17 interesanti fakti par pasaules augstāko virsotni Everestu

Pirms 65 gadiem - 1953. gada 29. maijā - pulksten 11:30 pēc vietējā laika jaunzēlandietis Edmunds Hilarijs un nepāliešu šerpa Tenzings Norgajs sasniedza pasaules augstāko virsotni Everestu.  Esam apkopojuši 17 interesanti faktus par pasaules augstāko un majestātisko Everestu jeb Džomolungmas kalnu.

1. Reinholds Mesners un Peters Habelers 1978. gadā bija pirmie alpīnisti, kuri Everestu sasniedza bez papildus skābekļa rezervēm. Divus gadus vēlāk Mesners sasniegumu pārspēja, bez skābekļa baloniem iekarojot virsotni vienatnē.

2. Kādam nepāliešu šerpam pieder pasaules rekords par visilgāko atrašanos Everesta virsotnē. Babu Čiri stindzinošā aukstumā tur pavadīja 21 stundu.

3. 1856. gadā kalnu nodēvēja Džordža Everesta vārdā, kurš bija atvaļināts britu mērnieku ģenerālis un savām acīm virsotni tā arī nekad neuzlūkoja.

4. Everesta eksistenci pirmo reizi apstiprināja Indijas trigonometriskajā uzmērīšanā 1850. gadā.

5. Indiešu matemātiķis Radhanāts Sikdhārs bija pirmais, kurš aprēķināja aptuvenu virsotnes augstumu – 8 839,8 metri. Taču precīzāki mūsdienu mērījumi norāda, ka patiesībā kalns ir 8 850 metrus augsts.

6. Pirmais lidojums pāri Everestam noritēja 1933. gada aprīlī, kad Duglass Duglass - Hamiltons un otrais pilots Deividu Faulers Makintairs ar Westland PV-3 divplāksni šķērsoja kalna virsotni.

7. 2005. gadā Didjē Delsals apgalvoja, ka viņš ir pirmais helikoptera pilots, kuram izdevies piezemēties Everesta virsotnē. Kontakts starp helikoptera sliecēm un kalnu ilga aptuveni divas minūtes.

8. Bīstamākā zona uz kalna ir Khumbu leduskritums, kas ir sasalusi ledus plūsma. Šeit alpīnistus apdraud neparedzamā ledus masu kustība.

9. Vecākā persona, kas iekarojusi Everesta virsotni, ir astoņdesmitgadīgais japānis Juičiro Miura, kurš to sasniedza 2013. gada maijā.

10. Kalnam ir vairāki nosaukumi. Nepālā to pazīst kā Sagarmāthu jeb "Debesu pieri", taču plaši tiek lietots arī vārds Džomolungma, kas tibetiešu valodā nozīmē "Visuma māte".

11. Jaunākais kalnākāpējs, kuram izdevies sasniegt Everesta virsotni, ir Džordans Romero no ASV. 2010. gadā 13 gadus vecajam zēnam izdevās pārspēt Mingu Kipu no Nepālas, kurš iepriekš kalnā bija pabijis 15 gadu vecumā.

12. Vidējā temperatūra virsotnē ziemā ir -36, bet vasarā  -19 grādi pēc Celsija.

13. Pirmais ieraksts sociālo tīklu Twitter no Everesta virsotnes sasniedza 2011. gadā. Vienā no viņa daudzajām ekspedīcijām uz kalna, Kentons Kūls savā Twitter kontā rakstīja: "Everests sasniegts 9. reizi! Pirmais "tvīts" no pasaules augstākā punkta, pateicoties vājam 3G signālam."

14. Tektonisko plātņu kustības dēļ ik gadu kalns kļūst par aptuveni četriem milimetriem augstāks.

15. Paša kalna virsotne sastāv galvenokārt no jūras kaļķakmens, kas, domājams, pirms aptuveni 450 miljoniem gadu atradies okeāna gultnē.

16. Pie Everesta virsotnes cilvēka plaušās nonāk tikai aptuveni trešdaļa tā skābekļa daudzuma, kāds tiek ieelpots, atrodoties jūras līmenī. Gaisa sastāvs nav izmainījies, taču lielā augstumā ir ievērojami zemāks gaisa spiediens, kas nozīmē, ka organismā var tikt absorbēts mazāk skābekļa.

17. Everesta virsotne ir vien nedaudz zemāka par reaktīvo lidmašīnu lidojuma augstumu. Parasti komerciālo aviolaineru kreisēšanas augstums ir 9 – 11 kilometri.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.68355989sec.