību. Prieks par skatītājiem, kas izturēja četrarpus stundu garo sacensību maratonu. Milzīgs gandarījums par pašām sacensībās, kas izvērtās izntriģējošas un aizraujošas. Prieks par latviešu atlētu rezultātiem, jo sevišķi jaunā Didža Zariņa cīņu par punktiem, kur tikai daži punkti viņu sķīra no pāris vietām augstākas pozīcijas. Prieks par atbalstītājiem, kas noticēja, ka šis pasākums var būt īpašs. Ceru, ka nākamgad spēsim noorganizēt ko līdzīgu, varbūt pat plašāku. Spēkavīri jau uzreiz pieteicās braukt arī nākamgad...” ļoti emocionāls uzreiz pēc sacensībām bija Raimonds Bergmanis.

„Tā kā spēkavīru sportam šogad aprit 15 gadi Latvijā, nolēmām katru gadu kādam pieškirt gada balvu par ieguldījumu šajā sportā. Un, protams, pirmā balva pienācās šodienas gaviļniekam Raimondam Bergmanim,” par jauno tradīciju sumināt kādu, kas ietekmē spēkavīru kustību Latvijā, pastāstīja sacensību organizatoru Latvijas spēka atlētu federācijas vadītājs- Māris Liepiņš.

Tā kā šīs sacensības bija arī pēdējais posms Spēkavīru Čempionu līgā, pirms fināla Ukrainas galvaspilsētā Kijevā decembrī, tad visi atlēti ieguva ieskaites punktus. Pirms fināla intrigu atjaunoja Židrūns Savickas, kam vēl ir lielas iespējas apsteigt kopvērtējuma līderi, serbu Ervīnu Katonu, kas Rīgā palika tikai septītais.

Vairāk informāciju par spēkavīru sacensībām Latvijā un latviešu spēkavīru sasniegumiem ārzemēs www.parstipru.lv un www.stipriem.lv.

 


Citi raksti par šo tēmu:: www.parstipru.lv